Site pictogram Movie Addicts

DVD Review Una Mujer Fantástica ( Nu verkrijgbaar op DVD)

DVD Review Una Mujer Fantástica ( Nu verkrijgbaar op DVD)

Una Mujer Fantástica is genomineerd voor een Oscar in de categorie beste niet Engelstalige films en is nu verkrijgbaar op DVD. Aangezien ik toch mijn best doe om zoveel mogelijk Oscar materiaal te zien zodat ik een voorspelling kan doen voor het zover is kon ik deze niet aan mij voorbij laten gaan. Destijds trok de film me niet heel erg terwijl ik niet eens had gelezen waarover deze ging, maar toen ik in de achtergrond dook werd mijn interesse direct aangewakkerd.

Marina is een transseksuele vrouw welke werkzaam is als serveerster en bijklust als zangeres. Ze heeft een relatie met de oudere Orlando welke na een avondje uit op haar verjaardag onwel wordt. Ondanks dat de twee snel bij het ziekenhuis komen overlijd Orlando en blijft zij alleen achter en wordt direct geconfronteerd met de vooroordelen tegen transseksuelen. Naast de vele vragen die zij van de autoriteiten krijgt moet zij ook opboksen tegen de vooroordelen van de familie van Orlando. Waar zij misschien wel het meeste lijdt onder het verlies wordt zij door zijn familie volledig buitengesloten en wordt het fatsoenlijk rouwen eigenlijk onmogelijk gemaakt.

Una Mujer Fantástica is niet wat je noemt lichte korst. Het onderwerp zal niet iedereen direct aanspreken echter het wel zien hoe groot het taboe nog altijd is rondom transseksuelen. De film wordt daarin volledig gedragen door de fantastisch acterende Daniela Vega, welke zelf ook een transseksueel is. Natuurlijk zullen velen de voormalige man in het karakter Marina herkennen, echter in gedrag en doen en laten is zij absoluut een vrouw. De manier waarop zij strijdt voor erkenning van haar verlies en verdriet is indrukwekkend en bewonderingswaardig. Dankzij het spel van Daniela en de regie wordt de film nergens melodramatisch. Aan de andere kant is het ook goed dat de tegenpartij niet alleen wordt afgeschilderd als haatdragend. Nee, onbegrip is het juiste woord en dit komt ten uiting wanneer men niet weet hoe men moet omgaan met Marina. Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel en heeft Marina ook medestanders hoewel deze ook de andere kant kunnen doorslaan. Wat dat betreft is Una Mujer Fantástica geslaagd als drama over verlies, maar ook als emancipatie en acceptatie drama voor transseksuelen. Had ik deze film afgelopen jaar gezien had ik hem zeer waarschijnlijk meegenomen in mijn eindejaarslijstje, voor nu zie ik deze film absoluut als kanshebber voor de Oscar van beste niet Engelstalige films. Zelfs in het controversiële Amerika aangezien het emancipatie thema nu een heet hangijzer is.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar