Site pictogram Movie Addicts

DVD-review The Shallows (Verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

the-shallows-dvd

Jaws is al sinds de jaren 70 het grote schrikbeeld van de oceaan. In de decenia die volgde hebben vele films het gegeven gekopieerd op succesvolle en minder succesvolle manieren. Nu is daar The Shollows met Blake Lively, welke het opneemt tegen the great white shark en zijn wij benieuwd of zij hier mee wegkomt.

Nancy is een arts in opleiding welke na het overlijden van haar moeder in een sabbatical zit. Om even wat tijd voor zichzelf te nemen besluit ze te surfen bij een fantastisch mooi en idylisch strandje in Midden-Amerika waar haar moeder. Daar komt zij nog een paar surfers tegen waar ze na een kleine rustpauze besluit nog een golf te pakken. Dit blijkt helaas niet verstandig. Ze overleefd de eerste aanvaring met een haai, maar belandt gewond op een rots ongeveer 150 meter van het strand. Wat normaal een niet zo lange afstand is lijkt nu een onneembare horde geworden. Maar …. zit niet bij de pakken neer en blijft maar manieren bedenken om zichzelf in veiligheid te kunnen brengen.

The Shallows is geen horrorfilm geworden zoals Jaws, zijn vervolgen en vele rip-offs. Nee, the Shallows is een echte thriller geworden over human vs nature waarbij de natuur ditmaal vertegenwoordg wordt door een grote witte haai. In the Shallows draait het vooral om 1 persoon, Blake Lively die zich staande moet zien te houden. En net als manlief Ryan Reynolds deed in Buried weet zij de aandacht van de kijker ook vast te houden buiten de momenten dat onze grote witte vriend voor dreiging zorgt. De schrijvers hebben er sowieso voor gezorgd dat deze film nergens verzand in een algemene strijd, maar zich, naarmate het verhaal vordert, steeds meer laat zien als een persoonlijke strijd tussen twee echte overlevers. Dit
vergroot de spanning alleen maar en doet je als kijker ook meeleven met de hoofdpersoon. Is dit de perfecte opvolger van de klassieker Jaws? Nee, daarvoor is de setting en daardoor de impact te klein. The Shallows is meer een monsterfilm geworden met een angstaanjagend realistische witte haai. Blake Lively laat ook zien een stoere overlever te kunnen neerzetten. De locatie, dat feitelijk in de omgeving van Australië ligt, is adembenemend mooi en het effecten team heeft duidelijk zijn huiswerk gemaakt wat betreft de witte haai en het onderwaterleven. The Shallows staat garant voor minimaal een avondje nagelbijten en voor velen zelfs meer dan 1 keer.

Extra’s:
Ik had persoonlijk weinig verwacht van de extra’s bij een film als deze, maar er zaten genoeg interessante stukken in omtrend het ontwerp van de haai, hoe ze veel stukken van Blake Lively midden op zee hebben gefilmd op een rots en de fantastische finale op een reddingsboei. Ook de special over de locatie en de uitdagingen wat dit met zich meebracht is zeer interessant, al is het alleen om te achterhalen waar dit wonderschone strandje zich bevind en uiteindelijk te kunnen bezoeken, maar dan wel zonder die dodelijk witte haai.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar