Site pictogram Movie Addicts

DVD review Queen & Slim

DVD review Queen & Slim

Queen & Slim was een bescheiden hit in Amerika welke mede dankzij de Corona pandemie praktisch geen wereldwijde release kende. Dat is eigenlijk zonde aangezien deze film zeer actueel is gezien de gehele Black Lives Matter beweging welke recentelijk los ging. Een beweging waar iedereen een mening over heeft, ook ik, maar daar gaat het nu niet over. Ik was gewoon heel erg benieuwd naar de film en Daniel Kaluuya welke alweer een interessante rol in een interessante rol heeft.

Een jongen en meisje gaan uit eten na afgesproken te hebben via Tinder. Wanneer hij haar thuisbrengt met de auto, worden ze aan de kant gezet door een agent. Wat een routine check had moeten worden verandert al snel wanneer de agent duidelijk last heeft van vooroordelen vanwege de donkere huidskleur van Slim en zijn date Queen. Het loopt volledig uit de hand met als resultaat een dode agent en Queen en Slim welke op de vlucht slaan. Tijdens hun vlucht zijn de twee volledig op elkaar aangewezen, maar worden ook geconfronteerd met de gevolgen van hun daden op de samenleving als blijkt dat zij een cultstatus hebben verworven als een soort donkere Bonnie and Clyde.

Queen & Slim begint rustig met het etentje wat op zijn zachtst gezegd niet bepaald soepel verloopt. De lichte en komische toon wordt echter al snel vervangen door een serieuze toon wanneer de twee noodgedwongen op de vlucht slaan. Wat volgt is een mooie en enerverende karakterstudie van twee verloren zielen welke op elkaar proberen te bouwen en elkaar ook op een andere manier leren kennen. Dat Daniel Kaluuya en Jodie Turner-Smith een goede chemie delen en daarbij ook nog eens ijzersterk acteren helpt de kijker mee te leven met dit stel. Het andere aspect van dit verhaal is het sociaal maatschappelijke aspect. Waar de wet achter hun aanzit, worden de twee door een groot deel van de donkere bevolking op handen gedragen. Het sterke van deze film is dat de maker ook laat zien hoe dit volledig fout kan lopen wanneer mensen verkeerd omgaan met het idealiseren van hun idolen. Hiermee praten de makers het geweld zeker niet goed maar vergeten hierin wel door te pakken. Hierdoor wordt niet geheel duidelijk dat geweld ten alle tijden geweld uitlokt en niet goed gekeurtdmag worden. Naarmate de film richting het einde loopt merkt de oplettende kijker wel op dat er een aantal makkelijke uitwegen worden genomen welke toch een beetje afbreuk doen aan het geheel. Daarmee doel ik overigens niet op het einde welke natuurlijk onvermijdelijk is. Het verhaal en de regie van Queen & Slim zijn erop gericht om meer te vertellen dan een standaard Bonnie en Clyde verhaal en mede dankzij de vormgeving en de twee hoofdrolspelers komen ze een heel eind en is de film het aanzien zeker waard. Door echter op een paar punten niet goed door te pakken en iets te makkelijk verder te gaan verliest de film wel degelijk wat aan kracht en impact.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar