Site pictogram Movie Addicts

Eindverslag Imagine Film Festival

Een week na de best of leek mij het ideale moment om terug te blikken op 11 dagen Imagine (waarvan ik er 7 op het festival aanwezig was) Voor mij was de afsluiting vorige week vrijdagavond al waarbij alle winnaars bekend werden gemaakt. Het was een lange laatste dag welke gezellig werd afgesloten door met verschillende mensen terug te blikken op de 10 dagen die het festival duurde.

Terugblikken is wat ik nu ook ga doe want na alle activiteiten en het zien van: Get Out, The Master Cleanse, The Body Shorts, The Darkness, The Eyes of My Mother, Samurai Rauni, Wonder Woman and Beyond, Killing Ground, Raw, Free Fire, The Girl With All the Gifts, Headshot, For the Love of Spock, Everyday Stories, Aloys, Masterclass Costume Design, K-Shop, Secrets and Lies, Slash, Nova Seed, Molly, All in the Family, Will you be There, Career talk with Dario Argento, Guardians, Bad Black, The Bar en als laatste Buster’s Mal Heart heb ik 28(!!!!) events bezocht. En dat terwijl de Fright Night en op tweede Paasdag er geen films werden gekeken. Ik heb door de strakke planning niet alles kunnen zien maar mijn reis bracht mij via Black Sexslaves naar seksuele ontdekkingsreizen met erotische fanfictie en kannibalistische trekjes. Van het vraagstuk of je iets uit je verleden zou willen veranderen als dat zou kunnen tot het bevrijden van iemand uit zijn eenzame dagelijkse sleur. Van maatschappij kritiek tot sombere apocalyptische toekomstbeelden. Van Poetins Power Rangers tot waanzinnige Afrikaanse actie en nog veel meer. Er gaat natuurlijk oom wel eens iets mis tijdens het festival. Zo waren de Masterclasses weer aan de korte kant en bij Lindy moest deze afgekapt worden. Misschien kost het beduidend meer om een extra uur te boeken, maar 1 uur voor iemand die zoveel gedaan heeft is natuurlijk veel te kort. Daarbij was de omzetting van Cinema 2 naar het grotere Cinema 1 iets wat meteen gedaan had moeten worden en niet de avond van te voren. Bij Guardians hadden we het voorrecht om  de eerste 5 minuten vier keer(!!!) te zien voordat de ondertiteling het deed, aan de andere kant bleek in de zaal wel hoe goed de sfeer was aangezien er vooral grapjes over gemaakt werd. En mijn persoonlijke gemis was de Aziatische inbreng welke dit jaar best klein was en als horrorliefhebber miste ik op twee titels na wat vernieuwende en verrassende horrortitels, aan de andere kant misschien heb ik die wel gewoon gemist natuurlijk.

Terugkijkend was het Festival wederom een rollercoaster met een paar prachtige (persoonlijke) hoogtepunten.

1.Get Out

Op de openingsavond al direct de beste film van het Festival zien hoeft niet altijd positief te zijn, maar de debuutfilm van Jordan Peele had zoveel in huis en was zo goed uitgevoerd dat …. Tja ik er inderdaad bang voor was meteen al de beste film van het festival gezien te hebben. Aan de andere kant ik was blij dat ik de beste film van het festival gezien had in tegenstelling tot vorig jaar toen ik They Call Me Jeeg Robot gemist had.

Onderweg naar de openingsfilm

2. Samurai Rauni

Zo wat was ik het niet eens met het grootste deel van het festival publiek welke deze film uiteindelijk onder de 6 scoorde. Nee, Samurai Rauni was een van mijn persoonlijke hoogtepunten van het Festival en na een goed nagesprek met de aanwezige producent leverde mij dat ook nog de soundtrack op(welke nu regelmatig opstaat in de auto) Ik ervaarde deze film als een perfecte persiflage en eerbetoon van de Japanse Samurai films in één.

3. Bad Black

Wat was dit een aparte ervaring deze film uit Oeganda. Met veel humor en boordevol actie toonde de makers bovenal zeer inventief als filmmakers. Hierbij was acteur en producent Alan Ssali aanwezig en deze enthousiasteling wist veel bezoekers helemaal in de mood te brengen voor deze fantastische film. Hierbij verkocht hij ook films (welke overigens ook via Youtube te zien zijn) posters en andere attributen uit de film(s) van Wakaliwood. Ik kon het uiteraard niet laten om Who Killed Captain Alex te kopen en ja review volgt snel.

4. Lindy Hemmings

Wat een prachtmens is die Lindy Hemmings toch. Vanaf moment één toen zij eerst de Lifetime achievement award in ontvangst mocht nemen bleek dat deze vrouw vooral dankbaar was voor alles wat haar werk haar gebracht heeft. Tijdens een leuke (maar veel te korte) Masterclass werden we meegenomen naar het begin van haar carriere tot aan de hoogtepunten waarin zij James Bond, Harry Potter en De Dark Knight Trilogie heeft aangekleed. Met een aantal prachtige anekdotes, tips en de nodige schetsen clips kon iedereen niet anders dan onder de indruk zijn van deze toch zeker grote naam in de filmindustrie.

5. Virtual Reality

Nadat we vorig jaar getrakteerd werden op een interactieve Virtual Reality ervaring, was daar dit jaar de mogelijkheid om vier fantastische korte filmpje in VR te beleven. Toegegeven niet alle 4 waren even sterk maar met 3 uit vier was dit toch een ervaring welke niet gemist mocht worden dit jaar.

6. Wentel Toer

Natuurlijk heb ik het EYE door de jaren heen al vaak van voor tot achter helemaal doorgelopen maar de Wenteltoer voegde een nieuwe dimensie toe aan het lopen door EYE een ervaring die ik iedereen kon aanraden en welke hopelijk volgend jaar terugkomt in verder uitgebouwde vorm.

7. De Festival leader/trailer

Waar in voorgaande jaren de leader mij na een aantal films de strot uitkwam heb ik nu met veel plezier voor elke film de trailer bekeken om halverwege de Party Marty uit te roepen wanneer het tempo omhaoog gaat om af te sluiten met het ongemakkelijke lachje van Daniel Kaluuya uit Get Out. Sterker nog op de laatste dag was deze niet meer te zien voor de films en vond ik het zowaar een gemis. Hopelijk volgend jaar weer zo een trailer die we dan ook vaak bij AT5 of bij andere media mogen aanschouwen.

Trailer

8. De vrijwilligers

Ja ik wil het nog even aanstippen, de sfeer was dit jaar weer top en dat is te danken aan de organisatie maar bovenal aan de vrijwilligers. De vele vrijwilligers welke altijd bereid zijn tot een praatje en op een vriendelijke manier alles in goede banen proberen te leiden. Het leuke is ook dat vele natuurlijk fans zijn van de fantastische film en je dus tips kunt uitwisselen, iets wat mij onder andere ertoe bracht om The Bar te gaan kijken dit jaar.

Volgend jaar gaan we er gewoon weer voor met hopelijk dan wel een Fright Night, met hopelijk een betere programmering, en geen Pasen welke me dit jaar een festival dag kostte. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik ben alweer begonnen met aftellen, nog minder dan 50 weken te gaan!!!!!

Van The Wonder Woman and beyond lezing, het fantastisch uitzicht, De career talk van Dario Argento tot het weemoedig terugkijken na de laatste avond op het festival

Oja Voor ik het vergeet hier mijn uiteindelijke top 10:

10. The Darkness, Duister en mysterieus. kort samengevat is dit hoe The Darkness het best omschreven kan worden. In een bos overleeft een vader met zijn twee zoons en dochter. Wanneer zijn oudste zoon niet terugkeert begint zijn jongste zoon zich af te vragen of het huis wel zo’n veilige plek is met het monster dat door de bossen waart.

9. For The Love of Spock, Een mooie documentaire (welke nu ook via Netflix te zien is) maar een andere wending kreeg door het plotseling overlijden van Leonard Nimoy. Hierdoor is deze documentaire meer over Spock gegaan dan over de persoon Leonard Nimoy. Dit stoort gelukkig nergens. Deze documentaire biedt zowel fans van Star Trek als gewoon filmliefhebbers een mooie inkijk in de persoon Leonard Nimoy en de invloed die hij heeft gehad als Spock.

8. Slash, Erotische fanfiction ja het is een ding en nadat programmeur Stanislaw Liguzinski zeer ongemakkelijk een stukje Harry Potter Slash voorlas was de mood gezet. Een mooi en ingetogen coming of age verhaal waarbij een jongen van 15 verzeild raakt in deze wereld terwijl hij zelf ook op zoek is naar zijn eigen seksualiteit.

7. Headshot, Er waren niet veel Aziatische titels dit jaar en twee daarvan had ik gemist. Headshot met veel bekende gezichten uit The Raid was zeker de vetste actiefilm dit jaar op Imagine. Iko Uwais bewijst wederom zijn mannetje te staan in een keiharde knokfilm.

6. The Bar, een film die zich ontwikkeld van komische en hysterisch tot duister en spannend. Ja de Spanjaarden komen ook regelmatig met verrassende films op het festival, zo ook met The Bar. Wanneer iemand bij het verlaten van een cafe neergeschoten wordt en de straat en het plein leeg blijft, rijst de vraag wat is er in hemelsnaam aan de hand? Paranoia in het kwadraat maar wel heel leuk uitgevoerd.

5. Samurai Rauni, lomp, hilarisch en toch een eerbetoon, ja het kan allemaal met Samurai Rauni. Wanneer Rauni ontdekt dat er een prijs op zijn hoofd staat trekt hij door het Japans aangeklede Finland om de waarheid te ontdekken. En ja ik vond hem wel fantastisch ;o)

4. The Eyes of My Mother, een hele sterke drama/thriller welke in sfeervol Zwart/Wit is geschoten. En weet je wat binnenkort ook te zien in filmhuizen

3. Will You Be There? Er was voor mijn gevoel weinig Aziatisch aanbod, maar wat er was…. Dit prachtige tijdreisdrama stelt de juiste vragen en dankzij het spel en een goed verhaal komt het tijdreis gegeven ook goed uit de verf

2. Raw, Deze coming of age film waarbij de jonge Justine een achtbaan van emoties doorkruist blijkt meer dan de standaard kannibalenfilm welke veel er van hadden verwacht

1.Get Out, Begonnen met deze film en tja ondanks ik genoeg moois heb gezien was dit ook mijn nummer 1 film deze verrassend, Spannende en komische horror film van Jordan Peele

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar