Site pictogram Movie Addicts

High-Rise Review

High Rise(1)(1)

Tom Hiddleston is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de interessantste Britse acteurs die er rondloopt. Met zijn Rol van Loki in het Marvel Universum heeft hij zich in de kijker gespeeld bij het grote publiek. Daarbuiten weet hij echter ook met kleinere films indruk te maken. Films als The Deep Blue Sea en Only Lovers Left Alive. Op dit moment wordt er ook druk gespeculeerd dat hij de rol van James Bond van Daniel Craig over zal gaan nemen. Iets wat mede ingegeven is door zijn rol in de succesvolle serie The Night Manager, waarin hij zeer toevallig de hoofdrol speelt als spion. Met High Rise speelt hij weer een rol in een film welke het grote publiek minder zal aanspreken, maar welke toch wat aandacht zal gaan trekken, al is het alleen vanwege de geruchten om zijn persoon.

High Rise verteld het verhaal van een project binnen een flat waarbij meerdere lagen van de samenleving samen leven slechts gescheiden door de verdiepingen van de flat. Hoe hoger men leeft, des de hoger op de sociale ladder men zich begeeft. Op de bovenste verdieping woont de architect van het geheel meneer Royal (Jeremy Irons). Laing (Tom Hiddleston) komt ook te wonen binnen deze flat en valt direct in de smaak bij zijn bovenbuurvrouw (Sienna Miller). Het lijkt Laing al snel voor de wind te gaan en hij komt snel in contact met meerdere hoger wonende waaronder meneer Royal zelf. Ondertussen begint er wat te broeien tussen de verschillende verdiepingen waarbij er ware klassenstrijd ontstaat. Kan Laing zich hieraan onttrekken of laat hij zich ook meeslepen in de strijd welke alleen maar verliezers lijkt te kennen.

High Rise is gebaseerd op het gelijknamige boek van J.G. Ballard. Deze schrijver richt zich met zijn verhalen vooral op sociale misstanden en High Rise is niet anders. De basis hierin is een bouwwerk welke er vanuit het perspectief van de architect veel belovend uitziet. Iets vergelijkbaars met de flats in de Bijlmer welke destijds ook uit de grond werden gestampt om meerdere lagen uit de samenleving bij elkaar te brengen. Net als het project van de Bijlmer mislukt deze opzet in de film ook jammerlijk. Het is jammer dat het verloop van het verhaal allerminst verrassend te noemen is, want elke wending zie je eigenlijk van mijlenver aankomen. Het is aan de, toch wel indrukwekkende, cast te danken dat het geheel overeind blijft. Tom Hiddleston fungeert als middelpunt en weet het maximale uit de rol te halen. Ook de overige rollen zoals die van Sienna Miller als de verleidelijke bovenbuurvrouw Charlotte en Luke Evans als de opvliegende Wilder weten te overtuigen. Het verhaal bouwt op naar een climax welke uiteindelijk een beetje tegenvalt. Dit komt door het voorspelbare verloop en het uitblijven van een echte klapper aan het einde. Misschien was het werk van Ballard toch te lastig om als verhaal van begin tot het eind te overtuigen. Het sociale thema en de kritiek stemt niet vrolijk maar is bij tijd en wijle wel messcherp en zoals gezegd bieden de acteurs in vorm genoeg houvast waardoor High Rise onderhoudend blijft.

 

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar