Site pictogram Movie Addicts

DVD Review Racing Extinction (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

racing(1)

Racing Extinction is een door discovery channel gesponsorde documentaire over het uitsterven van verschillende diersoorten in recente jaren. De mensheid heeft hier een grote impact op en documentaire maker Louie Psihoyos vindt dat het tijd is dat wij dat allemaal ook is door gaan hebben. Wanneer iedereen altijd maar denkt: “iemand anders lost dat probleem wel op”, dan is er niemand die daadwerkelijk actie onderneemt.

Racing Extinction is hier niet om vingers te wijzen en mensen de schuld te geven, maar meer om te informeren zodat mensen misschien uit zichzelf actie zullen ondernemen. De film focust op Anthropocene Extinction. Anthropocene staat voor alles dat te maken heeft met het moment dat menselijke activiteiten effect begonnen te hebben op de natuur en de aarde in het algemeen. Er zijn een hoop dieren die op het punt staan om uit te sterven, zeker de oceaan is in gevaar. Dit is in bijna alle gevallen de schuld van de mensheid en onze grote aanwezigheid op de aardbodem. Zo zijn er veel dieren die op de bedreigde diersoorten lijst staan, maar waar alsnog illegaal op gejaagd wordt. Zeker in Azië houdt men zich niet altijd aan de regels. Er zijn in de geschiedenis vier grootte momenten geweest waar bijna alle soorten op aarde zijn uitgestorven, een daarvan natuurlijk de meteoriet die de Dino’s heeft doen uitsterven. Ondertussen 66 miljoen later is de mensheid flink op weg om nog zo’n gebeurtenis te veroorzaken. Als we doorgaan zoals nu dan zal ongeveer 50% van alle diersoorten binnen 100 jaar zijn uitgestorven. En deze documentaire laat daarom ook zien de pijn die we sommige diersoorten aandoen.

Racing Extinction is een aangrijpende documentaire die laat zien dat de mensheid eindelijk eens actie moet gaan ondernemen om het uitsterven van diersoorten te voorkomen. Er zijn genoeg mensen die hieraan helpen, maar toch zouden deze activisten alle hulp kunnen gebruiken die ze aangeboden krijgen. De film laat de horror zien die we kunnen aanrichten, maar geeft gelukkig ook lichtpuntjes. Er is nog steeds hoop volgens de documentaire makers, zolang we ons aan de regels houden en iets meer ons best doen. Zo zijn er genoeg mensen die nog steeds bedreigde diersoorten vermoorden voor vlees, botten, etc. Er zijn scenes in de film waar Louie en zijn mede activisten undercover gaan in China bij verschillende bedrijven die vis en vlees exporteren. Hier komen ze erachter dat veel van de bedreigde soorten op de zwarte markt aan Westerse maar ook Oosterse ketens worden verkocht.

Een van de grote berichten van de film is dat alle kleine beetjes helpen. Zo konden meerdere activisten een restaurant dat walvis verkocht niet sluiten, maar kreeg een man die bleef volhouden en het wel voor elkaar kreeg door simpelweg voor de deur te blijven demonstreren. Racing Extinction laat men nadenken. Hier en daar worden we geconfronteerd met de harde waarheid, maar de makers laten zien dat er nog hoop is om veel diersoorten te redden. Het zou erg sneu zijn als binnenkort van alle diersoorten er nog maar één eenzaam de aardbodem zou bewonen, zoals van een van de exotische kikkers die in een reservaat wordt bewaard.

Trailer

www.racingextinction.com

Copyright: ©2016 Discovery Communications, LLC. Discovery Channel and logo are trademarks of Discovery Communications, LLC., used under license. All rights reserved.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar