Site pictogram Movie Addicts

Errementari (Nu te zien op Netflix)

Errementari (Nu te zien op Netflix)

Errementari is sinds kort te zien op Netflix. Deze Spaanse fantasy/horror is gebaseerd op een duister Baskisch sprookje. Errementari is een van de aankopen van Netflix nadat de film eerder op festivals het al goed deed.

Usue is een weesmeisje welke door mede dorpsbewoners als uitschot behandeld wordt. Wanneer een paar jongens haar knuffel slopen en de helft over een schutting gooien komt dit meisje in aanraking met de smid Patxi een andere buitenbeen. Deze smid wordt echter met gemeden door de dorpsbewoners aangezien men in hem het grootste kwaad zien, nog erger dan de duivel zelf zo zegt men. Het meisje komt erachter dat de smid een gevangene heeft en niet zomaar een. Hij houdt de demon Sartael gevangen en blijkt zelf toch niet zo in en in slecht zoals men in het dorp beweert. Ondertussen komt er een inspecteur van de koning langs welke de smid wilt spreken over verloren gewaand goud. Gevoed door hebzucht besluiten een aantal dorpsbewoners de confrontatie met de smid aan te gaan.

Errementari is zo een typische festival film welke bij het standaard bioscoop publiek niet direct in het oog zou springen. Zonde eigenlijk want dit duistere sprookje spreekt wel degelijk tot de verbeelding. Wat opzet betreft weet regisseur en schrijver Paul Urkijo Alijo het maximale uit dit verhaal te halen en het budget. Wat aankleding betreft de make-up en de visuele effecten is deze film een lust voor het oog. Ook de acteurs spelen allen leuk mee en zorgen voor de sfeer waar ondanks het duistere sfeertje ook nog bij gelachen kan worden. De jonge Uma Bracaglia maakt indruk als de jonge en vrijgevochten wees Usue welke zich ondanks alle tegenslagen zich constant weerbaar opstelt. Kandido Uranga is indrukwekkend als de getormenteerde smid en Enego Sagardoy is schmierend en lachwekkend als de duivel Sartael. Het verhaal heeft in de basis weinig om het lijf maar wordt vlot en goed vertelt waarbij er genoeg ruimte wordt gemaakt om stukje en beetje het achtergrondverhaal van de drie hoofdfiguren uit de doeken te doen. Wanneer het tot een confrontatie komt blijken meerdere figuren tot verrassende dingen in staat te zijn en krijgen we te zien of deze goudsmid echt bestand is tegen de duivel. De film is duister en bevat ook bloed zonder dit te overdrijven. sterker nog de meest bloederige dood is eerder lachwekkend dan angstaanjagend. Regisseur Paul maakte hiervoor allemaal shorts, maar mag na het zien van deze film zeker doorgaan met feature films maken want het einde is ronduit spectaculair en Paul weet het beperkte budget uitstekend te verbergen.

 

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar