Site pictogram Movie Addicts

DVD Review The Dark Tower

DVD Review The Dark Tower

De Donkere Toren reeks behoort tot het populairste werk van Stephen King en het was er dan ook op wachten tot deze net als veel andere werk van Stephen King verfilmd zou worden. Waar er lang en breed gespeculeerd werd over wie de rollen van de Gunslinger en de Man in Black zouden moeten vertolken waren de meeste toch wel blij met Matthew McConaughey en Idris Elba.

De jonge Jake heeft na het overlijden van zijn vader last van zeer levendige nachtmerries over een donkere toren, een ‘gunslinger’, de man in het zwart en vreemde volkeren in andere werelden. Wanneer zijn moeder en haar vriend hem naar een kamp voor kinderen met psychische problemen willen sturen blijken zijn nachtmerries bewaarheid te worden. Jake raakt verstrikt in de lange strijd tussen Roland de Gunslinger en Walter de man in het zwart en blijkt een sleutelrol te moeten spelen welke het lot van vele werelden zal bepalen.

De film was in de bioscoop niet het succes waar men op gehoopt had en misschien komt dat wel door het feit dat men een hele boekenserie in een film van nog geen 100 minuten wilde proppen. De opbouw van de gehele mythologie is hierdoor zeker verloren gegaan waardoor hoe stom het ook klinkt de film aanvoelt als een verfilming van een tienerboek a la Mazerunner, Hunger Games e meer van dat soort films alleen dan in 1 deel gepropt. Het voordeel voor mij was dat ik de boeken zelf nooit gelezen heb waardoor ik mij minder irriteerde over wat de film niet vertelde. Maar ook ik kon niet ontkennen dat er toch wel wat aspecten meer aandacht verdiende dan welke ze nu gekregen hadden. Het verhaal komt daardoor gemakzuchtig en flets over. Je wordt als kijker gedwongen veel dingen voor lief te nemen zonder enige vorm van achtergrondverhaal. Hierdoor verliest het verhaal veel aan kracht en dat terwijl je twee fantastische acteurs in de hoofdrol hebt welke ook nog eens in vorm zijn. Beide heren spelen de rol van getekende held tegen de geboren slechterik met verve. De jonge Tom Taylor als Jake houdt zich uitstekend staande is tussen de twee zwaargewichten en deze drieëenheid zorgt ervoor dat de film onderhoudend blijft tot het einde. Ondanks alle zwakheden heb ik mij toch best vermaakt met deze film waarbij het tempo ervoor zorgde dat vele gaten nog enigszins verborgen bleven. Het enige jammere is dat de strijd tussen de Gunslinger en de man in het zwart nergens zo episch wordt als dat mij door fans van het boek werd beschreven. Misschien dat de boekenreeks zich beter leent voor een (mini)serie welke er vermoedelijk wel gaat komen.

Extra’s

De making off concentreert zich voornamelijk op de twee hoofdfiguren en hoe de regisseur Nikolaj Arcel zijn visie was op de film. Hieruit blijkt dat de regisseur wel degelijk een aantal goede keuzes heeft gemaakt om scenes sterker over te laten komen. Het mag dan ook wel gezegd worden dat er met de vormgeving weinig mis is. Uiteraard komt ook de schrijver Stephen King aan het woord.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar