Site pictogram Movie Addicts

Educatieproject Imagine Film Festival (10 t/m 20 april in Eye Amsterdam)

Imagine Film Festival en Bekijk ’T organiseren uniek educatieproject met virtual reality

Van 10 t/m 20 april 2019 is het Imagine Film Festival weer te beleven bij Eye in Amsterdam. Voor deze editie hebben Imagine Film Festival en Bekijk ’t hun krachten gebundeld in een uniek educatieproject. Tijdens twee achtereenvolgende workshops kunnen leerlingen van de middelbare school op een bijzondere manier kennismaken met Virtual Reality. De scholieren krijgen de kans om in hun eigen VR-film te spelen op een manier die niet eerder gedaan is in een dergelijk educatieproject.

De herkansing is een VR-film, maar deze is nog niet af: er ontbreken vier cruciale scènes die scholieren zelf gaan maken. Bekijk ’t geeft in de eerste workshop een introductie over filmen in 360 graden. Om de leerlingen te inspireren en te enthousiasmeren krijgen ze unieke voorbeelden van VR-films te zien met een professionele headset. In de tweede workshop worden de ontbrekende scènes uit de film opgenomen. De scènes van de leerlingen worden in de film gemonteerd en daarna krijgen de leerlingen hun eigen versie van De herkansing te zien.

Alle deelnemende klassen worden vervolgens uitgenodigd bij het Imagine Film Festival (10 t/m 20 april 2019) bij Eye in Amsterdam. Op donderdag 11 en vrijdag 12 april 2019 wordt er een speciaal scholierenprogramma georganiseerd en zijn er prijzen te winnen voor de beste bijdragen aan De Herkansing.

Het project is op donderdag 29 november van start gegaan bij het Cburg College in Amsterdam. De leerlingen van de derde klas vmbo-b/k gingen daar in drie groepen aan de slag met de ontbrekende scènes in deze spannende horrorfilm.

De VR-film De herkansing
Shira, Ruben en Yesin hebben nog één kans om over te gaan: de herkansing. Helaas hebben ze nauwelijks geleerd en kunnen ze alleen nog een voldoende halen wanneer ze de antwoorden van tevoren in kunnen zien. De drie leerlingen besluiten in hun wanhoop de geest van de overleden conrector op te roepen: hij is de enige die alle examenopgaven kende. Deze actie blijft niet zonder gevolgen…

De film De herkansing  is geregisseerd door Lucia Galindo Martinez.

Praktische informatie
Scholen kunnen zich aanmelden bij Bekijk ’t om ook mee te doen aan dit tweejarige project. Tot en met maart 2019 kunnen scholen meedoen aan de prijsuitreiking bij Imagine Film Festival 2019, alle aanmeldingen daarna worden meegenomen in Imagine Film Festival 2020.

Dit bijzondere educatieproject is een co-productie van Imagine Film Festival en Bekijk ’t in samenwerking met regisseur Lucia Galindo Martinez, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten en Fonds 21. Met dank aan Samsung, Cburg College, het practoraat Het Nieuwe Kijken van het Mediacollege Amsterdam.

Over Imagine Film Festival
Imagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland, met het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction.  Bij Imagine draait alles om de verbeelding, je mee laten voeren naar andere werelden of je anders laten kijken naar onze eigen wereld. Imagine gebruikt de kracht van de fantasie voor gedachte-experimenten over de toekomst van mens en maatschappij, vaak in het licht van technologische vernieuwingen of wetenschappelijke ontwikkelingen. Daarbij onderzoekt Imagine nieuwe vormen om fantastische verhalen te ervaren, zoals via virtual reality en fantastische games. Naast een scherpe focus op het heden en de toekomst van het fantastische, eren we ook de rijke historie ervan. We signaleren nieuw talent, presenteren nieuw werk van gevestigde makers en vertonen klassiekers en vergeten parels. In verdiepende programma’s biedt het festival achtergronden, geschiedenis en context, en verbindt het de fantastische film met maatschappelijke ontwikkelingen. Met zijn geschiedenis van 35 jaar en zijn uitgebreide netwerk fungeert Imagine als curator en  gids voor zowel nieuwkomers als doorgewinterde genrefans. Ga voor meer informatie naar www.imaginefilmfestival.nl.

Over Bekijk ‘T
Bekijk ‘t heeft jarenlange ervaring met cultuureducatie in het voortgezet onderwijs, veelal op het gebied van film- en media-educatie. Ze ontwikkelen tal van grote en kleine (film)educatieprojecten om leerlingen enthousiast te krijgen voor kunst en cultuur. Bekijk ’t geeft de leerlingen de kennis en vaardigheden mee om zelfzelf artistiek en creatief te kunnen uiten. Ze maken kunst toegankelijk voor leerlingen en motiveren ze om zelf te creëren. Van het maken van een reportage of een vlog, een videoclip of animatiefilm tot een fictiefilm met gebruik van green screens voor Bekijk ’t staat actieve participatie van de leerlingen voorop. De projecten hebben een multimediale insteek die aansluit bij de media die jongeren zelf kennen en graag gebruiken. Meer info op www.bekijkt.nl

Over Cburg College
Het Cburg College is een middelbare school voor de vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerweg, waar het onderwijsconcept van werken in beroepspleinen optimaal wordt vormgegeven in de recente nieuwbouw. Hier vindt het praktische deel van de richtingen Media, Vormgeving & ICT, Economie & Ondernemen, en Dienstverlening & Producten plaats. De ontwikkeling van sociale competenties staat centraal en het hebben van een mensgerichte en maatschappelijk betrokken houding wordt aangemoedigd. Binnen de profielen MVI en D&P is het maken van een film onderdeel van het beroepsprogramma.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar