Site pictogram Movie Addicts

DVD review Split (verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

DVD review Split (verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

M. Night Shyamalan kwam 2 jaar terug met The Visit welke zijn eerst film in jaren was welke eindelijk op positieve reacties kon rekenen, ook bij mij. Nu keerde hij dit jaar terug met Split, welke door mij helaas in de bioscoop gemist werd. En ook nu weer kon hij op vele positieve reacties rekenen. Hierdoor groeide mijn verwachtingen waardoor ik nog kritischer naar deze film ging kijken.

Marcia, Claire en Casey zijn drie Highschool scholieren welke na de verjaardag van Claire ontvoerd worden op een parkeerplaats. Al snel wordt duidelijk dat hun ontvoerder niet zomaar iemand is. Nee hun ontvoerder bestaat uit 23(!!!!)persoonlijkheden. Kevin Wendell Crumb zoals hij volledig heet blijkt meerdere persoonlijkheden te hebben welke ieder met hun eigen gewoontes en manieren. Waar Marcia en Claire meteen willen ontsnappen blijkt Casey de vreemde eend in de bijt. Een waar kat en muis spel is begonnen voordat persoonlijkheid nr 24 The beast zijn kop komt opsteken.

M. Night Shyamalan heeft het wederom voor elkaar gekregen een sterk gelaagd verhaal te presenteren welke ervoor zorgt dat menigeen blijft gissen waar het verhaal naar toe gaat. Dat het geheel geloofwaardig overkomt is grotendeels te danken aan de meesterlijke vertolking van James McAvoy welke moeiteloos weet over te schakelen van personage naar personage incl houding en spraak. Hierdoor ga je als kijker tegelijk met hem meeleven als dat je de kriebels krijgt wanneer de duistere personages aan het oppervlak komen. Van de drie slachtoffers wordt alleen Casey uitgelicht als persoonlijkheid waardoor je als kijker gaat begrijpen waarom zij anders reageert op de situatie waarin zij verkeren. Met Anya-Taylor Joy heeft James McAvoy een uitstekende tegenspeelster en de achtergrond van Casey zorgt voor een extra dimensie. Dat M. Night Shyamalan er ook voor heeft gekozen om de situatie van Kevin verder uit te lichten in zijn dagelijks leven getuigd van lef. Hij laat hier een nieuwe theorie los op MPS die toch zeker fascinerend genoemd mag worden. Het einde is onconventioneel met een teaser op het eind welke niet iedereen zal kunnen bekoren maar wel ruimte laat voor …tja vul dat zelf maar in. Split is uiteindelijk een sterk geacteerde thriller geworden die de spanning rustig opbouwt met een paar typische Shyamalan verrassingen. Mensen die bekend zijn met zijn films zien deze waarschijnlijk wel aankomen maar de acteerprestaties van met name James McAvoy zorgen ervoor dat deze film minimaal onderhoudend blijft.

Extra’s

Ja ja zowaar extra’s die wat toevoegen en/of interessant zijn. Met een making of, the many faces of James McAvoy en een visie beschrijving van de regisseur krijg je een beter beeld van wat de regisseur voor ogen had. Van hoe hij zijn team van productiedesigner en cameraman om zich heen heeft verzameld tot aan de cast om van Split uiterst effectief en geloofwaardig geheel te maken. De deleted scene’s zijn vermakelijk om terug te zien maar gezien de film zijn deze er ook bijna allemaal terecht uit geknipt. Kortom extra’s die wat toevoegen.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar