Site pictogram Movie Addicts

Golden Globes 2016

Na de Oscars zijn de Golden Globes een van de grootse prijzen welke er op filmgebied te winnen zijn en winst levert vaak ook minimaal een Oscarnominatie op (op een enkele uitzondering na dan) Zie hieronder onze voorspellingen wat betreft films. Helaas zijn de Globes zo vroeg dat we nog niet alle films gezien hebben iets wat later dit jaar bij de Oscars geen probleem moet vormen.

Beste film categorie drama

Mad Max: Fury Road

Room

Spotlight

The Revenant

Carol

Dit jaar behoorlijk divers wat betreft type films met een romantisch drama over de liefde tussen twee vrouwen, een avontuurlijke drama/wraak film, een kleine intense en claustrofobische drama over een moeder en kind, een op waargebeurde feiten gebaseerde drama over misbruik door de kerk en een uitzinnige en groots opgezette achtervolgingsfilm. Ik verwacht niet dat Mad Max hier wint en aangezien ik de rest niet gezien heb is het gokken en zet ik in op Spotlight.

Winnaar The Revenant

Beste film categorie komedie of musical

Joy

Spy

The Big Short

The Martian

Trainwreck

Dat Joy onder de categorie komedie valt is een grap op zich aangezien er weinig komisch is aan deze film en daarbij is deze film de zwakste van het stel. The Martian valt ook niet echt onder komedie, maar daar valt wel genoeg om te lachen. The Big Short is (nog) onbekend. Ik hoop bij dezen op Spy of Trainwreck maar ik verwacht The Big Short als winnaar in deze categorie. En Joy ach die mag voor de Oscars simpelweg niet genomineerd worden.

Winnaar The Martian

Beste actrice in een drama film

Saoirse Ronan, Brooklyn

Cate Blanchett, Carol

Rooney Mara, Carol

Brie Larson, Room

Alicia Vikander, The Danish Girl

Over een categorie gesproken waarbij ik alle genomineerde niet heb gezien. Dat komt mede omdat 3 van de 5 genomineerde in films spelen welke nog uit moeten komen. Het aparte hierin is dat 2 vrouwen uit dezelfde film genomineerd zijn voor beste vrouwelijke hoofdrol. De studio probeerde Rooney Mara op te geven voor beste vrouwelijke bijrol, maar dit werd niet geaccepteerd door het comité. Ben benieuwd of dit bij de Oscars hetzelfde zal zijn of dat de vrouwen wel in een andere categorie worden genomineerd. Het grappige was dat de studio achter The Danish Girl hetzelfde probeerde met Alicia Vikander en ook bij haar gaf het comité aan dat ze onder de noemer hoofdrol zou vallen. Dit haar anders 2 nominaties in dezelfde categorie opgeleverd. Ik ga hier voor een van de nieuwkomers en denk Dat Brie Larson de hoofdprijs pakt.

Winnaar Brie Larson

Beste acteur in een dramafilm

Will Smith, Concussion

Michael Fassbender, Steve Jobs

Eddie Redmayne, The Danish Girl

Leonardo DiCaprio, The Revenant

Bryan Cranston, Trumbo

Iedereen roept al jaren dat Leonardo DiCaprio een Oscar verdient en zou het dit jaar dan gebeuren? Maar wat denk je van zijn Golden Globe nominaties 11stuks waarbij hij twee keer daadwerkelijk winnaar was. De concurrentie krijgt in deze categorie minder aandacht, maar levert toch niet zozeer mindere prestaties, toch? Alleen Michael Fassbender hebben we al aan het werk gezien in Steve Jobs en eerlijk is eerlijk hij levert een fantastische prestatie. Eddie Redmayne heeft vorig jaar al gewonnen dus tja Leonardo is zonder hem gezien te hebben toch wel favoriet. Want Concussion schijnt ondanks een sterke Will Smith geen superfilm te zijn en gezien de trailer had Bryan Cranston eerder bij de komische film genomineerd moeten worden

Winnaar Leonardo DiCaprio, The Revenant

 

Beste actrice in een komedie of musical

Lily Tomlin, Grandma

Jennifer Lawrence, Joy

Melissa McCarthy, Spy

Maggie Smith, The Lady in the Van

Amy Schumer, Trainwreck

Joy ach ja Jennifer Lawrence was het beste van de film maar, het zegt genoeg dat ze voor haar dramatische rol niet in die categorie genomineerd was. Amy Schumer acteert fantastisch in haar eerste grote rol net als Melissa McCarthy die wederom de lachers op haar hand kreeg in Spy. Ik denk echter dat oude rot Lily Tomlin of Maggie Smith hier weg gaat lopen met de prijs omdat deze dames niet in een echte komedie spelen maar wel voor de komische noot zorgen.

Winnaar Jennifer Lawrence, Joy

Beste acteur in een komedie of musical

Al Pacino, Danny Collins

Mark Ruffalo, Infinitely Polar Bear

Christian Bale, The Big Short

Steve Carell, The Big Short

Matt Damon, The Martian

Beste acteur in een komedie of musical is een beetje een aparte categorie dit jaar. Al Pacino is genomineerd, maar hoewel ik hem zeker niet slecht vond waren er toch wel betere ‘komische’ mannelijke hoofdrollen. Ook de nominatie van Matt Damon kun je vraagtekens bij zetten maar ik verdedig deze omdat ik de film gezien heb en hij voor best wat humor zorgt. Omdat ik Infinitely Polar Bear en The Big Short nog niet gezien heb ga ik dan ook voor Matt Damon in deze categorie.

Winnaar Matt Damon, The Martian

Beste bijrolspeelster

Kate Winslet, Steve Jobs

Jennifer Jason Leigh, The Hateful Eight

Helen Mirren, Trumbo

Jane Fonda, Youth

Alicia Vikander, Ex Machina

De hardste categorie, want hoewel Helen Mirren nog niet gezien in Trumbo kan ik van de andere vier zeggen dat die zeer indrukwekkend waren. Persoonlijk gaat het voor mij tussen Jennifer Jason Leigh en Alicia Vikander en dan ga ik voor de eerste.

Winnaar Kate Winslet, Steve Jobs

Beste bijrolspeler

Michael Shannon, 99 Homes

Idris Elba, Beasts of No Nation

Mark Rylance, Bridge of Spies

Sylvester Stallone, Creed

Paul Dano, Love & Mercy

Meest opvallende naam in dit rijtje is natuurlijk Sylvester Stallone, de man die niet bepaald bekend staat om zijn sterke acteer prestaties. In Creed lijkt hij als Rocky zijn beste prestatie in tijden te geven. Zal dat genoeg zijn voor een Golden Globe? Ik denk wanneer genomineerd voor een Oscar wint hij hem, maar hier zie ik Idris Elba er met de hoofdprijs vandoor gaan voor het indrukwekkende Beasts of No Nation

Winnaar Sylvester Stallone, Creed

Beste Regisseur

Todd Haynes, Carol

George Miller, Mad Max: Fury Road

Tom McCarthy, Spotlight

Ridley Scott, The Martian

Alejandro Inarritu, The Revenant

Alejandro Had vorig jaar alles gepakt dus streep ik hier voor het gemak weg. Ik denk dat het hier tussen Todd Haynes en Tom McCarthy gaat en dat Todd Haynes aan het langste eind gaat trekken. Waarom? Het is een gevoel, want beide films nog niet gezien.

Winnaar Alejandro Inarritu

Best Screenplay

Emma Donoghue, Room

Tom McCarthy, Spotlight

Aaron Sorkin, Steve Jobs

Charles Randolph, Adam McKay, The Big Short

Quentin Tarantino, The Hateful Eight

Ik zou hier dolgraag Quentin Tarantino voor The Hateful Eight willen zeggen, maar ik vind het niet zijn beste werk. Ik denk dat Aaron Sorkin hier credit gaat krijgen voor uitstekend schrijfwerk waarbij 3 stukken Steve Jobs geschiedenis toch aanvoelen als een levensverhaal.

Winnaar Arron Sorkin, Steve Jobs

Beste Animatie

Inside Out

Shaun The Sheep Movie

The Good Dinosaur

The Peanuts Movie

Anomalisa

Torenhoge favoriet is natuurlijk Inside Out en ik ben er ook van overtuigd dat deze eigenlijk overal zal zegevieren. Maar de concurrentie is moordend en niet zozeer van The Good Dinosaur van dezelfde studio of jeugdsentiment met the Peanuts Movie. Nee, Anomalisa welke natuurlijk voor een volwassen publiek is scoort onder critici bijna net zo hoog en ook Shaun The Sheep Movie laat zien dat Aardman een zeer hoog standaard niveau hanteert.

Winnaar Inside Out

Beste niet-Engelstalige film

Mustang, Frankrijk

Son of Saul, Hongarije

The Brand New Testament, België

The Club, Chili

The Fencer, Estland Finland en Duitsland

Nog niet gezien maar Son of Saul schijnt zo indrukwekkend te zijn dat ik hier blind mijn geld op durf te zetten.

Winnaar Son of Saul

Beste filmmuziek

Carter Burwell, Carol

Daniel Pemberton, Steve Jobs

Alexandre Desplat, The Danish Girl

Ennio Morricone, The Hateful Eight

Ryuichi Sakamoto, Alva Noto, The Revenant

Ik heb niet alles gezien, maar alleen op basis van het openingsmuziek zeg ik Ennio Morricone. Deze legende weet al meer dan 50 jaar de juiste snaar te raken dus ja een no brainer voor mij.

Winnaar Ennio Morricone, The Hateful Eight

Beste Titelsong

Fifty Shades of Grey, Love Me Like You Do

Furious 7, See You Again

Love & Mercy, One Kind Of Love

Spectre, Writings on the Wall

Youth, Simple Song #3

Tussen de genomineerde zitten 2 echte wereldhits van Fifty Shades en uiteraard van Furious 7. Maar omdat de Globes door buitenlandse filmpers gekozen wordt verwacht ik dat Writings on the Wall of Simple Song #3 er met de hoofdprijs van doorgaan

 Winnaar Writings on the Wall

 

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar