Site pictogram Movie Addicts

Filmfestival Imagine bevestigt nieuwe films en muzikaal randprogramma

Naast de gebruikelijke hoeveelheid films waarbij de hersens flink moeten werken en de verbeelding wijd open gaat, is Imagine Film Festival ook de plek voor de betere actiefilm. Afgelopen jaar waren daar Veteran en Hardcore Henry, maar ook award winnende films als The Raid (en zijn vervolg) en Kung- Fu Hustle waren fantastische actietitels welke het publiek de afgelopen jaren zeker hebben weten te vermaken.  Dit jaar presenteert het festival een internationaal kwartet actiefilms van de bovenste plank. Van een heel andere orde is het filmconcert van Häxan uit 1922 met het Groningse Kinetophone. Imagine Film Festival vindt van 12 tot en met 22 april plaats in EYE Film Instituut in Amsterdam.

En…actie! Dat actiefilms meer kunnen zijn dan hersenloze sterrenvehikels bewijst Imagine ieder jaar opnieuw. En dat er op actiegebied sterke filmlanden bijkomen is de laatste jaren onmiskenbaar een trend geweest. twee van deze titels waren al eerder op netvlies verschenen en ik ben dan ook heel blij dat deze te zien zullen zijn tijdens de editie van dit jaar. De Russische filmindustrie bedreven geraakt in actiefilms met een groot budget en daarvan is Guardians (Zashchitniki) een goed voorbeeld (zie trailer). X-Men, maar dan op zijn Russisch – dus groter, patriottischer en vooral bombastischer. Indonesië is als actieland op de kaart gezet door The Raid en sterren Iko Uwais en Sunny Lee uit The Raid 2 spelen de hoofdrollen in het keiharde Headshot (zie trailer) welke wij al eerder op het netvlies hadden.

Veteraan Dante Lam kreeg een fors budget tot zijn beschikking en dat is aan drugsepos Operation Mekong goed te zien. De Thaise regering was minder enthousiast over de suggesties van corruptie…(zie trailer) Is Azië al jaren hofleverancier van stijlvolle actiefilms, ook in Europa worden ze gemaakt. Ben Wheatley pakt in Free Fire uit met een ‘shoot out’ in een oude loods, die Quentin Tarantino en John Woo jaloers zou maken (zie trailer) en met Oscar winnares Brie Larson in een van de hoofdrollen waren wij al snel enthousiast en zeer benieuwd hoe deze film het op het festival zal doen.

Behalve de line-up van actiefilms, maakt Imagine een muzikaal onderdeel van haar randprogrammering bekend. Van een heel andere orde is het filmconcert van dit jaar. In Häxan (1922) verbeeldt regisseur Benjamin Christensen de geschiedenis van de hekserij. Deze mix van (pseudo)documentaire en horror over de geschiedenis van hekserij was bij verschijning een sensatie door zijn expliciete verbeelding van de duivel en de hel – met voor die tijd baanbrekende special effects. Bijna een eeuw na verschijning is de film nog altijd een verbluffend hoogstandje. Imagine vertoont de prachtige nieuwe restauratie van het Zweeds Filminstituut met muziek van het Groningse Kinetophone, dat hun zelf-gecomponeerde soundtrack bij Häxan live speelt.

Overzicht nieuwe titels Imagine
Guardians (Sarik Andreasyan, Rusland 2017)
Headshot (Mo Brothers, Indonesië 2016)
Operation Mekong (Dante Lam, Hongkong 2016)
Free Fire (Ben Wheatley, Groot-Brittannië 2016)

Filmconcert
Häxan (Benjamin Christensen, Zweden 1922)

Over Imagine Film Festival
Imagine vindt jaarlijks plaats in EYE te Amsterdam. Elf dagen lang staat de verbeelding centraal en dompelen festivalbezoekers, filmmakers en professionals zich onder in nieuwe of onbekende werelden. Imagine toont een bijzondere selectie van de beste fantastische films van het afgelopen jaar. Daarnaast is er ruimte voor klassiekers en onontdekte parels uit het verleden. Naast het filmprogramma zijn er workshops, inleidingen, nagesprekken, masterclasses, lezingen en tentoonstellingen. Voor makers en professionals organiseert Imagine het European Genre Forum, een trainingscyclus voor jonge Europese filmmakers. Daarnaast is er Imagine NL, een programma waarin het festival kennis én een podium biedt aan de Nederlandse (aankomende) filmmakers.

Imagine Film Festival
12 – 22 april 2017
EYE, Amsterdam
www.imaginefilmfestival.nl

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar