Site pictogram Movie Addicts

Golden Tomatoes 2016

Ook Rotten Tomatoes houdt elk jaar hun top films bij door middel van een ranglijst, iets wat feitelijk het eerlijkst is want dit is op basis van positieve recensies en niet op de mening van een paar leden van een commitè. Hieronder een lijst met Golden Tomatoes winnaars welke per categorie is verdeeld. Het leuke hiervan is dat daar wel eens verassende titels tussen staan welke hier de bioscoop niet eens gehaald hebben en dus leuk zijn om toch eens terug te zien.

 

Best scorende actiefilms

Mission Impossible: Rogue Nation

Het bewijs dat Tom Cruise nog geen vergane glorie is en terecht!!! Met spectaculaire stunts een vlot verhaal met genoeg humor wist Tom Cruise een grote hit te scoren en hield hij de franchise levend aangezien deel zes reeds aangekondigd is.

Verrassende titel in deze top 5

‘71

Jack O’Connel bewees afgelopen jaar een revelatie met Unbroken en Starred Up waar hij in straalde. ’71 is een kleinere film over een soldaat welke buiten zijn unit achterblijft in de straten van Belfast in een tijd waar de Engelsen niet bepaald geliefd waren in die contreien. Een titel welke ik toch ga opzoeken aangezien deze hoger scoorde dan onder andere Furious 7 en The Revenant welke toch als top Oscar kanshebber gezien wordt dit jaar.

Best scorende animatiefilms

Inside Out

Totaal geen verrassing hierin want de nummer twee is Shaun the Sheep Movie en nummer drie is Anomalisa. Alle drie genomineerd voor een Golden Globe en zeer waarschijnlijk straks ook voor de Oscar i n deze categorie. The Peanuts Movie en The Good Dinosaur welke de top 5 volmaken zullen dan ook wel kans maken maar misschien worden deze wel gewipt voor een bijzondere titel welke de top 5 bij Rotten Tomatoes niet gehaald heeft.

Best scorende komedie

What We do in the Shadows

Redelijk verrassende koploper welke Spy net aan voorbleef. Terwijl Spy volgens toch echt grappiger was. Het leuke bij deze categorie dat de de top 5 wordt afgemaakt met redelijk onbekende titels welke hier (nog) geen release datum hebben. Titels als Appropriate Behavior, Tangerine en Grandma (welke wel een Golden Globe nominatie scoorde voor hoofdrolspeelster Lily Tomlin) nodigen dus uit om toch eens te gaan kijken.

Best scorende comicbook/graphic novel verfilming

The Diary of a Teenage Girl

Zagen jullie deze aankomen? Als je wist dat dit een graphic novel was wel uiteraard. De top 5 wordt afgemaakt door Ant-Man, The Avengers: Age of Ultron en Kingsmen: The Secret Service. Je mist natuurlijk nummer vijf nog en door gebrek aan beter is dit mogelijk de enige keer dat The Fantastic Four een top 5 van beste films redt want blijkbaar hadden ze geen andere films die binnen deze categorie viel want waar de rest oven de 80% positieve recensies beschikt blijft The Fantastic Four met 16% hartstikke Rotten!!!

Best scorende documentaire

Amy

Ben je van de documentaires dan zijn er vijf titels welke je afgelopen jaar echt gezien moet hebben, want allen scoren rond de 100%. Heb ze niet allemaal gezien maar mijn persoonlijke favoriet is toch Montage of Heck. Verrassend is ook de 2de plek voor Seymour: an Introduction van Ethan Hawke die hiermee bewijst of meer dan alleen acteer talent te beschikken.

Best scorende dramafilm

Brooklyn

Dit is door de jaren altijd een powerhouse categorie en dat is dit jaar niet anders met louter 100+% eindscores voor de top 5. Dit heeft zich ook vertaald in vele nominaties voor verschillende awards inclusief de Oscars. Ik zelf moet Room en Brooklyn nog zien, maar tegen Spotlight, 45 Years en Creed valt weinig in te brengen.

Best scorende niet Engelstalige film

Timbuktu

Hier valt niets over te zeggen omdat ik naast dat ik geen van de films gezien heb ze eigenlijk geen van alle van 2015 zijn maar ouder (jaja Amerika loopt ook wel eens hopeloos achter). Alleen The Look of Silence maakt dit jaar kans op Oscargoud de rest is minimaal 2 jaar oud maar pas in 2015 beoordeeld.

Best scorende horrorfilms

It Follows

No surprise there!!! Wat wel weer verrassend is, is de tweede plek voor We Are Still Here welke op de limited winter editie van Imagine tot mijn verrassing de laagste score had (smaken verschillen want ik vond het echt een sterke horrorfilm). Spring is een aparte romantische horrorfilm waarbij er vooral veel gepraat wordt (en dus ook geen hoge score bij veel horrorfans zal scoren). Grote onbekende voor mij was Backcountry welke direct op mijn to see lijstje terecht is gekomen.

Best scorende familiefilm

Paddington

Paddington was het bewijs dat men van een ogenschijnlijk saai figuur een zeer leuke film kon maken met humor en avontuur. Grote onbekende hier is McFarland USA een Disney productie welke in tegenstelling tot vele redelijk moraliserende verhalen wel goed scoorde bij critici. De top vijf wordt verder aangevuld met de vermakelijke Cinderella, The Spongebob movie en The Young and Prodigious T.S. Spivet (een film welke interessanter was voor volwassenen dan dat hij dat voor kinderen was)

Best scorende musical/muziekfilm

Love & Mercy

Zeer verrassend niet Straight Outta Compton als hoogste maar het hier nog onbekende Love & Mercy over de Beach Boys, welke net iets hoger scoorde dan de film over N.W.A.. Ook in deze categorie niet alleen top titels, wat mede is ingegeven doordat er ook niet veel films in deze categorie worden gemaakt. The Last 5 Years was gewoon Rotten en Pitch Perfect 2 kon je ondanks dat deze vermakelijk was moeilijk goed noemen.

Best scorende romantischefilm

Carol

Geen verrassing over de nummer èèn gezien Carol als een van de Oscarfavorieten geld. The Duke of Burgundy is ook zeker niet onterecht als nummer twee met zijn onconventionele verhaallijn over een lesbisch stel welke in een SM relatie verwikkeld zijn. Grote onbekende I’ll see you in My Dreams zal hier in Nedereland op een alternatieve wijze gekeken moeten worden. Leuk is wel dat er ook een romantische komedie de lijst heeft bereikt met Man Up welke serieus ook echt leuk is.

Best scorende Sci-Fi/fantasyfilm

Mad Max: Fury Road

Tja mijn absolute favoriet van 2015 staat in zijn eigen categorie bovenaan. Ik heb sowieso weinig tot niets in te brengen tegen de eerste vier titels met scores van rond de 100% en erboven. Star Wars: The Force Awakens, The Martian en Ex_Machina waren stuk voor stuk toppers. The Forbidden Room op nummer 5 met nog steeds een score boven de 90% is de grote onbekende (en hoppa op mijn to watch lijstje)

Best scorende thrillerfilm

Sicario

Weinig films gehad welke ik zo intens beleefd had als Sicario (personal top 5). Via Bridge of Spies, The Gift (misschien door de hype maar vond hem niet zo geweldig) en Slow West (speelt Michael Fassbender wel eens slecht??) komen we aan bij nummer vijf, Queen of Earth, welke weer de grote onbekende is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar