Site pictogram Movie Addicts

DVD-review Victor Frankenstein (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

victor-frankenstein

Het verhaal van het monster van Frankenstein is al vele malen verteld en op vele manieren. Het verhaal van Dokter Frankenstein ook. Maar nu wordt het verhaal vertelt vanuit de ogen van Igor, de assistent die Frankenstein hielp met het creëren van zijn monster.

Een naamloze gebochelde verdient zijn kost in het circus als clown, waar hij tevens ook als een soort verpleger dient met zijn opgedane kennis over de menselijke anatomie. Hier komt hij de excentrieke Victor Frankenstein tegen die hem bevrijdt uit het circus. Vanaf dat moment gaat de gebochelde door het leven als Igor en helpt hij Frankenstein met diens levenswerk, het creëren van leven. Dit gaat echter niet zonder gevaar en de vriendschap van deze twee wordt dan ook meerdere keren op de proef gesteld.

Victor Frankenstein werd redelijk groots aangekondigd om vervolgens in veel landen niet eens de bioscoop te bereiken. Met James McAvoy (o.a. X-Men First Class en vervolgen) en Daniel Radcliff (Harry Potter) staan er toch twee behoorlijke namen. De aankleding van Victoriaans Londen is ook simpel gezegd adembenemend te noemen. Vanaf het moment in het circus tot het huis en laboratorium van Frankenstein tot de straten van Londen, alles ademt het juiste sfeertje uit en ziet er bovendien goed uit. De acteerprestaties van met name McAvoy zijn ijzersterk. Maar zoals wel vaker wil een mooi plaatje en goeie acteurs niet altijd genoeg zijn. Daniel Radcliff overtuigd namelijk wel als de verteller Igor, maar het verhaal geeft hem als personages te weinig richting ondanks dat er veel om zijn personage gebeurd. Met name de liefdesgeschiedenis die in dit verhaal is verwerkt voegt weinig toe, sterker nog dit vertraagd vooral. De regisseur vond het daarbij ook nodig om veel gebeurtenissen teveel te willen uitleggen. Iets wat bij een rustige science fiction beter tot zijn recht zou komen dan bij een monster verhaal vanuit een nieuw perspectief. Is Viktor Frankenstein dan volledig mislukt? Nee, de vormgeving, het camerawerk, de soundtrack en een heerlijk schmierende McAvoy redden deze film. Waarbij de grootste criticaster misschien zou vallen over de vele vrijheden die de makers zich hebben toegeëigend, moet men niet vergeten dat het een vrije vertelling is van het welbekende verhaal vanuit een ander perspectief. Wanneer je dit kan heb je met Victor Frankenstein een aardig vermakelijke film in handen waar helaas wel meer in had gezeten.

Extra’s:

De DVD zit al boordenvol extra’s, waarbij aandacht is voor de aankleding, special effect, de acteurs en de mensen achter de schermen. Deze zijn niet allemaal even interessant, maar voegen wel wat toe aan het geheel over wat de makers oor ogen hadden.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar