Site pictogram Movie Addicts

DVD Review Regression (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

regression4-xlarge(1)

Ethan Hawke is in Hollywood een wel gerespecteerde acteur met een aantal grote titels als de Before-trilogie, Training Day en Gattaca. Hawke lijkt echter volledig overgestapt te zijn in het horror genre. Hij was al eerder te zien in Daybreakers, The Purge en Sinister (Die allen over het algemeen gemixt zijn ontvangen). Hij voegt nu een nieuwe horrortitel aan zijn repertoire toe. Zal deze film de lat voor Ethan Hawke-horrors omhoog brengen?

Regression gaat over detective Bruce Kenner (Ethan Hawke), die een bijzondere zaak krijgt toegewezen. Een meisje (Emma Watson), in het dorpje waar Bruce woont, schijnt seksueel misbruikt te zijn door haar vader. De vader herinnert er zich alleen helemaal niks meer van. Samen met een psycholoog (David Thewlis) maken ze gebruik van de regressie techniek. Dit is een vorm van hypnose waarbij er onderdrukte delen van het geheugen naar boven komen. Zo komt de detective erachter dat er mogelijk iets heel duisters gebeurd zou kunnen zijn. De jonge Angela bleek onderdeel van een demonisch ritueel, uitgevoerd door satanisten.

Regression komt met een goede opzet en maakt een goeie start, maar wanneer het einde nadert wordt het toch wel teleurstellend. De verhalen die Kenner van Angela te horen krijgen zorgen voor de nodige spanning en paranoia bij hoofdpersoon. Dit levert hier en daar voor de nodige drijfveer om de zaak zo snel mogelijk op te lossen. Dit levert in de film ook de meest spannende en aangrijpende scenes op, maar toch is er ook wel veel mis met deze thriller. Zoals het personage van Ethan Hawke. Hij speelt detective Bruce Kenner goed, maar het is een erg cliché personage. Hij is de detective die te veel in zijn werk opgaat, waardoor zijn vrouw hem heeft verlaten. Ik had iets complexer verwacht van de schrijver/regisseur, die ons ook de uitstekende The Others heeft gebracht. Regisseur Alejandro Amenabar kan verschillende kanten op met deze film en de manier waarop het verhaal wordt vertelt. Helaas kiest hij voor een manier die minder aangrijpend is dan gehoopt. Het is jammer dat we in deze film ook weinig hebben kunnen zien van onder andere Emma Watson en David Thewlis, die allebei fantastische acteurs zijn. Hun personages vallen al snel naar de achtergrond en vanaf dat moment focust de film zich bijna geheel op Ethan Hawke. Het is moeilijk om verder nog dingen over deze film te kunnen zeggen zonder in het spoiler territorium terecht te komen.

De DVD-uitgave van Regression bevat helaas geen extra’s. Wat jammer is, want ik had graag meer geweten over de epidemie van angst die gaande was in de jaren 90 als het gaat om satanische culten. Ook had een extra over de regressie techniek wel bevallen.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar