Site pictogram Movie Addicts

Imagine Blog #3 How is the weather? It Doesn’t matter because Imagine will make my day

Gisteren 2 films gezien en een van de vier shorts welke geprogrammeerd staan tijdens het festival. Zoals in blog#2 te lezen was waren dit misschien niet de toppers (volgens mij dan) van dit festival maar vermakelijk waren ze zeker. Hoogtepunt was voor mij de Shorts : The Body Shop waarin ik en de overige gasten werden verblijd met 6 films welke de verschillende facetten van de fantastische film beslaan. Buiten het film programma is er zoals al vaker vermeld meer te beleven tijdens het Imagine Film Festival. Gisteren heb ik de eerste van vier virtual reality filmpjes gezien en het is best een vette ervaring en een mooie opvolger van het project van vorig jaar waarin een interactieve virtual reality film te beleven was. Het leuke is ook dat iedereen dit geheel op zijn eigen manier beleeft. Buiten het zelf proberen raad ik iedereen aan ook even  te kijken hoe andere erbij zitten in de Virtual Reality hoek. Vandaag dus op naar het tweede filmpje, maar ook de verschillende exposities rustig bekijken en uiteraard 3 of misschien wel 4 films. Hieronder mijn  programma en uiteraard ook wat tips om zeker mee te pakken wanneer mogelijk.

The Darkness

Gustavo leidt met zijn familie een teruggetrokken bestaan in een permanent door mist omgeven boshut. De aarde is gestopt met draaien en het gezin verschuilt zich regelmatig wanneer een onzichtbaar monster rond het huis sluipt. Op een dag doet de jongste zoon op een geheime zolderverdieping een schokkende ontdekking. Grimmig, magisch-realistisch verhaal is een sfeervol en intens horrorsprookje.

Op de site stond nog geen trailer, maar ik heb er een gevonden en het maakte mij alleen nog maar nieuwsgierig naar dit horrorsprookje. Daarbij weten Zuid-Amerikaanse filmmakers de laatste jaren wel raad met dit soort films. Ik denk voor mij de ideale film om wakker bij te worden vandaag. Ook op dinsdag 18 april te zien om 15:40

Mini Review 

Een duister sprookje werd deze film genoemd en daar is niets van gelogen. De setting in een donker en mistig en de constante dreiging van een onzichtbaar monster geeft de hoofdpersonen en de kijker een onbehaaglijk gevoel. Net als de jongste zoon Argel zit je als kijker met een paar vragen hoe de vork in de steel zit. De cast acteert uitstekend waarbij de jonge Juliana ook een groot mysterie blijft. Er gebeurd op zich weinig, en het is daarom ook een kunst dat de regisseur een paar momenten aan weet te grijpen om de kijker weer alert te laten blijven.  Een aanrader voor iedereen die van een beklemmend maar rustig duister sprookje houdt. 7

The Eyes of My Mother

Francisca groeit op als enige dochter van een Portugese moeder en een Amerikaanse vader. Het leven op de boerderij is monotoon, tot op een dag een vreemdeling een gruwelijke gewelddaad begaat voor de ogen van Francisca. Wanneer die eenmaal volwassen is, zoekt ze naar meer dan wraak. In schitterend zwart-wit gedraaid debuut voor de liefhebbers van southern gothic met een arthouse-randje.

Een film in zwart/wit trekt al snel aandacht en wanneer goed gedaan weet dit altijd wat extra’s toe te voegen. Dit is de debuutfilm van Nicolas Pesce en ik ben heel benieuwd. Let op, op de site staat dat de film in het Portugees is maar er wordt wel degelijk ook Engels gesproken zoals in de trailer te zien is. Leuk voor de liefhebbers is dat dit een van de films gaat worden met een uitgebreide review omdat deze ook in de Nederlandse bioscopen (filmhuizen) zal gaan draaien. Ook op Donderdag 20-4 te zien om 17:40.

Mini Review

Zoals in de intro al werd gezegd is dit een beklemmende en bij tijd en wijlen naargeestige Southern Gothic. De vergelijking met Brimstone werd gemaakt en niet geheel onterecht. Hoofdpersoon Francisca is een fascinerend personage welke zowel door de jonge Olivia Bond als de volwassen Kika Magahaes fantastisch wordt neergezet. De keus voor zwart/wit versterkt het aparte sfeertje. De regie, de setting plus het gebruik van licht en geluid alles draagt bij aan de naargeestige sfeer. Het aparte daarbij is dat ondanks de daden van de hoofdpersoon je als kijker (of in in ieder geval ik) nergens de sympathie voor haar kwijtraakt. Komende week is er voor mensen een herkansing en zoals vermeld zal deze film later dit jaar in filmhuizen te zien zijn. Een dikke 8 en een echte aanrader voor mensen die naargeestig (a la Brimstone) goed trekken.

Samurai Rauni

Samurai Rauni voert in zijn eentje een schrikbewind over het Finse fabrieksstadje Meri-Pori. Wanneer de mysterieuze ‘Shame Tear’ een prijs op zijn hoofd zet, baant Rauni zich al moordend, zuipend en neukend een weg naar degene die hem uit de weg wil laten ruimen. Een Finse samoerai-film? Alsof Tarantino en Refn samen in één blender zijn beland met Jodorowsky en Kusturica!

Een trailer zoals die hoort te zijn en veel aan de verbeelding overlaat. en met het plot en de beschrijving zoals hierboven te lezen MOEST ik deze gewoon weg meepakken tijdens het Festival dit jaar. Leuk extraatje de film was gisteren ook te zien maar vandaag is er Q&A met Mikka Rättö welke met deze film zijn debuut aflevert.

Mini review

De trailer beloofde iets absurds en dat was het ook, maar wel absurd leuk. De makers hebben het beperkte budget volledig gebruikt om creatief te werk te gaan en zo een ode te brengen aan de oude samurai films. Hoe belachelijk sommige dingen er ook uitzien ze doen toch echt terugdenken aan de oudere Samuraifilms. Het verhaal is simpel (zoals veel samuraifilms dat ook waren) maar naarmate het verloopt blijkt het mysterie wie de prijs op onze anti-held zijn hoofd plaatste toch groter dan gedacht. Dan Rauni zelf, de onbehouwen anti-held die liever zijn handen en alles wat ze vast kunnen grijpen gebruikt weet toch de sympathie van de kijker te winnen. Ondanks alle rottigheid die hij uitvreet blijft hij toch onze held, of soort van zeg maar. Het verhaal loopt lekker door en weet ook stukje bij beetje het personage van Rauni bloot te leggen. Een heerlijke film welke helaas voor vele zijn laatste vertoning al heeft gehad bij Imagine, tenzij deze bij de best of te zien zal zijn. Van mij mag het want ik geef deze film toch gewoon een 8

Wonder Woman and Beyond 

Deze zomer gaat Wonder Woman in première, de eerste superheldenfilm met een vrouwelijke held. Bovendien was het personage Wonder Woman kort ambassadeur van de VN. Over haar is dus behoorlijk wat te zeggen. De Canadese historicus, auteur en blogger Tim Hanley geeft in zijn lezing bij Imagine aan de hand van comics en filmfragmenten een overzicht van de manier waarop vrouwelijke superhelden in de loop van de tijd zijn veranderd en de manier waarop hun kostuum die verandering belichaamde en symboliseerde.

Was optioneel maar werd toch meegepakt. Spreker Tim Hanley ging diep in op de geschiedenis van Wonder Woman en alle transformaties die zij door de jaren heeft meegemaakt. Van de vrijgevochten feministische superheld welke vocht voor gerechtigheid tot het het vrouwelijke stereotype welke zij daarna lang is gebleven. Mooi tijdens deze lezing was de bewondering welke Tim heeft voor dit figuur en de maker. In een tijd waarin striphelden in opkomst waren en deze vooral door twintigers bedacht werden kwam Wonder Woman welke door de toen 47 jarige William Marston was gecreëerd. Hij had haar gecreëerd naar het evenbeeld van de twee vrouwen in zijn leven, zijn vrouw Elizabeth en zijn geliefde Olivia. Ja, je leest het goed hij was polygamist. Maar beide vrouwen waren net als hij hoog geleerd, wat heel bijzonder was in die tijd. William was er destijds ook van overtuigd dat de vrouw de toekomst in handen had en hij zag vrouwen dan ook als superieure wezens tegenover mannen. Het is dan ook jammer dat dit gegeven in de loop der jaren verdweenuit de strips na zijn overlijden. Tim is duidelijk fan van de originele Wonder Woman en hij hoopt dan ook genoeg van dit figuur terug te zien ipv de foute stereotypering welke afgelopen jaar ook de symbolische NAVO ambassadrice status kostte. In het jaar waarin Wonder Woman haar eerste bioscoopfilm krijgt ben ik blij dat ik nu het het verhaal achter deze heldin weet en ben dan ook zeer benieuwd welke kant van Wonder Woman we terug gaan zien in juni. Die van vrijgevochten vrouw die vecht voot vrede en gerechtigheid of een heldin met alle vrouwelijke stereotype tekortkomingen?

The Killing Ground (optioneel)

Als Ian en zijn vrouw Sam bij een afgelegen meer arriveren voor een relaxed kampeerweekend, zien ze dat er al een andere tent in de buurt is opgezet. Als de andere kampeerders niet terugkomen beginnen ze zich zorgen te maken – een gevoel dat er niet minder op wordt wanneer ze een gehavende peuter vinden. Op het Australische platteland gesitueerd bruut en meedogenloos verhaal dat qua geweld tot het uiterste gaat en daarmee de zinloosheid en willekeur ervan toont.

Australische horror en thrillers hebben de afgelopen jaren bewezen redelijk meedogenloos te zijn. The Killing Ground beloofd naadloos aan te sluiten in dit rijtje en is daarom zeker een aanrader voor mensen die van nagelbijtende spanning houden (waar ik er een van ben) Dit is voor mij nog een twijfegeval ivm dubbele planning en ik dit jaar niet (snik snik) naar de Fright Night (voormalige Night of Terror) ga. Op zondag is deze film ook te zien bij de Australische Double Bill om 22:10

Get Out (Tip)

Rose Armitage wil haar nieuwe vriend, de zwarte fotograaf Chris, aan haar ouders voorstellen. Geen zorgen, want het zijn liberale, tolerante mensen. Maar als het zwarte personeel vreemd gedrag vertoont en een hele meute blanke gasten arriveert, wordt de grond Chris steeds heter onder de voeten. Komiek Jordan Peele neemt in zijn bloedspannende debuutfilm blanke hypocrisie genadeloos op de hak.

Ik heb dit pareltje al gezien dus lees hier waarom je deze absoluut moet meepakken bij Imagine

Raw (Tip 2)

De zestienjarige Justine is principieel vegetariër. Op de universiteit aangekomen weigert ze dan ook vlees te eten bij de ontgroening, tot ongenoegen van haar oudere zus Alexia. Als ze gedwongen wordt om toch een konijn te eten, heeft ze al snel behoefte aan meer vlees. Trefzekere horrorsensatie is een stijlvol gruwelsprookje waarin zusterliefde, body horror en kannibalisme hand in hand gaan.

Net als Get Out snelde de reputatie van Raw zich snel vooruit. Bij Imagine hebben de bezoekers de kans deze bijzondere film te zien voordat deze in de bioscoop zal gaan draaien(jaja we hebben ook filmdistributeurs met lef) Naast vanavond is de film ook op 2de paasdag te zien om 15:00.

Het was een bijzonder geslaagde dag bij Imagine met drie geslaagde films, een zeer vermakelijke Q&A met de makers van Samurai Rauni, een hartstikke interessante lezing over Wonder Woman, een nieuwe ietwat simpele virtual reality film en een nieuw item bij Imagine namelijk Wentel (maar daarover later meer) nu drie dagen rust en pasen vieren om faarna opgeladen vier dagen te knallen op het festival. Oja en jullie kunnen nog wat verwachten over Raw, want die mocht niet gemist worden dit jaar natuurlijk.

Blog #1

Blog #2

Blog #3

Blog #4

Blog #5

Blog #6

Blog #7

Blog #8

Blog #9

Blog #10

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar