Site pictogram Movie Addicts

DVD Review Tenet

Review Tenet

De grootste bioscoop release tijdens de corona crisis is nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray. Het zorgt ervoor dat Tenet makkelijk vaker terug te zien is, iets wat ook wel nodig is vond ikzelf.

Tijdens een inval waarbij Amerikaanse CIA agenten undercover een reddingsoperatie uitvoeren wordt een agent gevangen genomen. Tijdens zijn verhoor en de martelingen die daarbij komen kijken weet hij een suicidepil te beamachtigen en lijkt dat het einde van zijn verhaal. Niets blijkt minder waar als hij gerekruteerd wordt voor een geheime organisatie verbonden door slechts 1 woord Tenet. Een nucleaire holocaust blijkt niet het grootste gevaar voor de mensheid en een race tegen de klok begint.

Zoals zo vaak is the less you know the better en dat geld zeker voor Tenet. Het verhaal helemaal uitleggen zal voor velen de film verpesten en het is ook onnodig omdat veel van het verhaal afhangt van de interpretatie van de kijker. Dat komt doordat Regisseur Nolan net als bij Interstellar tijd als een rekbaar begrip gebruikt. Ik hoor je bijna denken, dat is een valkuil waar iedereen een eigen theorie over heeft waar feitelijk alleen over gespeculeerd kan worden omdat er ook nooit bewijs voor is geweest en het feitelijk als onmogelijk wordt beschreven. Christopher Nolan behandelt dit gegeven in Tenet niet zo standaard als je zou denken (maar dat is logisch als je zijn films buiten de Batman trilogie om bekijkt)

Het loopje nemen met karakters en de kijker is inmiddels een bekend gegeven bij zijn films. Mocht je toch de weg kwijtraken, is daar gelukkig hoofdrolspeler John David Washington, welke steeds meer naam maakt als veelzijdig en sterke leading man. Hij overtuigd als sceptische agent welke zich als een soort Amerikaanse James Bond uit de gevaarlijkste situatie weet te redden. De kritiek die ik voorbij zag komen over het feit dat de film humorloos is wuif ik weg. Ik heb het gevoel dat deze mensen de vele snedige oneliners en comebacks van de hoofdpersoon gemist hebben. Kenneth Brannagh zet hier een duistere en keiharde Russische wapenhandelaar neer (niet zijn eerste keer) welke door de rust een nog sinistere uitstraling krijgt. Onderdeel van Washington’s karakter is contact leggen met de vrouw van deze rus. Deze vrouw, Kat genaamd, wordt door de lange actrice Elizabeth Debicki gespeeld en je zou het van te voren niet verwachten maar zij en John David delen een zeer sterke chemie. Over goeie chemie gesproken, ook de samenwerking met Robert Pattinson is zeer sterk te noemen. Robert Pattinson zullen we vanaf nu nooit meer in een adem noemen met een niet nader te noemen vampierenfilm. Hij lijkt zich helemaal thuis te voelen in de bijzondere wereld gecreeerd door Nolan en weet zijn mannetje te staan in de verschillende actiescenes. The Batman film zou zomaar wel eens zijn grote klapper kunnen gaan worden waarmee hij wel serieus genomen wordt.

Terugkomend op deze film mocht het verhaal je pet te boven gaan, vergaap je dan aan de fantastische setpieces en de actiescenes. Chistopher Nolan heeft sinds The Dark Knight carte blanche gekregen om zijn visie over te brengen op het witte doek en dat is met Tenet ook weer terug te zien. De actiescenes zien er fantastisch uit en bevatten minder special effects dan je zou verwachten. Nee, meneer Nolan laat dingen liever echt gebeuren om het zo geloofwaardig over te laten komen. Dus als er iets gebeurd met een vliegtuig, nou vul zelf maar in. Is dit het beste van Nolan? Qua verhaal is het in in ieder geval uitdagend en visueel behoort het zeker tot het betere werk van Chritopher Nolan. Ook het camerawerk is weer van een ongelooflijk hoog niveau wat eigenlijk ook niet anders kon met Hoyte van Hoytema (Interstellar, Dunkirk, Spectre) achter de camera. Het is qua opzet wel een zeer gewaagde film welke de liefhebber zeker uitnodigt om vaker te gaan kijken. Al is het alleen om nog meer te letten op de details en verwijzingen welke weer door de gehele film verweven zitten. Verwacht geen recht toe recht aan spionage thriller en houdt je ook een beetje van scifi dan je zit geramd met Tenet, zo niet oogkleppen op en laat je meenemen op een enerverende en actierijke reis over de wereld om deze te redden.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar