Site pictogram Movie Addicts

DVD Review Uilenbal (Nu verkrijgbaar)

DVD Review Uilenbal (Nu verkrijgbaar)

Afgelopen jaar waren er weer een handvol jeugdfilms van eigen bodem uitgekomen. Uilenbal was er een van en deze had ik nog niet gezien. Dus nu deze op DVD uitkomt zag ik de kans schoon om deze met de kinderen thuis te gaan kijken.

Meral is net met haar ouders verhuisd en komt terecht op een nieuwe school en dus in een nieuwe klas. Hier moet ze nieuwe vrienden maken echter lijkt dit niet meteen te lukken. In haar kamer vindt ze een muis welke haar vriendje wordt. Wanneer haar moeder erachter komt dat er een muis zit in haar kamer besluit ze haar kleine vriend mee te nemen op kamp. Daar krijgt ze toch een band met een aantal leerlingen. Ze komt er echter ook achter dat de bossen geen veilige plek is voor muizen.

Nederland heeft een goede reputatie wat betreft jeugdfilms en dus is de lat altijd hoog. Hierin ligt er een druk bij de regisseur welke met de jonge acteurs moet werken en deze toch zo natuurlijk mogelijk moet laten acteren. Simone van Dusseldorp wist wat dat betreft wel raad met de vier jonge hoofdrolspelers welke alle vier overtuigend vier verschillende karakters spelen welke uiteraard wel een band gaan krijgen. De jonge Hiiba Ghafry speelt een prachtige hoofdrol als Meral waarbij zij ook in de droevige scènes zeer goed weet te overtuigen. Wat mij verraste bij het zien van de film waren de liedjes welke erin verwerkt zaten en gewoon heel leuk gebracht werden door de jonge cast. Het verhaal is zeer herkenbaar en met name de situatie met het op kamp gaan is leuk uitgewerkt. Uiteraard zitten er ook een paar bekende volwassen acteurs in de film welke wat dat betreft echte bijrollen spelen, maar eerlijk is eerlijk Birgit Schuurman speelt een zeer vermakelijke en licht verwarde juf Ietje. Uilenbal is dus gewoon weer een hele leuke kinderfilm van eigen bodem welke voor kinderen een feest van herkenning is en uiteraard een avontuur zoals velen graag willen meemaken. Voor volwassenen is deze ook nog zeer genietbaar omdat vele wel iets van hun kinderen zal herkennen in de jonge rollen.

Extra’s

Alle liedjes hebben nog apart een karaoke versie en er zitten ook bloopers bij. Niet heel veel bijzonders maar het is een echte jeugdfilm dus voor de jonge kijkers is dit precies voldoende. Hoewel een hoofdstukje over de uilenbal zelf best educatief was geweest.

Trailer

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar