Site pictogram Movie Addicts

DVD review The Old Man & the Gun ( nu verkrijgbaar op DVD)

Afgelopen jaar kondigde Robert Redford zijn afscheid aan op het gebied van acteren. De jongere generatie zal hem vooral kennen van zijn rol in een van de beste Marvel films namelijk Captain America: The Winter Soldier. filmliefhebbers en oudere generaties weten echter dat hij een zeer breed en uitgebreid verleden heeft met filmrollen, maar dat hij ook als regisseur zijn strepen heeft verdient en vergeet niet dat hij de oprichter is geweest van een van de grootste filmfestivals in de wereld namelijk Sundance.

Forest Tucker is een zeventiger en waar je zou denken dat iemand op die leeftijd van zijn pensioen zou moeten genieten is Forest nog volop aan het werk. In de jaren ’80 bouwt hij een reputatie op als bankrover, maar wel een extreem vriendelijke. Wanneer hij onder de neus van rechercheur John Hunt een bank beroofd besluit de agent dieper in de zaak te duiken. Forest werkt namelijk niet altijd alleen, maar ook met een paar andere oudere mannen waarbij ze een hele rits overvallen plegen zonder geweld. Forest komt tijdens een van zijn vluchten in aanraking met een oudere vrouw genaamd Jewel. Het is hier waar hij rust lijkt te vinden, maar voor hoe lang aangezien er steeds meer mensen op hem aan het jagen zijn?

Voor wie bekend is met het brede oeuvre van Robert Redford kan niet ontkennen dat deze rol hem op het lijf geschreven is. De eigenlijk altijd vriendelijke en charmante Forest Tucker is een hoofdpersoon waar je als kijker voor gaat duimen dat alles goedkomt. Het feit dat deze man ook echt bestaan heeft en eigenlijk op zeer vreedzame manier te werk gaat zorgt er voor dat sympathie voor de kijker vooral bij hem ligt. Casey Afleck speelt de rol van agent John Hunt welke zonder dat hij het doorhad getuige was bij een van de overvallen van Forest Tucker. Ook hij weet de sympathie van de kijker op te wekken en dat geeft de film een bijzondere lading maar neemt ook wat van de spanning weg. Er is namelijk niet echt een schurk in dit geheel. Het is vooral een zeer boeiend schouwspel van een agent welke weer zin krijgt in zijn werk door de bijzondere zaak waaraan hij werkt en de boef die het gewoon niet kan laten om banken te overvallen. De onvermijdelijke confrontatie tussen de twee is dan ook alleen te beschrijven als bizar. De wisselwerking tussen Robert Redford en Sissy Spacek is er ook een welke je maar weinig ziet, maar het knettert wel tussen de twee en dat maakt het extra leuk. Helemaal omdat zijn karakter zo eerlijk mogelijk is tegenover haar karakter, maar dat het kwartje in het verloop pas echt gaat vallen dat deze charmante man nooit heeft gelogen over wat hij nu daadwerkelijk doet voor de kost. The Old Man and the Gun is feitelijk een feel good film over leven want dat is de essentie die leeft bij alle hoofdpersonen. Zin hebben in je werk, leven voor je werk omdat je er nog altijd van geniet, of genieten van het werk wat dagelijks gedaan moet worden omdat je er simpel weg gek op bent. Vind je dit verwarrend? Ik zou zeggen kijk deze film en geniet van dit laatste acteerkunstje welke een van de meest charismatische acteurs laat zien en je zult zeker snappen wat ik bedoel. Het inspireerde mij er in ieder geval om zeker alles uit het leven te blijven halen.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar