Site pictogram Movie Addicts

DVD review Terminator: Dark Fate

DVD review Terminator: Dark Fate

De Terminator franchise is er een welke ondertussen behoorlijk is uitgemolken, maar waarbij geen van de delen na Judgement Day het niveau van de eerste 2 delen kon evenaren. Sterker nog, het vijfde deel Terminator Genisys was eigenlijk niet om aan te zien. Het was daarom eigenlijk best verrassend er toch een 6de deel kwam. De makers pakte daarmee wel flink uit door niet alleen Arnold SChwarzenegger, maar ook oudgediende Linda Hamilton van stal te halen. Met dit deel zou er een echt vervolg op deel zijn en moesten de kijkers alle andere delen vergeten. En ik vond Rise of the Machines en Salvation nog best aardig.

Het is inmiddels 22 jaar geleden dat Judgement Day had moeten plaatsvinden, maar wat nooit gebeurde. Wederom komen er echter 2 figuren terug uit de toekomst met een missie. De èèn, Grace genaamd, om een jonge vrouw te beschermen de ander een Rev-9 om haar te vermoorden. Wanneer Grace en de jonge Dani met de rug tegen de muur staan tegenover de Rev-9 worden ze gered door de voor hun onbekende Sarah Connor. Met z’n drieën gaan ze op zoek naar een onbekende bondgenoot om de bijna onverslaanbare Rev-9 te verslaan en zo de jonge Dani te te beschermen en de toekomst veilig te stellen.

De makers namen enerzijds een gok met dit deel en anderzijds gingen ze overduidelijk voor eerherstel voor met name het laatste belachelijke deel. Een goede zet daarbij was om oudgediende Linda Hamilton weer van stal te halen als Sarah Connor (Sorry Emilia Clarke er is maar 1 Sarah Connor), maar ook Arnold Schwarzenegger wordt weer van stal gehaald. De combi van deze twee oudgediende zorgt voor een goede dynamiek in dit zesde deel. Gabriël Luna als de killmachine Rev-9 weet ook te overtuigen met zijn stoïcijnse blik. Ook Natalia Reyes als beoogd slachtoffer doet het niet onverdienstelijk. Sterkste punt en misschien wel grootste gok is echter Mackenzie Davis als beschermer van Dani. Zij staat als vrouw zeker haar mannetje en geeft dit deel een behoorlijke feministisch tintje mee. Daarbij acteert ze ook gewoon overtuigend. Drie vrouwen vrouwen die gezamelijk strijden voor de toekomst van de mensheid. Jammer dat de makers met het einde, hoe symbolisch ook, dan toch een beetje de plank misslaan. De keus om het Skynet verhaal achter zich te laten is na mijn idee een goede, want dat begon ondertussen wel oude koek te worden. Het is alleen jammer dat, hoe begrijpelijk de nieuwe variant ook is, de schrijvers niet met iets echt vernieuwends konden komen. Verder dan het geheel iets feministisch meegeven kwamen ze niet. Hoe lullig dit ook klinkt, maar een van de redenen dat deze film niet goed genoeg scoorde bij de doelgroep is omdat de fans weinig tot niets geven om dit soort wendingen. (Hoezeer ik dit dus wel toejuich want vrouwen hebben steeds vaker bewezen echt wel badd ass te zijn in films zie ook Judgement Day) Ook de opening van de film zal velen wenkbrauwen hebben doen fronzen (inclusief de mijne), maar als je hieraan voorbij kunt komen en het niet echt vernieuwende (maar zeker niet slechte) verhaal accepteert dan is Dark Fate zeker genietbaar. Hierbij weet ook de oude Schwarzenegger te overtuigen en wat lachers op zijn hand te krijgen (omdat hij zo vreselijk grappig is) Is Dark Fate de gedroomde opvolger van Judgement Day? Nee, maar het is in ieder geval een stuk beter dan het lachwekkende Genisys.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar