Site pictogram Movie Addicts

DVD Review – Whiskey Tango Foxtrot

wtf-bd-3d1

Stel je bent een redactie medewerker bij een TV station in New York, waar je je bezig mag houden met het vergaren van het meest onzinnige nieuws wat er bestaat. Op dat moment zoekt het TV station een TV reporter om het nieuws te coveren in Afghanistan. Zou jij het doen? Kim Baker (Tina Fey) deed dit wel, niet alleen in de film maar schijnbaar ook in het echt. Ze ging naar Kabul om hier het nieuws te verslaan in 2003 ten tijden van de beginnende oorlog in Irak . Gezien het feit dat ze in een totaal nieuwe cultuur stapt en geen ervaring heeft ‘in front of the camera’, is dit een heftige ervaring.

Om eerlijk te zijn had ik niet zulke hogen verwachtingen van Whiskey Tango Foxtrot. De trailer kwam erg flauw op me over en ik kon niet direct punten verzinnen die me zouden boeien. Dit voorgevoel werd slechts gedeeltelijk waarheid. Het eerst deel van de film was een beetje flauw en op sommige momenten nietszeggend. Bepaalde scenes hadden totaal geen toegevoegde waarde in het grotere geheel. Daarnaast sloegen veel grappen totaal de plank mis bij mij. Daar tegenover stond wel dat de film wist wat het was. Het is een film die gemakkelijk weg kijkt, dit doordat het vrij oppervlakkig is en geen ‘zware’ onderwerpen aansnijdt over bijvoorbeeld racisme of de vraag of er wel troepen uit Amerika in Afghanistan zouden moeten zijn. Het probeerde je niet aan het denken te zetten over de hedendaagse politiek of normen en waarden. Het probeert je te entertainen, niet meer en niet minder. Ook de onvermijdelijke liefdesverhouding wordt op deze manier behandelt.

De film neemt je simpelweg mee in de belevingswereld van Kim Baker en doet dit op een redelijke manier. Zeker naarmate de film vordert, wordt het boeiender. Je begrijpt haar karakter meer, en dit is iets waar ik in het begin veel moeite mee had. Je ziet haar gaandeweg haar draai vinden in de nieuwswereld, maar ook de drang om bepaald nieuws naar buiten te brengen, iets wat iedereen die daar zit deelt. Ze zitten in de Kabul bubble zoals het wordt genoemd, een kleine subcultuur waarin alle normen anders zijn, zoals het ‘schoonheidscijfer’ voor vrouwen, wat verschillende keren terug komt.

Het had erg leuke bijrollen voor 2 acteurs die ik cool vind. Zo speelt Martin Freeman (o.a. Bilbo Baggins) een schotse fotograaf die vrouwen verslind in Afghanistan en vertolkt Billy Bob Thornton (Fargo S01) een generaal van het Amerikaanse leger in Afghanistan. Beide spelen ze de rol met verve net zoals Tina Fey, die ik hiervoor nog nooit was tegen gekomen in een film of serie…. maar ik ben dan ook geen Mean Girls fan.

Whiskey Tango Foxtrot, WTF, heeft me lichtelijk verrast in een positieve manier. De film wist voor het overgrote deel wat het was en bleef daar wijselijk binnen. Acteren was goed, verhaal was prima en de regisseer- en editingstijl was bijna niet merkbaar (op een handje mooie shots na), wat geen minpunt is.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar