Site pictogram Movie Addicts

DVD review X-Men: Dark Phoenix

X-Men: Dark Phoenix Blu-Ray/DVD actie (Nu verkrijgbaar)

De X-Men reboot was met recht ijzersterk te noemen bij de eerste twee delen, maar schoot tekort toen met het derde deelde iconische schurk Apocalypse tegenover het team kwam te staan. Toch kwam er nog een vierde deel met dit keer het iconische Phoenix verhaal rondom Jean Grey. Precies datgene waarmee de eerste trilogie teleurstellend afsloot zou nu dus een comeback moeten betekenen.

Tijdens een levensgevaarlijke reddingsmissie in de ruimte wordt Jean Grey (Sophie Turner) geraakt door een kosmische kracht die haar in één van de krachtigste mutanten ooit transformeert. Worstelend met deze instabiele kracht en haar eigen persoonlijke demonen, verliest Jean de controle. Ze rukt de X-Men-familie uit elkaar en ze dreigt zelfs de planeet te vernietigen. Kunnen de overgebleven X-Men leden deze kracht aan en daarbij ook nog de strijd aan gaan met wezens die het op de nieuwe kracht van Jean hebben voorzien??

Ik was vroeger altijd een fan van de tekenfilmserie welke het verhaal rondom Jean Grey en the Phoenix goed uit wist te werken. Iets wat in The Last Stand totaal niet naar voren kwam. Ik was destijds zwwar teleurgesteld in het deel Apocalypse en vreesde het ergste met The Dark Phoenix. De film start sterk waarbij de ontwikkeling van verschillende personages duidelijk verder is gegaan. Het mooie hiervan is dat bijvoorbeeld zelfs Charles Xavier niet als een heilig boontje overkomt, maar ook dat Magneto niet sowieso slecht is. De manier waarop Jean Grey in aanraking komt met de Phoenix is gelijk aan die van de comics en de tekenfilm. Hoe deze zich echter manifesteert is misschien wat aan de snelle kant. Gelukkig weet Sophie Turner dit goed over te brengen als Jean Grey. sowieso is de dynamiek van de cast een van de sterkere punten van deze film.

Waar de film net wat tekort schiet is de opbouw van het verhaal zelf, ondanks een aantal emotionele hoogtepunten kent de film qua actie weinig bijzondere momenten. Ook het verhaal rondom het mysterieuze buitenaardse volk wat het voorzien heeft op de krachten van The Dark Phoenix is matig, terwijl er met Jessica Chastain wel een ijzersterke actrice voor is binnengehaald. De film oogt wat statisch in vergelijking met de eerste 2 delen, maar is in mijn ogen wel een vooruitgang op Apocalypse. Wat wel jammer is, is dat het sociale aspect rondom mutanten en mensen veel meer naar de achtergrond is verdwenen, en laat dat nou net het gene zijn wat de basis was voor beide X-Men series en wat mij ook trok aan deze films. Waar we eerder al een jong Cyclopse, Mystique, Beast en Jean Grey hadden komt daar ook Storm bij waardoor het groepje uit de originele trilogie weer bijna volledig aanwezig is (in een iets andere samenstelling dan) Dark Phoenix is geen hoogvlieger, maar is onderhoudend en vermakelijk genoeg om de kijker nog geen 2 uur zoet te houden.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar