Site pictogram Movie Addicts

Imagine Blog #8 The countdown has started, still three days to go

Ja, het was gisteren een lange maar zeer goede dag op het Imagine Film Festival. Van een interessante Docu, naar vermakelijke shorts, via een aparte mysterieuze film naar de leerzame en helaas veel te korte Masterclass naar een aangrijpende en sociaal kritische horrorfilm. Oja, en ik heb nog de Wenteltour gedaan en ja dit is een aparte ervaring die ik iedereen kan aanraden. Het kan allemaal op dit festival. en het werd dan ook een latertje gisteren. Vanochtend weer vroeg uit de veren om de kinderen naar school te brengen, dan nog wat persoonlijke afspraken en dan hop weer naar Imagine. Vandaag staat er eindelijk een animatiefilm op de lijst. Eindelijk? Ja, want in de voorgaande jaren stonden er ook altijd een aantal animatie films (veelal Manga of Ghibli) op het programma en deze werden met veel plezier door mij bezocht. Dit jaar valt de aziatische inbreng sowieso een beetje tegen, qua aantal dan. Ben zeer benieuwd waar dit aan ligt aangezien deze markt zich vaak richt op de fantastische film en qua vormgeving ook vaak op het gebied van Fashion baanbrekend is. Een vraag die we aan het eind van het festival ook nog zeker willen stellen aan Artistiek directeur Chris Oosterom. Vandaag ook weer een vol programma waarbij er ook nog genoeg gebeurd waar ikzelf niet bij ben. Hieronder een lijstje

Imagine Sorts: Secrets and Lies

Geheimen kun je koesteren, zoals de klokkenmaker in Frail probeert te doen. Ontrafelen kan ook, al merkt de hoofdpersoon uit The Blackdyer dat zoiets niet meevalt. In Einstein-Rosen wordt een opzienbarende waarheid pas na lange tijd ontdekt, terwijl de werkelijkheid van Das Paket juist steeds verder zoekraakt. Waar Dénominateur commun een amusant spelletje speelt met de waarheid, leiden geruchten en valse beschuldigingen in het bloedmooie Limbo tot een dwaalspoor. Wat overblijft is een raadsel.

Heb er al twee gehad en kan niet wachten op deze derde shorts. Na gisteren uitzinnig te zijn afgesloten met Justicia Justiciera III Kungfu Karate Annihilator ben ik benieuwd wat we vandaag voorgeschoteld krijgen.

Niets was er zo uitzinnig als de hierboven genoemde titel, maar er viel wel genoeg te lachen. Alleen Limbo zal voor mij altijd een raadsel blijven, en o dat nu een goed teken is laat ik in het midden.

Slash

Neil is een vijftienjarige jongen die slash fiction schrijft: erotische fanfictie over helden van hetzelfde geslacht. Zijn beste vriendin, Julia, wijst hem op een fansite waar hij zijn verhalen kan uploaden. De ontluikende relatie tussen Neil en Julia wordt ingewikkeld wanneer ze allebei uitgenodigd worden voor ComicCon. Grappige, lieve en edgy coming-of-age fantasyfilm toont een groot hart voor gekwelde buitenbeentjes.

Een kleine coming of age verhaal over twee buitenbeentjes die naar Comic Con gaan. Ja, dan ben ik om en wil hem zien. #softspotvoorbuitenbeentjes

Mini Review

Die soft spot voor buitenbeentjes blijft na het zien van Slash fier overeind. Met Michael Johnston die schittert als de onzekere Neil die op zoek is naar zijn eigen seksuele karakter en Hannah Marks die de stiekem toch onzekere maar stoerdere Julia speelt weet regisseur en schrijver Clay Liford ons een coming of age verhaal voor te schotelen die toch net even weer anders is als die dozijn andere. Het Slash wereldje was mij redelijk onbekend hoewel ik er wel over gehoord had. Het leuke is dat de regisseur deze wereld eer aan doet door het niet af te schilderen als een stelletje nerds met geile gedachtes. Natuurlijk zitten die er wel tussen, maar zeg nou eerlijk in heel veel fantasy en comics zitten wel degelijk erotische verwijzingen en de schrijvers van Slash spelen hier veelal op een goede manier op in. De onzekerheid van tieners welke op zoek zijn naar hun eigen seksuele identiteit in combinatie met het Slash wereldje werkt goed en daarbij speelt de cast heel natuurlijk. Mocht je deze na het festival ergens mee kunnen pakken zeg ik doen. 7.8

Nova Seed + Really Weird Shorts

De wereld wordt bedreigd door de kwaadaardige Dr. Mindskull en de autoriteiten schuiven leeuw-man Nac naar voren om hem te bevechten. Maar de onwillige Nac ontsnapt en neemt daarbij een geheimzinnig, constant slapend meisje mee. Het leger zet de achtervolging in en ook Dr. Mindskull heeft belangstelling voor het meisje. Maffe, handgetekende animatie treft doel met bizarre karakters en psychedelische trekjes.

Animatiefilms staan altijd hoog op mijn lijstje bij Imagine, maar dit jaar waren ze schaarser als normaal. Dus het was zoeken in de planning en Nova Seed sprak mij het meest aan.

Mini Review

Voorafgegaan door Really Weird Shorts kan Nova Seed het best beschreven worden als een Psychedelische ervaring. Hoewel het verhaal in de basis heel simpel. Monsterachtig wezen blijkt enige hoop van de mensheid om de wereld te redden van Mindskull. De invulling is echter vervreemdend, maar ondanks de 64 minuten wel iets te langdradig. De dromerige manier van animatie zorgt ervoor dat de film wel boeiend blijft. En om heel eerlijk te zijn vergelijken met de drie Really Weird shorts was Nova Seed eigenlijk heel toegankelijk. Nova Seed had voor mijn gevoel beter als short gewerkt maar de wereld die makers Nick en Joe DiLiberto hebben gecreëerd schreeuwt wel om een vervolg wat met een beter verhaal meer tot zijn recht zou komen in een lange tekenfilm. 6.5

Imagine Shorts: Fashion Shorts

Een bijzondere plaats binnen Fantastic Fashion is er voor de Fashion Shorts. Korte modefilms zijn een genre op zich, die op een andere manier worden gefinancierd en gemaakt dan gebruikelijk is voor korte films. Private fondsen en sponsors zorgen voor grote budgetten, waarin regisseurs van naam in grote vrijheid werken. In samenwerking met het Fashion Film Festival van Berlijn presenteert Imagine een internationale selectie modefilms. Hier zijn o.a. te zien: A Rose Reborn (voor modehuis Ermenegildo Zegna) van Park Chan-wook en Odyssey (voor cognac-merk Hennessy) van Nicolas Winding Refn. Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met het Berlin Fashion Film

De enige Short die ik niet kan mee pakken. So don’t  be like me en pak deze mee.

Molly

In een post-apocalyptische wereld probeert een jonge vrouw zich in leven te houden. Ze heeft bovennatuurlijke krachten en die heeft ze ook nodig om haar nog jongere metgezel te beschermen. Intussen wordt er op haar gejaagd door plunderaars die haar willen dwingen om in een arena om geld te vechten. Superheldenfilm van eigen bodem maakt dwarse keuzes en charmeert met originaliteit.

Een fantastische film welke zijn oorsprong kent vanuit de pitching sessies bij Imagine. Tja dan ben ik benieuwd naar het eindresultaat.

Mini Review

Ik had vooraf weinig verwachtingen bij Molly en dat is deels maar goed ook. Vanwege het internationale karakter is ervoor gekozen om deze deze film in het Engels te draaien met een Nederlandse cast. Dit is helaas wel iets wat mij behoorlijk stoort, want de dialogen welke al niet van een hoogstaand niveau waren komen hierdoor nog slechter over. Ook de acteerprestaties zijn niet om over naar huis te schrijven en dat had nog een deel kunnen redden. Maar daar houd eigenlijk het negatieve zo een beetje bij op. De film heeft namelijk wel een leuk verhaal wat de basis vormt welke ons een ander soort apocalyptische wereld voorschotelt. Daarbij is het camerawerk zeker niet slecht en toont de finale welke een lange shot lijkt te zijn de ware kunst van een creatief filmmaker. De vechtscenes zien er veelal onbehouwen uit en na een twijfelend begin stoorde mij dit maar weinig. In een wereld waarin chaos heerst en echt vechtersbazen ontbreken zouden de meest vechtpartijen er wel zo uitzien. Een maar de slechteriken vochten af en toe wel heel erg slecht om maar niet de bovenhand te krijgen. Ik vermoed een budget kwestie om de superkrachten welke Molly bezit niet te vaak te tonen. Molly is absoluut niet een hoogstaande waarbij de taal volgens mij een grotere last met zich mee brengt dan voordelen. Een tip voor de maker Thijs Meuwese is om in het vervolg met een Engelstalige cast te werken en zo de dialogen wat op te krikken of en dat is nog lastiger ivm het vinden van investeerders met een Nederlandse cast ook in het Nederlands te filmen. De film laat ruimte voor een vervolg en ondanks een paar storende elementen. Waarom moest Molly een bril dragen? Dit had voor mij geen toegevoegde waarde behalve om Molly wat onzekerder te laten lijken en dat was dankzij het spel van Julia Batelaan eigenlijk niet nodig. Want als laatste wilde ik nog wel kwijt dat zij een zeer aardige prestatie neerzet in de titel rol. Thijs gaat nu aan de slag met zijn daadwerkelijke pitch titel Kill Shot en hopelijk kan hij hiermee zijn duidelijk filmtalent nog meer tonen. een bemoedigend zesje want er zit potentie in en dat mag best beloond worden.

Exorcisme Double Bill: Deliver Me & Belief: The Possession of Janet Moses

Vader Cataldo uit Palermo is een veelgevraagd exorcist. Vanuit heel Sicilië bezoeken mensen zijn kerk in de hoop op genezing. Drie van hen volgen we door de film heen: de veertiger Gloria, de tiener Giulia en Enrico, die zijn agressie wil temmen. Documentaire over de alledaagse praktijk van het exorceren is een ware eye-opener voor wie het fenomeen alleen uit horrorfilms kent.

 

In het grotendeels door Maori bewoonde stadje Wainuiomata woont de jonge moeder Janet Moses. Ze lijkt een normale vrouw, maar na vreemde gebeurtenissen wordt zij in 2007 dood in haar huis aangetroffen. De politie spreekt met ruim 70 getuigen en ontdekt de tragedie die aan haar dood voorafging. Intens en bizar docudrama biedt een inkijkje in lokale religieuze rituelen.

De dag eindigt met de exorcime Double Bill. Hierbij zal er ook een Nederlamdse priester aanwezig zijn, welke in Nederland ook echt exorcismes heeft uitgevoerd. En hoe verassend deze is nog niet uitverkocht?!?!?

 

Genoeg te zien en te doen dus vandaag, tot op Imagine

Blog #1

Blog #2

Blog #3

Blog #4

Blog #5

Blog #6

Blog #7

Blog #8

Blog #9

Blog #10

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar