Site pictogram Movie Addicts

DVD-review The Assassin ( Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

the-assassin-photo-banner1

Vorig jaar gooide deze film van Hsiao-Hsien Hou hoge ogen in Cannes en eerder dit jaar draaide de film in verschillende filmhuizen in Nederland waarbij vele critici de film omarmde. Ik heb hem helaas destijds gemist maar kreeg nu de herkansing om deze film in alle rust thuis te zien.

The Assassin verteld het verhaal van Yinniang een getrainde huurmoordenaar in de tijd dat China verdeeld is in het keizerlijk deel en het onafhankelijke Weibo. Wanneer zij weer teruggebracht wordt na een jaren lange training blijkt al snel dat niet alles is wat het lijkt. Daarbij zorgen politieke spelletjes en een gecompliceerde geschiedenis voor verwarring bij alle partijen en bovenal bij Yinniang.

The Assassin gooide zoals gezegd hoge ogen op het Cannes Film Festival. Wat uiterlijk betreft is The Assassin adembenemend mooi gefilmd met stilistische plaatjes welke meer vertellen dan dat de cast doet. Ja, er wordt bijzonder weinig gesproken in deze film met lange en uitgebreide shots. Hoe mooi dit ook is, het maakt de film minder toegankelijk voor een breder publiek. Dit hoeft geen probleem te zijn aangezien niet Engelstalige/Aziatische films vaker voor specifieke liefhebbers bedoeld zijn. Maar de opzet van weinig tekst mooie beelden en weinig actie maakt deze film ook minder aansprekend dan andere films met een soortgelijke opzet (denk Hero en Crouching Tiger Hidden Dragon). In alle eerlijkheid hoezeer ik ook fan ben van dit soort type films vond ik The Assassin bij vlagen simpelweg saai  Met het acteerwerk is weinig mis, maar regisseur Hsiao-Hsien Hou leunt teveel op het symbolische karakter van veel scenés in plaats dat hij het verhaal verteld. Hoofdrolspeelster Qi Shu maakt van Yinniang een mistery, echter straalt zij hierin net te weinig dreiging en persoonlijkheid uit om echt te blijven boeien als personage. Het jammere is ook dat de weinige actiescenes niet bepaald hoogstaand zijn waardoor deze ook te weinig leven in de brouwerij brengen. The Assassin blijft wat mij betreft achter in het straatje van zeer mooi gelfimde verhalen welke echter te weinig ter tafel brengen om echt een blijvende indruk achter te laten.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar