Site pictogram Movie Addicts

IDFA 2018 Presenteert 25 Specials

De 31e editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam kent maar liefst 25 IDFA Specials die in heel Amsterdam zijn te beleven. Met dit persbericht lichten we er een aantal kort toe. Voor een volledig en actueel overzicht kijk je in het programmamagazine of online. De 31e editie van IDFA vindt plaats van 14 tot en met 25 november op meerdere locaties in Amsterdam.

IDFA in Carré
Op zondag 18 november zijn er in Carré speciale IDFA vertoningen met nagesprekken, waaronder Daniel Rosenfelds Piazzolla: the Years of the Shark, voorafgegaan door een ode aan de legendarische Argentijnse tango-vernieuwer Astor Piazzolla (1921-1992), door de bandoneonist Carel Kraayenhof. Verder vertoont IDFA Errol Morris’ veelbesproken portret van Steve Bannon,American Dharma. Ook is er een vertoning van Ingeborg Jansens film Sylvana: Demon or Diva, over de politica Sylvana Simons.
IDFA in Carre wordt mogelijk gemaakt door BankGiro Loterij
Zondag 18 november in Carré. NB: voor IDFA in Carré is geen combinatiekaart te koop, het zijn vier losse filmvoorstellingen met nagesprekken.

IDFA on Stage
IDFA on Stage is een nieuw programma binnen het festival, rondom immersieve filmervaringen op het snijvlak tussen documentaire filmcultuur en podiumkunsten. Zo is op dinsdag 20 november in Tuschinski 1 Dziga Vertov’s Anniversary of the Revolution (1918) te zien, in een gerestaureerde versie, gecombineerd met livemuziek door Kate NV en een ensemble van klassieke musici. IDFA on Stage wordt mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds.
Dinsdag 20 november in Tuschinski 1.

IDFA Queer Day in EYE
Voor het zesde jaar op rij organiseert IDFA de Queer Day. De dag begint met een video essay van queer artist Finn Paul, gevolgd door een blik op Rio de Janeiro door de ogen van de iconisch transgender Luana Muniz. Ook kun je een kijkje nemen in het leven van Mexicaanse worstelaar Cassandro de Exotico. De dag eindigt met een portret van performance kunstenaar Linn da Quebrada in Bixa Travesty en een intiem portret van een porno ster in Jonathan Agassi Saved My Life, die tevens aanwezig is voor het nagesprek.
Maandag 19 november in EYE.

CJP Decoded: IDFA in één dag
Voor iedere documentaireliefhebber onder de dertig jaar is er weer de CJP Decoded dag. Een hele dag met de beste films van het festival.
Zaterdag 24 november 10.30u-18.00u in EYE1.

Oxfam Novib selectie
Oxfam Novib presenteert drie IDFA-films rondom de thema’s Migratie en Vluchtelingen en Ongelijkheid en Voedselzekerheid.
Donderdag 15, zondag 18, maandag 19, donderdag 22 november.

IDFA x Black Achievement Month
Black Achievement Month host twee avonden met IDFA-films en DocTalks. Op vrijdagavond Rehad Desai’s Everyting Must Fall, een film over Zuid-Afrikaanse studenten die protesteren tegen de verhoging van collegegeld. Deze film wordt gevolgd door een panelgesprek onder leiding van Nancy Jouwe met Jacqueline Tizora and Inez Blanca v/d Scheer van de University of Colour. Op zaterdag Daniël Krikke’s Scared of Revolution, gevolgd door een nagesprek met de regisseur en gepresenteerd door documentairemaker en tv-presentator Guilly Koster.
Vrijdag 23 en zaterdag 24 november om 19.30 in de Rode Zaal van de Brakke Grond.

VPRO Review Dag
Het programma van deze dag is samengesteld door de VPRO en bevat de opmerkelijkste documentaires van het IDFA. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.vpro.nl/evenementen.
Donderdag 22 november in Tuschinski 1.

De Groene Amsterdammer-dag
Het programma van deze dag is samengesteld door de redactie van IDFA mediapartner De Groene Amsterdammer. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.idfa.nl.
Zondag 18 november in Munt 11.

NPO 2Doc Primeurs
2Doc viert haar vijfjarig bestaan en ook dit jaar gaat een aantal NPO 2Doc Primeurs in première tijdens IDFA. De documentaires worden kort na hun eerste vertoning op het festival uitgezonden op NPO 2. Om het 2Doc-lustrum met het publiek te vieren, kunnen kijkers vanaf 5 november aangeven wat hun favoriete documentaires zijn. De longlist van vijftig 2Docs is te vinden op 2Doc.nl/vijfjaar. Alle stemmen samen bepalen uiteindelijk de 2Doc Top 3, die op 24 november vanaf 22.45 uur op NPO 2 te zien is tijdens de documentaire-marathon 5 jaar 2Doc.

IDFA x Bijlmerpark Theater
Een avondvullend en gevarieerde filmavond, met twee vertoningen: Sylvana, Demon or Diva en Everything Must Fall, nagesprekken en een borrel.
Woensdag 21 november in Bijlmer Parktheater.

IDFA x FC Hyena x Skatepark NOORD
In samenwerking met FC Hyena en Skatepark NOORD vertoont IDFA de prijswinnende skate-documentaire Minding the Gap van Bing Liu middenin de skateramps van Skatepark NOORD. Met jouw ticket mag je vanaf 19:00u gratis skaten. De screening wordt gevolgd door een Q&A met regisseur Bing Liu en een afterparty verzorgd door Skatepark NOORD & friends.
Zaterdag 17 november om 21.00u in Skatepark NOORD.

IDFA x Podium Mozaïek
In Podium Mozaïek, de culturele hotspot van Amsterdam West, is een breed palet aan actuele documentaires te zien met verhalen uit de grote stad, veel (vernieuwers in de) muziek, sterke vrouwen en aandacht voor de vluchtelingensituatie in Europa.

IDFA x Tolhuistuin
Met als thema’s Welcome to my realityJong en onoverwinnelijk? en Music in Revolution zijn er drie filmavonden met randprogrammering in de Tolhuistuin.
Woensdag 21, donderdag 22 en vrijdag 23 november in de Tolhuistuin.

TV5MONDE
TV5MONDE is sponsor van alle Franstalige producties tijdens IDFA. Ontdek de wereld van de Franstalige documentaire (Nederlands ondertiteld) via TV5MONDE online: europe.tv5monde.com/nl

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar