Site pictogram Movie Addicts

Familiefilm Toen mijn vader een Struik werd zet zich in voor kinderen op de vlucht

De familiefilm Toen mijn vader een Struik werd van regisseur Nicole van Kilsdonk (Ventoux, Hoe overleef ik mezelf?), naar het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen, met onder anderen Noortje Herlaar en Teun Kuilboer vertelt het verhaal van het tienjarige meisje Toda dat moet vluchten voor oorlog. Samen met VluchtelingenWerk Nederland en War Child zet de film zich in voor kinderen op de vlucht, en iedereen kan daaraan meedoen. War Child roept kinderen op om via het speciale Struik-actiepakket zelf koekjes en cupcakes te bakken en verkopen om geld in te zamelen voor leeftijdsgenootjes op de vlucht. VluchtelingenWerk Nederland vraagt kinderen om kaarten te versturen naar een vluchteling. Daarnaast is een uitgebreid lespakket voor scholen bij deze film ontwikkeld in samenwerking met beide organisaties.

Toen mijn vader een struik werd is vanaf woensdag 22 maart te zien in de bioscoop en vanaf 6 april op Picl. De bakactie in samenwerking met War Child gaat van start op 17 maart met een workshop in patisserie Petit Gâteau in Amsterdam. Tijdens de première op zaterdag 18 maart in EYE worden de cupcakes verkocht aan bekende gasten en kan iedereen via VluchtelingenWerk Nederland kaarten versturen. Dieuwertje Blok spreekt onder andere met kinderen die zelf hebben moeten vluchten. 

Toen mijn vader een struik werd sleepte onlangs nog drie prijzen in de wacht: de Juryprijs van het Internationale Kinderfilmfestival in Zagreb, en zowel de Juryprijs als de Publieksprijs op Het Jeugdfilmfestival in België.

“Vluchtelingenwerk verbindt zich aan deze film omdat deze laat zien wat de impact van vluchten is op een mensenleven. Om je te kunnen verplaatsen in wat vluchtelingen meemaken,  moeten verhalen heel dichtbij komen. Deze film raakt. VluchtelingenWerk hoopt ook op deze manier meer begrip te creëren voor wat vluchtelingen ervaren”, Dorine Manson, Directeur VluchtelingenWerk Nederland.

“War Child vindt het net als Lemming heel erg belangrijk dat kinderen wereldwijd gewoon kind kunnen zijn. De film Toen mijn vader een struik werd gaat over kinderen die te maken krijgen met de heftige gevolgen van oorlog. Door de film hoopt War Child dat kinderen en hun ouders nog meer bewust worden van de problematiek van oorlogskinderen en voor deze groep in actie komen”, Tjipke Bergsma, directeur War Child.

Toen mijn vader een struik werd in de klas
Ondanks het zware thema heeft Toen mijn vader een struik werd een lichte toon. Daardoor leent de film zich bij uitstek om het thema ‘vluchten’ bespreekbaar te maken in de klas. De film speelt zich af in een onbestemd land, in een onbepaalde tijd en vertelt daardoor een universeel verhaal over de absurditeit van oorlog waarbij ‘de Enen’ tegen ‘de Anderen’ vechten. EYE Educatie heeft in samenwerking met War Child, VluchtelingenWerk Nederland en Lemming Film lesmateriaal bij deze film ontwikkeld. Het lesmateriaal is geschikt voor groep 4 tot en met 8 en sluit aan bij de thema’s vluchten, oorlog, familie en vriendschap. Lees hier meer.

Over VluchtelingenWerk Nederland
VluchtelingenWerk Nederland is de belangrijkste belangenbehartiger van vluchtelingen en helpt hen met 14.0000 vrijwilligers bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland. VluchtelingenWerk wil het draagvlak voor vluchtelingen in Nederland vergroten. Dat doet ze door aandacht te vragen voor vluchtelingen, uit te leggen wat het inhoudt om te vluchten en te laten zien waar vluchtelingen in Nederland tegenaan lopen. VluchtelingenWerk heeft lespakketten voor zowel basisonderwijs als verschillende niveaus van middelbaar onderwijs. Een gedeelte van het lespakket voor basisscholen zal terugkomen in het speciale lespakket rondom de film. www.vluchtelingenwerk.nl

Over War Child
Van Syrië tot Burundi en van Irak tot Congo. Miljoenen kinderen groeien op in een omgeving vol geweld. Ze leven op de vlucht, hebben familieleden verloren en zijn geregeld slachtoffer van verwaarlozing, uitbuiting of misbruik. Het continue gevoel van gevaar is desastreus voor hun ontwikkeling. En de noodzaak voor hulp en bescherming neemt dagelijks toe. War Child helpt jaarlijks honderdduizenden oorlogskinderen. War Child zorgt ervoor dat zij zich gezond kunnen ontwikkelen. Dat doet de organisatie met psychosociale hulp, zodat kinderen hun nare ervaringen kunnen verwerken en weer vertrouwen opdoen. War Child combineert psychosociale hulp met onderwijs, zodat kinderen ook zicht krijgen op een betere toekomst. En met bescherming, zodat ze veilig kunnen opgroeien.www.warchild.nl 

www.toenmijnvadereenstruikwerd.nl  

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar