Site pictogram Movie Addicts

DVD review Ready Player One (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-ray)

DVD review Ready Player One (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-ray)

Steven Spielberg is als filmmaker een icoon en weet al meer dan 40 jaar te verrassen met films uit verschillende genre’s. Dat hij Ready Player One wilde verfilmen is dan ook allerminst vreemd te noemen. Het boek wat al wereldwijd een bestseller was wist zoveel prachtige jaren ’80 iconen te verzamelen en laat nou net dat de periode zijn waarin Deze regisseur zijn naam als grootheid definitief wist te vestigen. Dat de film in de bioscoop vele zou wegblazen gezien de vele special effect met de virtuele wereld was natuurlijk geen verrassing maar werkt deze film ook op een klein scherm?

Wade Watts woont in Columbia, Amerika, de snelst groeiende stad op aarde. Waar de wereld nog meer verdeeld raken in arme en rijkere gedeeltes komt iedereen samen in Oasis de virtuele wereld gecreeerd door Halliday. Halliday komt echter te overlijden en laat iets heel bijzonders achter in het spel waar de hele wereld in leeft. Hij laat een Easter Egg achter en diegene die hem vind krijgt de controle over het spel oftewel is direct een van de machtigste personen op aarde. Wade Watts blijft als zijn avatar Parzival samen met groep andere altijd op zoek naar een manier om de Easter Egg te vinden. Wanneer hij en zijn vrienden een doorbraak vinden wordt hij direct het doelwit van een mediamagnaat welke ook de macht in het spel wilt hebben. Een strijd barst los waarbij Parzival en zijn vrienden zowel in het echte als in de virtuele wereld moeten zien te overleven.

Steven Spielberg heeft de afgelopen jaren steeds meer voor inhoud gekozen boven vorm. Met Ready Player One laat hij zien nog altijd een fantasywereld te kunnen creeeren waar velen in verloren kunnen raken. Mede geholpen door het verhaal van Ernest Cline welke ook meeschreef aan het script is deze film in feite de natte droom van elke nerd/fanboy/liefhebber van de ’80’s. Er zitten zoveel Easter Eggs en verwijzingen in naar jaren ’80 maar ook naar jaren ’90 popculture grootheden. Het risico hierin is dat het verhaal wat ondergesneeuwd raakt bij al het visuele geweld. Gelukkig is daar Steven Spielberg die samen met de cast het amusements niveau hoog houdt maar ook karakters presenteert waar je als kijker mee kan identificeren en waarbij je mee gaat leven. Tye Sheridan is sympathiek genoeg om de hoofdrol te dragen en krijgt genoeg tegenspel van Olivia Cooke als love interest en mede  en mede gunter Samantha/ Art3mis. Ben Mendelsohn die de afgelopen jaren al menig schurkenrol speelde leeft zich ook hier weer uit als Sorrento de baas van het bedrijf welke ook op jacht is naar de Easter Egg. Verrassend is ook de schurkenrol van T.J. Miller welke niet bepaald stoer van zichzelf is maar als de stem van I-Rok wel degelijk indruk maakt en ook nog wat lachers op zijn hand krijgt. Wat betreft de overdaad aan popculture iconen, ik heb daar alleen maar van genoten en hoop dat ze ervoor zorgen dat jongere generaties films, series en games uit dit tijdperk terug gaat kijken.Door het verhaal volledig op een paar individuen te richten voelt de film nergens aan alsof je een grrot epos aan het kijken bent terwijl nergens tot zijn recht. gelukkig zijn daar de verwijzingen naar onder andere Alien, Iron Giant, Childs Play, The Shinning en ga zo maar door en deze geven de film net dat beetje extra en maakte voor mij de film geslaagd. Hoewel de films dan minder groots aanvoelt mag hij zeker geslaagd genoemd worden en is het voor volwassenen een trip down memorie lane en voor jongere een kans om op spectaculaire wijze wat mij te krijgen van de popculture uit de jaren ’80 en ’90.

Extra’s:

op de DVD wordt eigenlijk de verwijzingen naar de jaren ’80 uitgelicht en hoewel deze zeker overheersen blijft het jammer dat ze zich alleen hierop concentreren. Meer uitlichten van specieke iconen en hoe de schrijvers en Steven Spielberg deze zo goed mogelijk wilden gebruiken en tonen in de film had mij persoonlijk meer aangesproken. Wat dat betreft bied de Blu-Ray veel meer.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar