Site pictogram Movie Addicts

DVD Review Us (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

Horror doet het goed de afgelopen jaren en het valt niet te ontkennen dat Jason Blum daar een grote rol in speelt. Meerdere filmmakers hebben onder zijn Blumhouse productions een kans gekregen en wisten met beperkte middelen grote hits te maken. Jordan Peele, van nature een komiek, was daar een van en won ook direct een Oscar voor Get Out!. Des de hoger waren de verwachtingen voor zijn opvolger Us welke dit voorjaar verscheen. Us werd een regelrechte hit, maar weet deze film ook een blijvende indruk achter te laten net als zijn voorganger.

Adelaide gaat zeer tegen haar zin met het hele gezin tijdens hun vakantie naar het strand, hetzelfde strand waar zij jaren geleden een traumatische ervaring beleefde. Wanneer haar zoontje zich even afzondert raakt zij dan ook in paniek, dit is echter niets vergeleken wat haar en haar gezin te wachten staat. Wanneer ’s avonds er een gezin voor hun vakantiehuisje staat denkt vader Gabe eerst dat het buren zijn, maar dan blijkt dit gezin duistere bedoelingen te hebben richting het gezin van Adelaide en Gabe. Om het nog vreemder te maken de indringers lijken allemaal sprekend op alle leden van het gezin, alleen dan duistere versies.

Na het zien van Us wist ik direct dat ik deze film ook op DVD wilde hebben om hem vaker te bekijken. Jordan Peele heeft de film zo vol met symbolische elementen gestopt en verwijzingen naar horrorfilms en Bijbelse taferelen. Jordan bewijst wederom over een groot schrijf en regietalent te beschikken en de kans is zeer zeker aanwezig dat hij voor een van deze ook weer een nominatie zal ontvangen. Ook dit keer wordt hij geholpen door een uitstekende cast welke als grote uitdaging had om dubbelrollen te vertolken. Met name Lupita Nyong’o schittert als Adelaide en Red, waarbij je na een tweede keer kijken steeds meer subtiele details gaan opvallen. Winston Duke, van wie je een leidende en heldhaftige rol zou verwachten gezien zijn verschijning, speelt veel meer de komische rol die regelmatig voor verlichting zorgt. Grote verrassing voor mij blijven de kinderen Evan Alex doet het goed als Jason en Pluto, maar Shahadi Wright-Joseph is bad-ass als dochter Zora en angstaanjagend als Umbrae. Het verhaal ontvouwt zich rustig en weet de kijker keer op keer op het verkeerde been te zetten met een einde waarbij de twijfel blijft bestaan. De soundtrack is wederom ijzersterk met mijn favorite hiphop track ‘I Got Five on It’ voorop welke een zeer duistere mix krijgt. Jordan Peele weet ook echt hoe een soundtrack je film kan versterken en weet naast spanning ook humor te brengen met de gebruikte nummers. Er is genoeg spanning en Jordan Peele weet dit sterk af te wisselen met humor waarbij dit nooit ten kosten gaat van de spanning sterker nog, juist deze onderbrekingen zorgen voor dat de spanning weer heftiger terugkomt. Waar ik eerst vond dat Us zich niet kon meten met Get Out! zie ik ze nu meer als gelijkwaardig maar anders. Mijn advies blijft, lees er zo min mogelijk over en bekijk de film vaker dan eens, want dat komt de film alleen maar ten goede.

Extra’s

Het kon niet anders dan dat deze film van de nodige extra’s werd voorzien. Hierbij komt de werkwijze van Jordan Peele duidelijk naar voren in plaats dat andere hem alleen maar veren in de reet steken zie je daadwerkelijk hoe hij te werk gaat. Ook wordt veel toegelicht over het hoe en waarom de film op een bepaalde manier gemaakt is. uiteraard is er ook ruimte voor verwijderde scenes welke soms echt wel wat hadden kunnen toevoegen. Kortom extra’s welke wel degelijk wat toevoegen aan het geheel.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar