Site pictogram Movie Addicts

DVD Review Sorry We Missed You ( Nu verkrijgbaar op DVD)

DVD Review Sorry We Missed You ( Nu verkrijgbaar op DVD)

Ken Leoch staat erom bekend uit te blinken in sociale drama’s. Zo was ik 2 jaar geleden zwaar onder de indruk van I, Daniel Blake welke het bijstandsstelsel van Groot Brittanië aan de kaak stelde via het sympathieke titelpersonage. Nu is daar Sorry We Missed You en komt je deze tekst bekend voor. Dit is de engelstalige tekst voor wanneer je niet thuis bent als er een pakketbezorger langs komt.

Ricky is naarstig op zoek naar werk om zijn gezin goed te kunnen onderhouden en besluit als zelfstandige koerier aan de slag te gaan. Buiten de goede verdiensten hangen er ook financiële risico’s vast aan deze stap. Thuis verandert er ook veel aangezien Ricky nu lange dagen maakt en zijn vrouw Abby nu haar verzorgerswerk moet doen door met het OV te reizen aangezien zij haar auto heeft moeten verkopen. Ook de band tussen Ricky en hun zoon Seb verloopt steeds stroever. Ondanks dat Ricky genoeg verdient begint het thuis steeds slechter te gaan lijkt de verlossing van zijn nieuwe baan eerder als een betonblok om de nek van het gezin te hangen.

Ken Loach staat erom bekend maatschappij kritische films te maken en weet daar regelmatig een goede snaar mee te raken. Ook met Sorry We Missed You krijgen we als kijker te maken met een arbeidersgezin vol sympathieke gezinsleden welke veelal last hebben van onbegrip en onmacht. Ricky, een sterke en sympathieke rol van Kris Hitchen, is de hardwerkende vader die een beetje nog van de oude stempel is. De wijze waarop hij stukje bij beetje verzuipt in zijn nieuwe werk en de grip op zijn gezin kwijt raakt gaat geleidelijk maar is naar het einde toe heel schrijnend om te zien, ook omdat hij voor zijn gevoel niet anders kan. Het geeft ook aan dat een veel geprezen oplossing voor werkzoekende in veel gevallen helemaal geen oplossing is maar ook de nodige risico’s met zich meebrengt. De manier waarop de koeriersdienst is opgezet zorgt in een ideale wereld voor stabiliteit, echter er hoeft maar dit te gebeuren en de ene na de andere financiële tegenvaller komt op het bordje van de koerier. Een ander punt wat wordt aangesneden is de thuiszorg, het vakgebied waarin zijn vrouw Abby werkzaam is. De zorgzame Abby wilt het beste voor haar gezin maar steekt dezelfde energie in het verzorgen van hulpbehoevenden. Wanneer jij ziet hoe dat in zijn werk gaat waarbij tijdsdruk hoog is en werknemers zelf verantwoordelijk zijn voor de reiskosten snap je direct dat de werkdruk alleen maar groter wordt en dat zowel de verzorgers als de patiënten hieronder lijden. De dynamiek van het gezin overtuigd gedurende de film en dit zorgt ook wel voor een paar momenten dat je als kijker echt geraakt wordt. Of dat nu is wanneer Ricky zijn dochter een dag mee heeft op de wagen (en daar de deksel voor op zijn neus krijgt) of wanneer het tot een botsing komt tussen Ricky en zijn zoon Seb. Sorry we Missed You is wat mij betreft weer een ijzersterk sociaal drama van Ken Loach en een aanrader.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar