Site pictogram Movie Addicts

DVD Review The Big Short (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

big-short-bd-3d(1)

Begin dit jaar was dit een van de beste films die in de bioscoop uitkwam en net als Steve Jobs niet de aandacht kreeg die het verdiende. In tegenstelling tot die laatste pakt The Big Short wel Oscargoud met beste Adapted Screenplay. Nu is de film uit op DVD en Blu-Ray en wij zeggen kopen en goed kijken want dit is naast een zeer vermakelijke film nog behoorlijk leerzaam ook.

Terwijl alle banken feestvierden zagen een paar slimme buitenstaanders op Wall Street wat de grote banken, de media en overheid niet zagen: de wereldeconomie stond op instorten. Zij bedachten een plan om ervan te profiteren. Hun riskante investering bracht hen naar de duistere kant van het moderne bankwezen. We volgen hier 3 verhalen van mannen die verder keken dan hun neus lang was. Jared Vennet (Ryan Gosling), de verteller van het verhaal die de investeringsgroep van Mark Baum (Steve Carell) inschakelt om in te zetten op het omvallen van de banken. Mark Baum, een geboren risicoanalist, duikt er met zijn team op. Dit om te controleren of het niet een ziek geintje is van een op geld beluste investeerder welke zelf voor de banken werkt. Dr Michael Burry (Christian Bale) is beheerder van een hedgefonds, welke fungeert als trendspotter en zeer tegen de zin van zijn investeerders groot inzet op het omvallen van de economie omdat hij gaten ziet in de houdbaarheid van de o zo zekere hypotheek. Tot slot volgen we 2 jonge investeerders, Charlie Geller (John Magaro) en Jamie Shipley (Finn Wittrock), wie een plekje aan tafel proberen te bemachtigen, maar in de plaats daarvan gaan inzetten tegen de grote spelers.

The Big Short doet met dit zware onderwerp 2 dingen heel erg goed. Ten eerste ligt het tempo hoog en waardoor je als kijker je nergens verveelt met het materiaal, dat vol met zakelijke termen zit volgestouwd. Ten tweede neemt het verhaal af en toe een zijweg om de leek even wegwijs te maken in de verschillende termen, wat belangrijk is om het verhaal en dus de oorzaak van de grote crisis te zien en te snappen. De drie hoofdfiguren die we volgen worden niet super uitgediept, maar je krijgt genoeg achtergrond informatie over ieder van hen mee waardoor je de beweegredenen van hun acties ook kan begrijpen. En eerlijk is eerlijk teveel achtergrond informatie zou alleen maar afleiden van het verhaal, wat op zich al boeiend en pijnlijk confronterend genoeg is. We hadden na The Wolf of Wall Street al een aardig beeld gekregen hoe ziek en hebberig de beleggingswereld in elkaar zit en The Big Short gaat daar eigenlijk een stap verder in. Naast de hebberigheid van een individue wordt langzaam aan duidelijk hoe ziek het systeem in elkaar zit waardoor je nu als toeschouwer je gaat afvragen waarom niemand dit aan zag komen. Gesterkt door een goed verhaal, uitstekende acteurs weet Adam McKay een fascinerend beeld te schetsen hoe de eerste crisis van de 21ste eeuw is ontstaan en hoe mensen die het als eerste zagen aankomen eerst werden uitgelachen om daarna hun zakken te vullen. De basis van de crisis de veel te hoog gewaardeerde huizenmarkt klinkt zeer herkenbaar mede omdat feitelijk gezien in Nederland hetzelfde probleem was en nu ook weer de kop dreigt op te steken met huizen prijzen welke buitenproprtioneel stijgen.En dan rijst de vraag ‘Zijn wij mensen echt zo dom dat we binnen 10 het voor elkaar krijgen om hezelfde syteem op dezefde manier over de kop te laten gaan?’

Extra’s

met slechts 1 extra lijkt dit een mager gegeven, maar niets is minder waar. Men gaat in op de casting en de rollen die zij spelen. Er wordt ook gekeken naar de verschillen met de echte personen en hoe ze in de film worden afgebeeld in plaats van alleeen acteurs ophemelen gaan de makers van de Making of juist dieper in op de karakters en wat elke karakter ter tafel bracht in deze verschrikkelijk boeiende film. Het enige jammere is dat deze slecht een kwartier duurt en je eigenlijk meer wilt weten over de echte personen achter dit verhaal en de schrijver van het boek waar de film op gebaseerd is, Michael Lewis.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar