Site pictogram Movie Addicts

Halloween 2016: Terror From Outer Space

horror-troep1

Halloween komt dichterbij en zoals elk jaar besteden we daar met movieaddicts veel aandacht aan. Dit jaar hebben we als thema Terror From Outer Space, geïnspireerd op het Halloween thema feest van Amsterdam Spook.

Net als echte seriemoordenaars, verhalen van hekserij en spookverhalen vormt het onbekende uit de ruimte ook al jaren een bron voor inspiratie voor vele horrorverhalen en monsters. Ikzelf was vroeger best een angsthaas en het duurde dan ook tot mijn 17de tot ik echt los ging met het kijken naar horrorfilms. Het aparte was dat ik rond mijn 13de al John Carpenters The Thing had gezien, toch een van de gruwelijkste en betere horrorfilms uit de jaren 80. Wat een contrast was met mijn eerste buitenaardse filmervaring namelijk E.T., wat toch niet bepaald angstaanjagend genoemd kon worden. Tegenover het jong zien van The Thing duurde het tot mijn late tienerjaren tot ik de Alien films ging kijken, toch een van de meest iconische filmmonsters ooit gemaakt. Toen Alien begin van deze eeuw eindelijk tegenover die ander iconische alien, The Predator, werd gezet in AVP was dit voor velen een droom die uitkwam (Het spel was tenslotte al in 1993 gemaakt). Jammer genoeg was deze film en ook het vervolg Requiem best teleurstellend, waarbij beide niet het niveau haalde van zelfs de minste delen uit zowel de Alien als de Predator reeks. Waren het alleen de Alien en Predator welke in of vanuit de ruimte ons kwamen terroriseren? Nee, in de jaren ’80, toen de wereld verliefd werd op de o zo schattige Mogwai Gizmo, kwamen ook de Critters naar de aarde. En deze harige beestjes waren alles behalve schattig te noemen. Daarbuiten heb ik recentelijk vooral van Attack the Block kunnen genieten, waarbij de zeer harige agressieve monsters een wijk van een jeugdbende binnen vallen.

Zijn alle aliens dan altijd zeer herkenbaar? Nou zoals in The Thing ook duidelijk werd gemaakt zijn aliens misschien wel het gevaarlijkst wanneer ze op de mens lijken. De verschillende Body Snatcher films waren daar ook goede voorbeelden van, waarbij die uit 1978 met Donald Sutherland wel een van mijn favorieten is. Herinner je misschien de Blob nog, die heerlijk pulp film uit 1959 met Steve McQueen welke in 1988 een remake kreeg. Ook een Faculty van Robert Rodriguez wist met een jonge cast te verassen eind jaren 90. Een van mijn favoriete science fiction horrorfilms blijft echter Event Horizon. Inderdaad een van de weinige science fiction/horror titels zonder een echt ruimtemonster, maar een schip wat na jaren teruggevonden wordt, maar waar iets duisters in huisvest. Zeg maar een soort haunted house in space.

Hoezeer we ook houden van E.T., Ewoks en andere vriendelijke en minder vriendelijke aliens uit de Star Trek en Star Wars universums, een echt monster uit de ruimte spreekt toch het meest tot de verbeelding. En aliens weten al generaties lang, sinds het hoorspel van War of the Worlds uit 1938, velen de stuipen op het lijf te jagen. En als de inspiratie even zoek is dan betrek je angstaanjagende wezens als Jason Voorhees (Jason X) of clowns (Killer Klowns from Outer Space) erbij en zo zijn er nog wel meer titels. Komende maand gaan wij genieten van genoeg vreselijks in en/of uit de ruimte en hopen daarmee jullie te inspireren voor een nieuw en angstaanjagend Halloween dit jaar

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar