Site pictogram Movie Addicts

Dvd review Taxi Teheran (Nu uit op dvd)

Untitled

Jafar Panahi is een zeer gerespecteerde Iraanse filmmaker buiten zijn eigen landsgrenzen. Hij vertelt met zijn films verhalen van het Iraanse volk en dat wordt hem in eigen land niet altijd in dank afgenomen. Het is daarom des de bijzonderder dat hij nog altijd films maakt en ze ook weet uit te brengen.

Taxi Teheran verteld een dag uit het leven van filmmakerJafar Panahi welke undercover is als taxichauffeur in Teheran. Tijdens zijn ritten komt hij de meest kleurrijke mensen tegen, die ieder een eigen verhaal vertellen. Gezien hij niet geheel onbekend is wordt hij ook tijdens een van zijn ritten herkend. Dat weerhoudt hem er echter niet van door te gaan met filmen en verhalen te verzamelen.

Taxi Teheran zou in het begin te vergelijken kunnen zijn met onze eigen Taxi van Maarten Spanjer en Joris Linsen ware het niet dat de situatie in Iran, en van Jafar in het bijzonder, dit eigenlijk niet toelaten. Een echt verhaal zit er niet in deze film, maar dat geeft niets, het onderwerp mensen in Teheran zorgt voor een veelvoud van verhalen die ontroeren, choqueren, maar ook weer voor een lach zorgen. Jafar laat het als middelpunt allemaal gebeuren en nog mooier laat iedereen duidelijk in zijn waarde terwijl deze hun verhalen vertellen. Dit geeft Taxi Teheran iets intiems, want het gebeurd niet vaak dat dit soort verhalen vanuit een land als Iran de buitenwereld bereiken. En alleen daarom is deze film het zien meer dan waard.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar