Site pictogram Movie Addicts

DVD-review Eye in the Sky

eye-in-the-sky1

Eye in the Sky duikt net als The Good Kill in de wereld van drone gebruik bij de strijd tegen het terrorisme. Maar meer nog is deze film de laatste film geweest waar we de fantastische Alan Rickman aan het werk hebben mogen zien en dat alleen al maakt deze film eigenlijk al bijzonder.

We volgen de beslommeringen van een man/vader in Somalië welke zijn dochter opvallend vrij probeert op te voeden in een streng islamitisch gebied. Wat hij niet weet is dat er in de woning naast het zijne een geheime ontmoeting plaatsvind tussen islamitische extremisten. Aan de andere kant van de wereld in Las Vegas besturen Amerikanen een drone toestel onder aanvoering van het Britse leger. Er staat een inval gepland om 2 overgelopen Britten op te pakken. Onverwachte gebeurtenissen doen de situatie veranderen waarbij er een arrestatie missie verandert in iets drastischer, maar kan dit zomaar en wat zijn de gevolgen?

Eye in the Sky lijkt een statische film aangezien er feitelijk wat actie betreft weinig gebeurd. Daar en tegen zijn de gevolgen van de geplande actie niet te overzien waardoor er een heel andere dynamiek wordt gecreëerd. Door de steeds veranderende situatie verschuift de verantwoording maar ook de impact en dit wordt door de geweldige cast uitstekend vertaald waardoor Eye in the Sky vanaf het eerste moment weet te boeien. Eye in the Sky laat treffend zien dat soldaten, legerleiding en politiek in dergelijke situaties lijnrecht tegenover elkaar kunnen komen te staan waarbij andere vraagstukken centraal komen te staan dan het simpel uitschakelen van mogelijke terroristische dreiging. Wat betreft lading laat de film zich misschien meer vergelijken met Unthinkable dan met The Good Kill. Het is echter aan de cast te danken dat je als kijker heen en weer wordt gesleurd in de verschillende gedachten gangen. Hierbij laat Hellen Mirren zich weer eens van haar steenkoude kant zien zonder dat je als kijker het begrip voor haar situatie verliest. Ook de situatie in Londen waar Ministers moeten debatteren over de rechtmatigheid van de veranderde missie haalt het beste in Alan Rickman naar boven, welke de druk op allen aanwezig continue verhoogd. Wat deze film ook bijzonder maakt is de situatie in Somalië welke in beeld wordt gebracht waardoor het voor de kijker nog minder een ‘ver van je bed’ verhaal wordt omdat je als kijker ziet over wiens leven er besloten wordt. Eye in the Sky is daarmee een subtiele en ijzersterke film die de kijker meer laat denken over de gevolgen van de strijd tegen terrorisme en de moeilijke beslissingen die daarbij komen kijken. De tekst ‘The first thing that gets lost in times of war is the truth’ krijgt hierbij een wel hele sterke lading want iedereen handelt naar zijn eigen waarheid.

Trailer

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar