Site pictogram Movie Addicts

DVD review The Foreigner

DVD review The Foreigner

Jackie Chan zal altijd bekend staan om zijn halsbrekende capriolen in vele actiefilms uit Hong Kong en uiteraard zijn komische samenwerkingen in de Amerikaanse films. Maar net als in Hong Kong gaat Jackie ook in een Amerikaanse productie op de serieuzere toer. Met specialist Martin Campbell op de regiestoel en ervaren rot Pierce Brosnan als tegenspeler zijn er genoeg ingrediënten voor een geslaagde film.

Quan is een succesvolle restaurant eigenaar wiens wereld instort wanneer zijn dochter omkomt bij een bomaanslag. Wanneer deze wordt opgeeist door de IRA gaat Quan op zoek naar de daadwerkelijke daders. Hij benaderd hiervoor de Noord-Ierse politicus Liam Hennessy welke ook een voormalig IRA lid was. Wanneer hij echter geen namen krijgt komt Liam er al snel achter dat Quan zeer vasthoudend is en niet zo makkelijk af te stoppen is wanneer hij zijn zin niet krijgt.

Martin Cambell heeft zijn strepen op actiegebied wel verdiend met onder andere 2 Bond films. Met voormalige Pierce Brosnan en de inmiddels 63 jarige actieheld Jackie Chan mag je ondanks de jaren wel wat verwachten. Het sterke aan de Foreigner is dat het verhaal redelijk simpel wordt gehouden. Het leuke hierin is dat de politieke spelletjes zo beter uitkomen en net dat beetje extra meegeven aan het verhaal. Ja, The Foreigner is niet alleen een verhaal over een vader welke op zoek is naar gerechtigheid. Gelukkig is dat wel een van de sterkste punten voornamelijk door de ingetogen  maar intense vertolking van de normaal zo goedlachse Jackie Chan. Hij overtuigd als de gebroken vader welke maar 1 ding wilt en dat is gerechtigheid en eerlijk is eerlijk je kan zijn situatie ook best begrijpen. Het politieke spelletje welke aan de grondslag ligt leid af en toe af, maar is aan de andere kant ook geloofwaardig gezien de geschiedenis van Noord-Ierland. Voormalig Bond acteur Pierce Brosnan blijkt zich uitstekend thuis te voelen in het politieke wespennest waarin zijn Liam zich begeeft. Daarboven op werken de een tweetjes met Jackie Chan uitstekend. De actiescenes zijn sterk en Jackie Chan toont daarin dat zijn leeftijd absoluut nog geen issue is. Natuurlijk haalt hij niet meer de halsbrekende toeren uit zoals we dat van hem gewend zijn, maar een aardig potje knokken zit er nog altijd in. The Foreigner is misschien niet hoogstaand en is nergens zo hard als bijvoorbeeld Law Abiding Citizen (nog zo’n film waarbij een vader op zoek is naar gerechtigheid op geheel eigen wijze) maar dat hoeft ook niet want dat was misschien net een stap te ver gegaan. The Foreigner is van begin tot einde onderhoudend en weet de spanning goed op te voeren en gezien de cast en regisseur mag dat eigenlijk ook geen verrassing heette.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar