Site pictogram Movie Addicts

DVD Review Pawn Sacrifice (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

Het is toch altijd mooi als je is een keer een wat kleinere film tegen het lijf loopt, die niet alleen een fantastische cast bevat maar ook gewoon nog is erg goed is. Het zijn van die films die bijna uit het niets lijken te komen en helaas bij veel mensen onder de radar vliegen. Mocht je deze recensie toch lezen dan is de film Pawn Sacrifice zeker een aanrader.

Pawn Sacrifice volgt het waargebeurde verhaal van Bobby Fischer (Tobey Maguire). Fischer is een van de meest beroemde schaakspelers die heeft bestaan, wat het meeste komt door zijn bijzondere karakter en waar hij voor stond. Fischer was een Amerikaan die van kinds af aan zich volledig focuste op dit intelligente spelletje. Voor hem was het meer, hij wilde de jongste wereldkampioen worden. Fischer moest het daarom opnemen tegen Boris Spassky (Liev Schreiber), hij was een Rus uit de voormalige Sovjet Unie. Dit alles speelde zich af in de koude oorlog dus Fischer’s schaakpartijen tegen de Russen werden maar al te serieus genomen. Hier hielp niet bij dat Fischer ook nog eens leed aan paranoia. Hij dacht dat de Russen hem dag en nacht in de gaten hielden, via microfoontjes en camera’s in zijn appartementen en hotelkamers.

Fischer wordt vergezeld door een priester (Peter Sarsgaard) en misschien wel zijn beste vriend, en een advocaat (Michael Stuhlbarg) die hem maar al te graag de Russen zag inmaken. Het kan misschien voorkomen dat deze film niet aanspreekt bij veel mensen vanwege het feit dat het gaat om een schaakspeler. Laten we eerlijk zijn, dit is niet een spel dat momenteel onder de jongeren populair is. Toch laat Pawn Sacrifice zien dat schaken enorm spannend is. Zo zit iedereen in de Verenigde Staten en Rusland bijtend op hun vingernagels naar het schaakspel van de twee te kijken. Bobby Fischer was toentertijd ook daadwerkelijk een volksheld voor vele Amerikanen. Hij was de jonge intelligente speler uit Brooklyn die het in feite opnam tegen de gehele Sovjet Unie. Fischer wordt in de film weergegeven al een complex persoon en dat schijnt hij ook geweest te zijn. Zijn paranoia drijft tot de irritaties van velen in zijn werk categorie. Toch heb je het een beetje te doen met Fischer, hij is immer gewoon ziek en al de populariteit helpt niet echt.

Pawn Sacrifice is een film die mijn aandacht de gehele zit erbij heeft weten te houden. Al moet ik toegeven dat alles in het middenstuk een beetje traag gaat. Tobey Maguire, die ik al een lange tijd niet meer in een film gezien heb, levert een steengoede rol. Ik had nooit verwacht dat een film over de schaaksport zo spannend zou kunnen zijn. Het is feite op sommige momenten bijna een spionage drama in de plaats van een biografie. Maar dan wel de spionage die je zou zien in een film als Tinker Tailor Soldier Spy, niet James Bond natuurlijk. In de film wordt duidelijk dat Bobby Fischer een echt schaak genie is en misschien wel de beste die ooit zijn kunsten en strategieën heeft kunnen laten zien. Zijn potje met Boris Spassky, wordt tot op heden nog steeds gezien als het beste schaakspel dat ooit is gespeeld. Toch is het tragisch dat zo’n man volledig de draad kwijtraakt. Dit is zeker zichtbaar wanner de film beelden laat zien van de echte Fischer. Zoals vaker gebeurt bij genieën, hebben ze het niet allemaal op een rijtje.

Extra’s:

Er is helaas maar een extra aanwezig op de DVD-uitgave van Pawn Sacrifice. Had graag iets meer willen zien van de echte Bobby Fischer, helaas blijft het bij een korte featurette van ongeveer drie minuten. Deze laat veel zien van de film en laat een groot deel van de cast wat vertellen over hun personages. Verder is de kwaliteit van de DVD prima in orde.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar