Site pictogram Movie Addicts

Imagine Film Festival is meer dan alleen Fantastische films

Het wordt dit jaar alweer mijn 7de editie op rij (2x weekend of Terror lang geleden niet mee geteld) voor het Imagine Film Festival en als er iets is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd is dat het festival buiten de bijzondere line-up van fantastische genre films nog veel meer te bieden heeft. De afgelopen jaren heeft het festival bijzondere filmconcerten vertoond. Bijzondere gasten uit de filmwereld ontvangen welke kwamen vertellen over hun carriere, heb ik lezingen bijgewoond over de meest uiteenlopende fantastische onderwerpen, bijzondere rondleidingen, VR ervaringen opgedaan, maar bovenal heb ik zeer veel bijzondere mensen gesproken welke als filmmaker, vrijwilliger of als gast aanwezig waren op het festival. Buiten alle aandacht voor de films wil ik ook even stilstaan bij alles wat Imagine dit jaar nog meer te bieden heeft.

 

Filmconcert Aelita

Impressie van de film en wat andere artiesten met de soundtrack hebben gedaan

In deze Sovjet-sciencefictionfilm uit 1924 is Los een ingenieur die in Moskou woont en droomt van Aelita, die een totalitaire staat op Mars bestuurt. Hij bouwt een ruimteschip om haar op te zoeken en ze worden verliefd. Het stel krijgt echter te maken met een proletarische opstand om een USSR op Mars te stichten. Regisseur Jakov Protazanov maakte gebruik van een radicaal constructivistisch production design, met desoriënterende geometrische vormen. Bij de vertoning op Imagine zal het Duits-Schotse elektro-akoestische duo Garland welke moeiteloos analoge en digitale technologie weten te combineren met buitenopnames en akoestische instrumenten. Zij zullen de film voorzien van een live opgevoerde soundtrack. Voor het derde jaar op rij een live filmconcert van een bijzondere film op het festival en ja zoals elk jaar een must-see.

 

Schokkend Nieuws Filmquiz

Dit jaar is er weer een filmquiz nu gehost door quizmasters Vincent Hoberg en Julius Koetsier, Hierbij zul je het op moeten nemen tegen gelijkgestemde welke vaak veel weten over films waar een alom gevreesd team van Schokkend nieuws zelf ook bij hoort. Gezellig en uitdagend en ik wil ook meedoen, maar moet nog wel zo snel mogelijk een team samenstellen dus simpel gezegd wie doet er met mij mee?

StoepSterren Kijken

Heb jij Mars al eens gezien? Tijd om de rode planeet met eigen ogen te aanschouwen. Tussen de sciencefictionfilms door kun je op de stoep bij de ingang van Eye door een telescopen koekeloeren!  (In samenwerking met het Anton Pannekoek instuut en de UvA). Het lijkt de het ideale tussendoortje om tussen de films door in alle rust de sterrenhemel te verkennen en zelf een blik op een andere planeet te werpen in plaats van de  visies van andere te bekijken op het grote scherm. Een unieke ervaring welke bij slecht weer verplaatst zal worden naar een dag met betere omstandigheden.

 

Slash-O-Rama!

Imagine heeft een rijke geschiedenis met het horrorgenre en laat het Slasher genre nu een van de meest bekende en beruchte subgenres zijn. Speciale gast hier is William Lustig voor een careertalk en uiteraard zullen er ook films van hem vertoond worden naast een aantal 80’s slashers. Na careertalks van o.a. Dario Argento, Bob Murawski en Lindy Hemming past een markant figuur als William Lustig goed bij. Zeker als je net als ik een fan bent van het slasher genre en zijn jaren 80 films.

 

Things To Come

Het thema programma Things to come behelst naast films en het al eerder genoemde filmconcert van Aelita ook een aantal lezingen. Secrets of Super heroes is daar een van. Hierbij worden bovennatuurlijke krachten op een wetenschappelijke manier benaderd. Het knutselen met DNA is vaak een terugkerend thema in menige science fiction genre film. Nadine Bongaerts bespreekt de mogelijkheden van deze wetenschap aan de hand van films. We hadden het al over sterren kijken, maar hoe zit het met ruimtereizen? Vermogende ondernemers Elon Musk en Jeff Bezos werken hard aan commerciële reizen naar Mars, maar hoe realistisch zijn die plannen werkelijk? Dat is een vraag die op Imagine wordt besproken met ruimtevaardeskundige, en oprichter van Eye on Orbit, Erik Laan.

 

Let’s Talk about Cults

Cults blijven veelal een zeer duister onderwerp, welke ook dankzij de geschiedenis voor velen een duistere ver van mijn bed show is. Imagine gaat dit onderwerp echter niet uit de weg en hangt er dit jaar een heus thema aan inclusief een filmprogramma met recente en oudere titels. Daarbij komt ook de Keuze van Koolhoven (bekend van TV) erbij, waarbij Cinefiel en filmmaker Martin Koolhoven dieper ingaat op dit onderwerp in films. Daarnaast presenteert schrijver Ian Cooper een mediaboek over alles wat er de afgelopen decennia over de Manson moorden is geschreven.

Wat verder….

Wat verder? Nou wat dacht je van een Masterclass VFX van Alex Wuttke (o.a. Batman Begins, Jurassic World: Fallen Kingdom), een workshop science fiction schrijven, een affichetentoonstelling en er is aandacht voor worldbuilding. Naast de feature films zijn er ook shorts, zal er naar alle waarschijnlijkheid ook een VR programma bekend gemaakt worden en wie weet wat nog meer aangezien het festival pas over 4 weken echt van start zal gaan (1 dag na mijn verjaardag) Ik kan niet wachten tot het 10 april is en hoop jullie dan ook graag ook te zien en te spreken tijdens het Imagine Film Festival of dat nu na een film is of na een van de vele andere dingen welke te doen zijn tijdens de 10 dagen van het festival

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar