Site pictogram Movie Addicts

DVD Review The Favourite (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

The Favourite was afgelopen jaar een van de grote kanshebbers bij de Oscars met 10 nominaties, waarvan het er uiteindelijk 1 wist te verzilveren. Olivia Colman won het gouden beeldje voor beste vrouwelijke hoofdrol en na de film in de bioscoop gezien te hebben vroeg ik mij hardop af verdiende deze film niet heel veel meer? Nu is de film uit op DVD en Blu-Ray en kon ik hem een tweede keer kijken om te zien of deze film net zoveel indruk weet te maken.

Het is vroeg in de 18de eeuw wanneer Koningin Anne op de troon zit in Groot Brittanië. Zij is nogal labiel, maar haar goede vriendin Lady Sarah sleept haar erdoorheen en leidt feitelijk gezien het land. De twee hebben een bijzondere band welke verder lijkt te gaan dan vriendschap. Op een dag komt Abigail, een nicht van Sarah, die om werk en woonplaats verlegen zit. Zij weet zich snel op te werken als nieuwe lieveling van de koningin waarna er een machtsstrijd ontbrand tussen Sarah en Abigail voor de gunsten van de koningin.

Yorgos Lanthimos heeft zich door de jaren heen bewezen als een zeer eigenzinnige regisseur met titels als Dogtooth, The Lobster en The Killing of a Sacred Deer. Stuk voor stuk klassiekers welke echter niet bepaald geschikt bleken voor het grote publiek. In het Arthouse en filmhuis circuit heeft hij zich echter al meer dan bewezen. Ook The Favourite valt niet als zeer standaard of toegankelijk te benoemen, hoewel ik het misschien wel de meest toegankelijke film van zijn hand tot nu toe. The Favourite kent in feite drie hoofdrolspeelsters waarbij de sympathie van de kijker constant verschuift. Olivia Colman zal bij het grote publiek misschien niet de meest bekende naam zijn, maar deze actrice heeft al behoorlijk wat Britse titels (TV en Film) op haar naam staan. Zij steelt de show als de fragiele Queen Anne. Van onzekere en labiele vrouw tot de gewiekste en wrede vrouw wanneer zij haar zin door wilt drijven. Zij speelt het zo natuurlijk en weet met enige regelmaat ook nog eens de lachers op haar hand te krijgen. Tegenover is de nog altijd beeldschone Rachel Weisz die als Lady Sarah in eerste instantie als hoofd adviseur de favorietenrol bij de koningin heeft. Zij speelt, zoals zo vaak, een zeer sterk vrouwelijk karakter welke zeker voor haar tijd behoorlijk geëmancipeerd is. Tegenover haar laat de Amerikaanse Emma Stone zien van alle markten thuis te zijn. Ten eerste overtuigd ze volledig met haar Britse accent. Ten tweede houdt ze zich fantastische staande tegenover twee zeer ervaren Britse actrices in topvorm. Haar Abigail verdiend misschien het meest de titel van slechterik van het verhaal, daar en tegen blijf je als kijker ook sympathie voelen voelen voor de vrouw welke bovenal vecht voor zichzelf. Yorgos weet de kijker een kostuumdrama voor te schotelen zoals we nog nooit gezien hebben. De aankleding is volledig in stijl, echter de stijl van de film is alles behalve klassiek en bovendien zeer onvoorspelbaar. Van camera settings, lichtgebruik en bovenal het taalgebruik en de conversaties welke regelmatig het absurdistische versterken. The Favourite behoort tot de beste films welke ik dit jaar gezien heb en de drie hoofdrolspeelsters doen je bijna vergeten dat bijvoorbeeld een Nicholas Hoult het ook fantastisch doet als de opgedofte leider van de oppositie.

Extra’s

Een aantal deleted scenes en een uitgebreide making of van ruim 20minuten plus de trailer. De making of beperkt zich gelukkig niet alleen tot een lofzang voor de actrices en de regisseur. Het laat ook zien welke gedachtegangen achter bepaalde ideeën zaten en hoe Yorgos te werk ging op de set. Dit zorgde er bij mij in ieder geval voor dat ik de film graag nogmaals wil zien.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar