Site pictogram Movie Addicts

Gilbert (Nu in de bioscoop)

Gilbert (Nu in de bioscoop)

Nu de zomervakantie door het hele land van start is gegaan worden de theaters overspoeld met verschillende animatie en familiefilms. Ook vanuit Europa komen er elk jaar een aantal titels nagesynchroniseerd uit in Nederland. Waar de afgelopen jaren dit vooral Duitse titels waren duikt er dit jaar het Noorse Gilbert op in de theaters.

Gilbert is een onzekere jongen van 11 en echt raar is dat niet. Dankzij een heftige eieren allergie heeft hij de bijnaam Spuugbert gekregen. Wanneer zijn ouders moeten verhuizen voor werk ziet Gilbert dit als de kans om opnieuw te beginnen in een nieuwe omgeving. Wanneer hij in contact komt met zijn nieuwe buurmeisje is hij meteen verknocht. Om niet met zijn ouders weg te hoeven op zakenreis weet hij zijn vader over te halen om een tante te vragen om op te passen. Maar of dit nou zo’n goed idee was?

De afgelopen jaren waren het vooral de Duitse titels als de de Vijf en de ….. of een Bibi en Tina film welke uitkwam. Nu met Gilbert is er een film welke geen boek of tekenfilm aan de basis heeft liggen en dat is voor de verandering wel eens leuk. De manier waarop de makers de eieren allergie zichtbaar maken zorgt voor humor maar ook medeleven met de hoofdpersoon. De onzekerheid waardoor Gilbert zich in rare bochten wringt om ervoor te zorgen dat niemand achter zijn geheim komt is natuurlijk enigszins kinderachtig en het makkelijkste zou zijn het eerlijk vertellen. Maar goed dan heb je geen film en zeg nou eerlijk, zodra kinderen zich ergens voor schamen houden ze graag wat achter. De strijd met zijn tante welke hem treitert met zijn allergie zorgt voor wat avontuurlijks in deze verder wat vlakke film. Het overdreven spel van de tante (Gisken Armand) komt alleen de film niet ten goede en maakt het geheel net wat te kinderachtig terwijl de doelgroep toch wat serieuzer spel kan waarderen. Ondanks de sympathieke hoofdrol van Simon Hobbel Rosendahl komt de film daardoor niet geheel uit de verf en dat is jammer want het gegeven had een leuke film voor midden- en bovenbouw kinderen van de basisscholen kunnen opleveren.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar