Site pictogram Movie Addicts

DVD Review The 5th Wave

image009(1)

Young adult boeken worden bij de fleet verfilmd en geef studio’s na het succes van Twilight en The Hunger Games eens ongelijk. Het probleem voor filmliefhebbers dat de meeste verhalen best leuk zijn voor tieners, maar eenmaal op het witte doek best tegenvallen voor het grote publiek. The 5th Wave is de zoveelste in het rijtje, waarbij ook de apocalyptische setting niet bepaald origineel genoemd kan worden.

In The 5th Wave zien we Cassie Sullivan (Chloe Grace Moretz), die ons in een flashback ] meeneemt naar hoe het zo ver heeft kunnen komen. De aarde werd, nadat de vraag of wij alleen in het universum zijn negatief beantwoord werd, getroffen door vier aanvallen. Eerst was er de black-out, waardoor alle krachtbronnen werden uitgeschakeld. Daarna kwamen de overstromingen en vloedgolven. De derde golf werd een moeilijk uit te schakelen virus, dat snel om zich heen greep. De vierde golf was infiltratie, waarbij de Aliens zich als mensen onder de overlevende gingen begeven. Cassie zwerft door de bossen op weg om haar broertje te vinden, die op een militaire basis zit. Daar worden echter alle kinderen opgeleid om de strijd aan te gaan met de aliens welke de gedaante hebben aangenomen van mensen. Op de basis loopt ook haar jeugdliefde en schoolgenoot Brady (Nick Robinson) rond, wie als teamleider nog altijd niet overtuigd is van wat nu het juiste is.

The 5th Wave was een wereldwijde bestseller en eerlijk is eerlijk de basis van het verhaal bied veel perspectief, echter heb ik het gevoel dat dit verhaal zich meer had geleend voor een serie aangezien de verschillende verhaallijnen zo ver uit elkaar liggen dat ze in een film van ruim 1,5 uur juist de aandacht van elkaar afleiden i.p.v. dat ze elkaar aanvullen. De film weet daarom na een redelijk begin weinig tot geen spanning op te bouwen en dat terwijl zowel Chloe Grace Moretz en Nick Robinson het beide niet eens heel onaardig doen. Nick heeft daarbij als nadeel dat hij een groot deel van het verhaal buiten beeld is. Zijn personage is in die tijd van outgoing vlotte tiener naar een schuchtere achterdochtige tiener verandert. Op zich niets onlogisch aan, maar om deze overgang in twee zinnen samen te vatten wekt totaal geen sympathie op voor zijn karakter en getuigd van gemakzucht. Het jammere in deze film is ook dat je de aliens zelf niet te zien krijgt. Dit zou iets aan de mysterie moeten toevoegen, maar laat de film juist leeg aanvoelen. De verassende wending richting het einde zal niet veel mensen verbaasd hebben doen staan. Het einde daarentegen wel, want de deur voor een vervolg wordt wagenwijd open gezet iets waarvan ik hoop dat die er in filmvorm nooit komt. Nee, The 5th Wave had zich beter geleend voor een tv-serie, want als film is het eigenlijk 5x niets.

De extra’s van een tour door Zackary Arthur (Sam, Cassie der broertje in de film) tot een making of en de Gag reel voegen te weinig noemenswaardig toe. Hoewel de Gag reel nog best komisch was, waarbij te zien is dat er toch veel lol gemaakt is tijdens de opnames iets wat tijdens de films zelf verdomd weinig van te merken viel.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar