Site pictogram Movie Addicts

DVD review The Beguiled (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

DVD review The Beguiled (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

The Beguiled is een remake waarbij in het origineel uit 1971 Clint Eastwood schitterde. Hier was ik in eerste instantie niet van op de hoogte toen deze film uitkwam en ondertussen heb ik het origineel nog altijd niet gezien. Sofia Coppola nam de regie op zich waarbij ze naar eigen zeggen niet voor een echte remake ging maar het verhaal vanuit een andere invalshoek wilde belichten. Niet geheel zonder succes want op Cannes afgelopen jaar wist ze met deze film in de prijzen te vallen. Ik had deze titel helaas gemist en zag mijn kans schoon nu de DVD is uitgekomen.

D gewonde Korporaal McBurnley wordt gevonden door de jonge Amy welke hem meeneemt naar het meisjes internaat waar zij woont. Ten tijden van de burgeroorlog is deze gewonde Yank natuurlijk niet bel[paald gewenst in het zuidelijk deel van Amerika. Miss Martha, welke het instituut leidt, besluit de soldaat echter op te lappen en te laten herstellen zonder soldaten te waarschuwen dat zij een vijand herbergen. McBurnley wordt enerzijds liefdevol maar ook argwanend opgenomen door de dames waarbij het met meerdere steeds beter lijkt te kunnen vinden. Maar in een huis vol met (jonge) vrouwen lijkt jaloezie en verraad onafwendbaar en dreigt de situatie voor alle partijen volledig uit de hand te lopen.

The Beguiled is niet je alledaagse thriller. De situatie leent zich uitstekend voor een drama, iets waar de film in eerste instantie ook naar neigt. Naarmate de spanning tussen  McBurnley en een aantal dames toeneemt wint het verhaal aan kracht en beginnen de thriller elementen steeds meer de overhand te krijgen. Met Colin Farrell heeft Sofia Coppola natuurlijk een sterke hoofdrol speler waarbij de kijker zal kunnen begrijpen dat deze aantrekkelijk is voor de iets oudere dame, Nicole Kidman, de leeftijdsgenoten, Kirsten Dunst, maar ook de jongere dame, Elle Fanning. Deze drie vrouwen welke het meeste aandacht opeisen zoeken allen iets anders in de soldaat McBurnley. Natuurlijk weten we dat Nicole Kidman de sterren van de hemel kan spelen. De rol van de langzaamaan ontdooiende maar strikte Miss Martha is haar dan ook op het lijf geschreven. Kirsten Dunst  speelt de nog altijd rouwende Edwina als een breekbare vrouw welke vooral op zoek is naar houvast en in dit geval een man. De rebelse Alicia is de jonge Elle Fanning op het lijf geschreven en zij zorgt dan ook geregeld voor wat wrijving. Gelukkig laat de jonge cast met bekendere gezichten als  Oona Laurence (Southpaw, Pete’s dragon), Angourie Rice (Nice Guys, These Final Hours, Spiderman Homecoming) en Addison Riecke (bekend van Nickelodeon’s The Thundermans) zich ook allemaal van hun sterke en onschuldige kant zien. Soffia Coppola heeft er met deze versie voor gekozen meerde focus op de vrouwen te leggen in plaats van op de man zoals schijnbaar in het origineel (welke ik nog altijd niet gezien heb). Geluukig heeft zij met Colin Farrell een acteur welke zich niet zomaaar het kaas van het brood laat eten en meer dan eens weet hij de aandacht op te eisen waardoor je als kijker niets anders dan respect kan hebben voor zijn prestatie. Maar zoals gezegd, Sofia Coppola gaat in deze verfilming voor het vrouwelijke perspectief en de dames vormen wat dat betreft een ijzersterk front waarbij er een goede balans is tussen de oudere meer gevestigde namen en de nieuwe garde. De aankleding ziet er natuurlijk prachtig uit en het prachtige landhuis past helemaal in dat zuidelijke plaatje waarin deze film zich afspeelt. Verwacht je harde actie en nagelbijtende spanning dan kom je bedrogen uit. Maar kan je een goed verhaal waarderen welke langzaam ontwikkeld in een spannende thriller met een broeierig zuidelijk sfeertje en zeer sterk acteerwerk. Dan zit je met The Beguiled goed. Soffia bewijst wederom een begenadig filmmaker te zijn welke misschien in de toekomst toch haar wereld beroemde vader toch voorbijschiet als filmmaker

Extra’s:

In de extra’s wordt vooral gefocust op het proces waarbij zowel jong als oud, de dames en Colin Farrell allen een steentje bijdragen en geregeld de loftrompet voor elkaar opsteken. De gedachtegang van Sofia Coppola komt ook aanbod.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar