Site pictogram Movie Addicts

Filmalfabet Movieaddicts (Filmblogathon)

Mijn-Film-Alfabet-768x432

Getriggerd door een twitterbericht van mede filmfan De Filmkijker en een paar lijstjes die reeds geplaatst waren ging ik ook aan de slag. Ik probeerde mij zoveel te mogelijk houden aan filmtitels en probeer daarbij acteurs en regisseurs te vermijden omdat deze anders de overhand gaan krijgen en er eigenlijk genoeg titels zijn om meerdere alfabetten mee te vullen. Aan het eind tot de conclusie gekomen dat ik de helft weer wilde omgooien omdat ik weer op andere titels kwam met dezelfde letter, maar deze bewaren we wel tot volgend jaar. Ik ben volgens mij op een redelijk gevarieerde lijst uitgekomen waarbij er ik eenmaal toch gebruik heb gemaakt van een filmmaker (was ook een inkoppertje) en bij een enkele heb ik de ‘The’ aan het begin van de titel genegeerd. Ik bedank De Filmkijker voor dit initiatief welke mij triggerde om weer aan veel titels te denken en mijn DVD collectie weer eens goed onder de loep te nemen

 

12 Years A Slave

De eerste film welke ik mocht zien als Movieaddicts bij Amsterdam Film Week (het festival welke helaas niet meer bestaat)en op dat moment wist ik dit is de beste film van het jaar (de Oscar welke deze film ook zeer terecht binnensleepte) 12 Years a Slave verteld het aangrijpende verhaal van de vrije Solomon welke ontvoerd wordt om vervolgens onder verschillende eigenaren 12 jaar lang als slaaf te moeten leven. Een film die door ijzersterke vertolkingen en regie nergens verzand in melodrama maar de kijker weet grijpen. Nee, vrolijk wordt je er niet van maar dat is volgens mij ook niet de bedoeling geweest

Army of Darkness

Over niet valsspelen gesproken deze titel hoe leuk ook verdiend zijn plekje omdat dit de afsluiter is van de Evil Dead trilogie van Sam Raimi en Bruce Campbell. Sam Raimi en Bruce Campbell, welke nu schittert in het fantastische eerste seizoen van Ash vs Evil Dead, ronde met dit deel destijds het Evil Dead circus af tot teleurstelling van vele genre fans. Waar Army Of Darkness minder horror was als zijn voorgangers was dit wel het deel waar je het meest om kon lachen en vanwege mijn voorliefde voor komische horror verdiend deze daarom alleen al een plekje in mijn Alfabet

Blade

Ga ik daar een voorkeur voor het duistere krijgen, Tja Deadpool deed mij weer terugdenken aan andere solo superhelden films en ja het was niet de eerst high profile R-rated superhelden film die succesvol was. Blade zette Wesley Snipes op de kaart als actieheld. Eerlijk is eerlijk de openingsscene in de discotheek was direct wel het hoogtepunt van de film maar het campy gehalte van de rest van de film waarbij duidelijk was dat men het geheel niet te serieus nam maakte van Blade voor mij nog altijd een van de genre favorieten.

Cube

Alweer een tijd niet gezien, maar wat een mindfuck was dit zeg!!!!! Hoe haal je het maximale uit een klein budget om het zo te zeggen. Een groepje mensen worden ieder wakker in een kamer met 6 uitgangen, ieder uitkomend op een identiek uitziende kamer met één heel belangrijk verschil in sommige kamers zitten boobytraps. Deze film haalde zijn kracht niet zozeer uit de gruwelijke boobytraps nee de personen zorgen in deze film voor de meeste spanning. Na al die jaren nog altijd niets aan kracht verloren.

(The) Departed

Eindelijk was die daar de Oscar voor Martin Scorcese(welke hij al veel eerder verdiend had overigens) en dat nog wel voor een remake (van het Chinese Infernal Affairs!)!!! Maar als er een remake het origineel naar de kroon steekt is het wel The Departed. Waarbij een undercover agent op zoek gaat naar de mol binnen de politie en een loopjongen voor de lokale crimelord bij de politie probeert te achterhalen wie de verrader is binnen de bende. De spanning is vanaf moment één aanwezig en de cast met Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Mark Wahlberg en Martin Sheen is om te smullen en leveren stuk voor stuk topprestaties.

Ex_Machina

Afgelopen jaar mogen zijn tijdens het Imagine Film Festival en een van mijn favorieten van afgelopen jaar. Wederom een film met een simpele setting waarbij de acteurs voor de spanning zorgen. En ondanks dat Alicia Vikander der gezicht alleen zichtbaar is, was de seksuele spanning tussen haar en Domnhall Gleeson de gehele film voelbaar. Een heerlijke thriller die nog te denken geeft ook, want zou het dan toch mogelijk zijn om kunstmatige intelligentie te creëren en zo ja is dit wenselijk.

Final Destination

Horrorfilm draaien vaak om de wil om een kwaad te overleven en niet dood te gaan, maar wat als de dood zelf achter je aanzit? Destijds een uniek gegeven welke ondertussen flink is uitgemolken tot aan het laatste deel welke de cirkel rond maakte (als je die nog niet gezien hebt ga dat doen want naast de eerste 2 delen is deze het best te verteren) De dood blijkt zeer inventief in het opeisen van zijn slachtoffers waarbij de sterfscenes menig slasher en monsterfilm jaloers zou moeten maken. Nee, de dood blijkt een lastige zo niet onstuitbare kracht te zijn en dat gegeven wordt toch verdomd leuk uitgewerkt.

Guardians of the Galaxy

Deze film kwam precies op tijd, en zetten een andere toon neer dan de andere Marvel films welke tot dan toe verschenen waren. Met een ‘Awesome’ soundtrack, heerlijk stemwerk van Bradley Cooper en Vin Diesel (welke toch heel veel tekst had) en Chris Pratt welke zich bewees als leading man met humor zonder het geheel belachelijk te maken wist deze film velen inclusief ondergetekende te verrassen. Voor mij een genot om telkens te kijken.

High Fidelity

John Cusack was voor mij altijd zo net wel/net niet acteur, de ene keer wel leuk de andere keer zo vervangbaar voor een dozijn andere. Met High Fidelity was hij echter de juiste man op de juiste plaats. Ik heb dit altijd een romantische komedie voor mannen en muziekliefhebbers gevonden. Want ja hij was natuurlijk niet heilig, maar wat kunnen vrouwen ook vreemde wezens zijn (denk zelf maar eens terug aan al je relaties en je snapt precies wat ik bedoel). Ps wat was Jack Black trouwens briljant in deze film

Inside Out

Ik noem het de comeback van Pixar. Na een rits mindere films en de concurrentie welk een steeds hoger niveau haalde met computeranimatie en verhalen leek Pixar zijn plek op de troon toch echt kwijt te raken. Tot dat iemand met het briljante idee kwam om een film over gevoelens te maken, je weet wel die stemmetjes in je hoofd. Inside Out is niet alleen een hele leuke film voor jong en oud, nee het herinnert volwassenen er ook aan hoe het is om kind te zijn met alle onzekerheden die daarbij komen kijken.

Jaws

Het iconische deuntje alleen al doet mij weer de hele film voor me halen. Jaws is ondertussen vaak gekopieerd maar nooit geëvenaard. Het simpele verhaal van een grote witte haai welke dood en verderf zaait bij een klein badplaatsje zou in veel gevallen een dertien in een dozijn filmpje worden, echter in de handen van een jonge Steven Spielberg en met de cast bestaande uit Roy Scheider, Richard Dreyfuss en Robert Shaw wist Jaws het tot een echte klassieker te schoppen. En ja de soundtrack van John Williams met dat iconische dreigende deuntje (horen jullie het ook?)

Kill Bill

Niet de enige Quentin Tarantino film in dit rijtje. En volgens mijn vriendin een van mijn guilty pleasures, aangezien zij het niets vind (maar zij heeft deel 2 ook nooit gezien). Een heerlijke wraakfilm welke door de hoeveelheid materiaal in tweeën geknipt werd. En eerlijk is eerlijk dit vergrote juist de kracht omdat beide films een hele andere sfeer uitademde. Het eerste deel draaide om bloody vengeance en had minder verhaal maar meer (bloedige) actie en humor. In het tweede deel werd de geschiedenis uit de doeken gedaan en kregen we Bill te zien (ik denk na Kung Fu de meest memorabele rol van David Carradine) en stiekem heel stiekem was Bill eigenlijk best cool, hij overdreef misschien een beetje in zijn reactie, maar was toch een gevaarlijk coole gast

Liza the Fox-Fairy

Een va mijn favorieten van afgelopen jaar welke de vloer aan kon vegen met heel films uit big budget Amerika als het kwam op vormgeving, verhaal en camerawerk en deze film kwam gewoon uit Hongarije!!! Het verteld het verhaal van Liza een eenzame verpleegster welke samenwoont met de geest van een overleden Japanse popzanger en op zoek is naar de liefde. Wanneer de mannen om haar heen bij bosjes beginnen om te vallen begint de politie een onderzoek Liza zelf denkt echter dat zij vervloekt is.

Memento

Christopher Nolan brak door met dit meesterwerk waarbij je na hem voor het eerst gezien te hebben direct nog een keer wilt opzetten om te checken of alles klopt. Christopher Nolan kwam op het briljante idee op de twist aan het begin van de film te doen alleen monteerde hij deze zo dat het verhaal van achter naar voren verteld werd. Ook een pluim voor de cast en met name Guy Pierce die schittert als Leonard welke op zoek gaat naar de moordenaar van zijn vrouw en een ingenieuze manier heeft gevonden om dit te doen ondanks dat zijn korte termijn geheugen niet werkt.

Night of the living Dead

George A Romero maakte destijds nog in zwart/wit deze iconische zombiefilm welke nog altijd ongeëvenaard is. Het simpele verhaal draaide ondanks de aanwezige zombies namelijk niet alleen om de dreiging van buiten maar ook om de verhoudingen binnen de groep overlevende. In de 5 decennia na deze film hebben zombies verschillende ontwikkelingen meegemaakt maar om de een of andere manier blijven deze trage zombies toch het meest op de zenuwen werken een cultklassieker welke elke horrorliefhebber gezien moet hebben.

O brother Where Art Thou 

George Clooney werkt graag met de Coen Brothers en zij met hem en dit is een van mijn favoriete films van hen (iets anders als de beste). Het komische acteerwerk van de drie hoofdpersonen George Clooney, John Turturro, en Tim Blake Nelson als de drie op de vlucht zijnde gevangenen welke een muzieksensatie worden in jaren 30. Samen met de briljante bijrollen van onder andere John Goodman, de muziek en de eigenzinnige regie van de Coen brothers maakt dit een plezier voor het oog en oor

Pulp Fiction

Hiermee liet Quentin Tarantino zien dat Resevoir Dogs geen toevalstreffer was. Bovendien liet hij zien acteurs boven zichzelf uit te laten stijgen. Niet voor niets wordt dit ook de comeback van John Travolta genoemd wiens carrière zonder deze film zonder twijfel als een nachtkaars was uitgegaan. Net als bij Memento heeft de keuze van Tarantino om de film anders te monteren ervoor gezorgd dat je het verhaal heel anders gaat beleven. Ik denk trouwens dat dit de film is welke de meeste memorabele quotes heeft van mijn gehele alfabet. Van ‘I love you Honey bunny’ tot ‘Zeds dead baby, Zeds dead’ tot de machtige speech van Jules voordat hij iemand afmaakt.

Quentin Tarantino

Omdat ik eigenlijk al zijn films wil noemen en ik gewoon geen enkele film van hem maar matig vind is hij de regisseur welke ik mee neem en dus toch een beetje valsspeel. Ja, ik heb mijn drie favoriete films los genoemd maar Jackie Brown, Deadproof, Inglorious Bastards, Django Unchained en The Hateful Eight verdienen allen een plekje in mijn filmhart en dus in mijn alfabet

Resevoir Dogs

Ja het debuut van Quentin Tarantino kon ook niet uitblijven en dus staat deze heerlijke whodunit onder criminelen in mijn lijstje. Quentin Tarantino liet zien met minimale middelen een maximaal resultaat te kunnen boeken en liet heel belangrijk de acteurs stralen in hun rol (voor Michael Madsen blijft dit zijn beste rol in zijn carrière). Een overval loopt mis en een voor een komen de overvallers welke het overleefd hebben op de afgesproken plek samen om uit te vogelen wie de verrader in hun midden is. Hoe simpel kan een uitgangspunt zijn? En hoe briljant de uitwerking!!!

Simon

De enige Nederlands titel in mijn lijstje omdat ik dit ook een van de beste Nederlandse films aller tijden vind kon ook niet anders dan de S voor Simon te reserveren. Deze prachtige film over de vriendschap tussen de brutale hasjdealer Simon (een briljante Cees Geel) en de schuchtere homo Camiel (Marcel Hensema) wordt na jaren nieuw leven ingeblazen wanneer de twee elkaar weer tegen komen en Simon aan kanker lijd. De beste niet Engelstalige film van dat jaar welke in Amerika te progressief(homo, softdrugs en euthanasie) was om daar kans te maken op filmprijzen iets waar deze in Nederland wel mee overladen werd. Wie zegt dat er geen goede films van eigen bodem zijn heeft deze film nog nooit gezien.

Tinker Tailor Soldier Spy

Gary Oldman is een van mijn favoriete acteurs en ik vond het dan ook leuk om de enige film waar hij een Oscar nominatie voor ontving in mijn lijst mee te nemen. In deze rustige, zeg maar gerust traag vertelde spionage film gebeurd stiekem meer dan je zou verwachten en de manier waarop Gary Oldman de hoofdpersoon George Smiley neerzet is heerlijk onderkoeld en berekenend. En dan te bedenken dat hij vooral figuren speelde welke uitblonken in woede uitbarstingen en grootse gebaren is dit een must see voor elke Oldman fan en daarbij is het sowieso een hele sterke spionagethriller

Unthinkable

De film die op een soort zwarte lijst kwam vanwege zijn gevoelige onderwerp. Terrorisme is (helemaal nu) een actueel onderwerp en met name wat kunnen we er tegen doen. Dat is nou precies het harde van Unthinkable. Wat als er het vermoeden ontstaat dat er een terroristische op de planning staat en je krijgt de man hierachter te pakken. Hoever mag je gaan om de waarheid uit deze man te krijgen? Een punt om over na te denken zou ik zeggen, maar bovenal is dit een ijzersterke thriller welke gedragen wordt door drie ijzersterke acteurs namelijk Samuel L Jackson, Carrie Ann Moss en Michael Sheen

V for Vendetta

Remember remember the the fifth of November ja deze zin alleen al brengt me terug naar deze film welke naast een fantastische aanklacht richting de Big Brother cultuur betreft een fantastisch verfilming is van De graphic novell waar hij op gebaseerd is. Hugo Weaving is fantastisch als de man achter het masker, V, en Natalie Portman liet een puik stukje commitment zien door zich voor de camera kaal te laten scheren. Een ijzersterke actiefilm met Inhoud.

Wayne’s World

Ja we moeten toch een keer melig doen en een van de eerste die bij mij naar binnenschoot, welke ik al te lang niet meer gezien heb, is Wayne’s World. Deze film, over feitelijk de eerste vloggers, is herkenbaar voor de MTV generatie welke de 80’s en 90’s bewust hebben meegemaakt en zit vol flauwe humor, maar als het werkt wie maalt er dan eigenlijk om? Ps Met als briljant extraatje misschien wel de beste persiflage van Bohemian Rhapsody ooit!!!!

X-Men

Er waren al wat superhelden films gemaakt maar X-Men zette de trend van de eerste volledig geslaagde superhelden film. Hugh Jackman, toen nog niet heel bekende, stal de show als Wolverine in een cast vol redelijk bekende gezichten en met een Nederlands tintje met onze eigen Famke Jansen als Jean Grey. Met genoeg actie en aandacht voor de interessantste karakters werd dit zeer terecht een hit waarbij we dit jaar alweer de 6 X-Men film voorgeschoteld krijgen. Ik ben zeer benieuwd, maar blijf dit toch nog steeds een va de beste superheldenfilm vinden.

You’re Next

Een kleine maar zeer vermakelijke survival horror met een dikke knipoog. Soms zijn kan iets simpels zo vermakelijk zijn en dat is het geval met You’re Next. Adam Winguard scoorde hier drie jaar geleden een bescheiden underground hit mee om vorig jaar weer te scoren met The Guest. In You’re Next is Erin(Sharni Vinson) te gast als aanhang bij een familiediner waarbij twee ouders hun 4 kinderen inclusief aanhang te gast hebben. Tijdens het diner worden ze echter van buiten af aangevallen en er is paniek als de eerst slachtoffers zijn gevallen. Wat de aanvallers echter niet weten is dat Erin een geheim heeft waardoor deze avond ook voor de aanvallers een beproeving gaat worden.

Zombieland

Voor Heerlijke zombiehumor (Shaun of the Dead pakt misschien volgend jaar een plek) is dit absoluut een aanrader. Jesse Essienberg is uitstekend ge(type)cast als de neurotische Columbus welke dankzij een paar belangrijke regels zijn weg weet te vinden in een Amerika waar het grootste deel van de bevolking in zombies is veranderd. Onderweg komt hij de stoere Tallahasse (Woody Harrelson) tegen en de dames Wichita (Emma Stone) en Little Rock (Abigail Breslin). Tezamen zitten ze elkaar dwars maar weten ze ook samen een weg te vinden in een wereld vergeven met zombies. Heerlijk ter afwisseling van het serieuze The Walking Dead

Dat was hem weer voor mij op naar volgend jaar kijken of ik dan op een mooie opvolger voor bovenstaande kan komen.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar