Site pictogram Movie Addicts

Fipresci Award winnaar Bodkin Ras vanaf 8 september in de bioscoop

Bodkin Ras, winnaar van de Fipresci Award op het International Film Festival Rotterdam, is nu ook te zien in de Nederlandse bioscopen. Deze spannende debuutfilm van de Nederlandse regisseur Kaweh Modiri viel internationaal op door de verrassende combinatie van fictie en documentaire en won onder andere de Krakow Film Award en The Youth Jury Award op het International Festival of Independent Cinema in Polen én de juryprijs op het Mammoth Lakes Film Festival in California. Modiri, naast filmmaker ook romanschrijver, maakte eerder indruk met zijn korte afstudeerfilm Mijn inbreker en ik. Mokum Filmdistributie brengt Bodkin Ras op 8 september uit in de bioscoop en on demand via Filmthuis, de online zaal van het filmtheater.

Bodkin Ras
Bodkin Ras vertelt het verhaal van een jonge, voorvluchtige crimineel op zoek naar een nieuwe start. Die vindt hij in het pittoreske stadje Forres, verscholen in de Highlands van Schotland. Terwijl Bodkin zich juist gedeisd wil houden, valt een vreemdeling hier meteen op. In eerste instantie is hij een totale buitenstaander, maar de bewoners van Forres lijken hem langzaam te accepteren en zelfs te omarmen. Helaas ligt zijn verleden op de loer.

In deze mengeling van fictie en documentaire is Sohrab Bayat, die de titelrol speelt, de enige acteur. Alle andere karakters zijn echt en spelen zichzelf. De emotionele, roerende verhalen van de lokale cast worden in Bodkin Ras haast achteloos verwerkt in het plot. Hun traumatische verleden werpt een donkere schaduw over hun bestaan. Ze wachten op verandering die maar niet komt. Totdat Bodkin zijn intrede doet. Maar zal hij ook aan zijn eigen demonen weten te ontsnappen?

De Fipresci-jury omschreef de film als: “Bodkin Ras is een fascinerende mengvorm van documentaire en fictie, vol met onvergetelijke personages.”

De muziek in de film is gecomponeerd door de bekende Iraanse muzikant Mohsen Namjoo, volgens de New York Times de ‘Bob Dylan van Teheran’.
“The structure and tone of Bodkin Ras make for an unique experience, refreshingly leaving us with more questions then answers. It has elements of Albert Camus’ “The Stranger”, and is scored beautifully by Mohsen Namjoo” Austin Statesman.

Bodkin Ras is geproduceerd door Revolver Amsterdam in coproductie met het Belgische Inti Films. De film is ondersteund door het Nederlands Filmfonds, Vlaams audiovisueel fonds, Mondriaan fonds/BKVB en Voordekunst.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar