Site pictogram Movie Addicts

DVD review Waterboys (Nu verkrijgbaar op DVD)

DVD review Waterboys (Nu verkrijgbaar op DVD)

De Nederlandse film zit in een dip ondanks dat er genoeg films gemaakt wordt in ons land lijkt een gebrek aan diversiteit en aan kwaliteit in een aantal producties deze films parten te spelen. Waterboys was er eentje welke op veel positieve reacties kon rekenen en aangezien deze nu verkrijgbaar is op DVD en ik de afgelopen periode toch al in de Nederlandse films zit, wilde ik toch weten in welke mate de positieve reacties terecht waren.

Victor is een bekende schrijver van detectiveromans welke na weer een laat avondje de deur uit te zijn geweest in een verlaten huis thuiskomt. Zijn vrouw is weg en hij wordt gesommeerd voor haar thuiskomst vertrokken te zijn, net als zijn spullen die nergens te bekennen zijn. Zijn zoon Zack zit op hetzelfde moment in een relationele crisis en wordt door zijn vriendin ook het huis uitgegooid. Victor besluit zijn zoon mee te nemen voor een boek promotietoer in Schotland. In Schotland leren vader en zoon elkaar beter kennen en begrijpen maar bovenal zichzelf.

Waterboys is een kleinere Nederlandse film welke zich concentreert rondom de vader/zoon relatie tussen Victor, gespeeld door Leopold Witte en zijn zoon Zack, gespeeld door Tim Linde. Het wordt al snel duidelijk dat vader en zoon verschillen als dag en nacht. Leopold schittert als de zogenaamd wereldwijze en flirterige Victor welke toch worstelt met de breuk met zijn vrouw. Terwijl Zack een onzekere muzikant is welke juist heel erg hangt aan zijn vriendin. De wisselwerking tussen de twee zorgt ervoor dat de film uitstekend werkt. De een tweetjes en het gekibbel zorgen regelmatig voor een lach en komen toch levensecht over. De setting van Schotland werkt ook uitstekend waarbij de heren sterk tegenspel krijgen van de Schotse Helen Belbin die als Rhona tussen de mannen in komt te staan. Het komt ook beter over dat de Engelstalige rollen hierin ook echt door Britten zijn gespeeld, iets wat mij vaak stoort in Nederlandse films waarbij je vaak duidelijk hoort dat iemand niet Engels is, laat staan dat de dialogen echt overkomen. Tijdens de reis komen beide heren uiteraard tot nieuwe inzichten, maar gelukkig nergens geforceerd. Waterboys slaat als titel op de band welke in de jaren ’80 bekend werd met de hit Hole in the Sun en waar Victor en zijn vrouw altijd fan van zijn geweest. De muziek van deze band komt dan ook zeer nadrukkelijk terug in de film met een climax tijdens een live concert. Waterboys is een heerlijke Nederlandse dramedy waarbij de nadruk toch meer op het komische aspect ligt zonder het verhaal teniet te doen. Dit is vooral te danken aan de twee uitstekende hoofdrolspelers en de uitstekende regie van Robert Jan Westdijk. Een aanrader en een van de betere Nederlandse films die ik de afgelopen jaren heb gezien.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar