Site pictogram Movie Addicts

DVD review The Hate U Give (Verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

Afgelopen jaar was The Hate U Give een van de best door de Amerikaanse pers gewaardeerde films. Nu had mijn vriendin deze film in de bioscoop gezien en ook zij was onder de indruk. Dus nu de film uit is op DVD en Blu-Ray kon ik niet achter blijven om dit bijzondere en gewaagde verhaal te gaan bekijken inclusief een berg aan extra’s

Starr Carter (Amandla Stenberg) beweegt constant tussen twee verschillende werelden: de arme, voornamelijk Afro-Amerikaanse wijk waar ze woont en de rijke, grotendeels blanke privéschool waar ze naartoe gaat. Haar vader Maverick Carter (Russel Hornsby) leert haar, haar broer en broertje al snel hoe je je het beste staande kan houden als Afro-Amerikaan in Amerika en hoe te handelen bij bijvoorbeeld een (routine)staande houding met de auto. De in haar ogen perfecte balans wordt verstoord wanneer Starr getuige is van de dodelijke schietpartij van haar jeugdvriend Khalil (Algee Smith) door een politieagent. Onder druk van de gehele gemeenschap is Starr in gevecht met zichzelf wat het juiste is om te doen.

Amandla Stenberg was voor mij al geen onbekende actrice, maar wat zij hier laat zien doet mij achteraf verbaasd zijn dat zij geen nominatie heeft gescoord bij de grotere awardshows. Als actrice met nog niet heel veel ervaring op haar naam staat zijn ontzettend goed haar mannetje tussen alle ervaren acteurs, zoals Russel Hornsby (ook ijzersterk), Anthony Mackie(verrassend koud), Regina Hall (zeer sterk en minder schreeuwerig zoals in veel komedies). Ze zorgt er wel echt voor dat de film een extra lading krijgt die het nodig heeft, maar blijft bovenal menselijk en een echte tiener. Hierdoor ga je mee in het verhaal en komen de scènes goed binnen. Al haar emoties, of het nou verdriet, woede of vreugde is, alles komt natuurlijk en echt over. Russel Horsnby, die de rol van Starr der vader vertolkt en in die rol ook voormalig gangster is, zorgt voor een zware maar duidelijke invalshoek. Hij draagt het besef uit dat Je als Afro-Amerikaan echt wel uitdagingen hebt, maar dat er ook genoeg voorbeelden zijn die er voor hebben gezorgd dat er scheef wordt gekeken. Het onderwerp van politiegeweld tegen de donkere bevolkingsgroepen lijkt goedkoop scoren op een actueel onderwerp. De makers en de schrijfster van het boek waarop de film is gebaseerd gaan dieper en stellen ook kritische vragen en laten ook de zien dat het niet allemaal brave hendrikjes zijn. Heel simpel gezegd de gehele cast voegt iets toe aan de film en zijn verhaal over rascisme in welke vorm dan ook. Het hardste en misschien wel het meest confronterende is de achtergrond van de titel. Zo had de rapper Tupac over Thug Life, dit waren niet zomaar twee woorden. Het stond voor The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody een keiharde waarheid die staat als een huis. Preek je haat zul je uiteindelijk haat terug krijgen en dat begint bij de jeugd.

Net als mijn vriendin keek ik al heel lang uit naar deze film (lees september), de valkuil hiervan is natuurlijk dat je je verwachtingen hoog opbouwt en soms zelfs te hoog met name wanneer de film door naaste opgehemeld wordt. De film wist mij echter snel te grijpen en misschien was het omdat ik mij in zekere zin ook met de hoofdpersoon kon identificeren. De grootste “valkuil” wat deze film kon hebben was dat het zich te veel zou gaan vestigen op rassenhaat en wat daar allemaal bij komt kijken en dat het daardoor een eenzijdige film zou worden. Dat was hier zeker niet het geval Het verhaal is sterk en mooi uitgewerkt, waardoor je als kijker beide werelden gaat begrijpen zonder de ander te te veel te veroordelen.

Extra’s

Veel extra’s en dat kon ook niet anders bij zo’n beladen film met een boodschap welke ook nog gebaseerd is op een boek. Uiteraard komt de schrijfster uitgebreid aan het woord over haar inspiratie over het waarom. Andere extra’s gaan onder andere over The Talk welke aan het begin van de film plaats vind en over de twee werelden waarin hoofdpersoon Starr zich begeeft en dat zij zich daarbij anders gedraagt. Iets waar de schrijfster ook mee worstelde. Kortom genoeg om over na te denken en de film zeker nog een keer op te zetten

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar