Site pictogram Movie Addicts

Imagine is los!!!!!

Gisteren avond was het eindelijk zover en opende Imagine met de Nederlandse première van Monos gevolgd door de publiekspremière van Little Monsters. Wij waren dit jaar alleen bij de eerste en dat was zeker niet verkeerd om mee te maken. Buiten dat Monos een zeer bijzondere film is welke eerder dit jaar tijdens Sundance in première ging. Het is tevens een Nederlands co-productie (1 van de 2 tijdens het festival) Als klap op de vuurpijl was de regisseur ook nog eens aanwezig voor een korte Q&A na de film en voor de liefhebbers die konden hem bij de afsluitende borrel ook nog even aanschieten.

#1 Monos

Wat kan ik zeggen over Monos? Dat je deze film op een groot scherm moet zien lijkt mij het belangrijkste. Het verhaal rond de jeugdige guerilla strijders en de gijzelaar die zij bewaken is een simpel uitgangspunt. De uitvoering concentreert zich echter op de groepsdynamiek en hoe de verschillende karakters zich ontwikkelen. Tel daarbij het visuele aspect en de intense soundtrack en je hebt een van de bijzonderste kijkervaringen van het jaar te pakken. Het helpt daarbij ook dat de zowel de ervaren als de onervaren castleden indrukwekkende acteerprestaties leveren. Een dikke 9 wat mij betreft en het mooie is dat deze film later dit jaar een bioscoop release zal hebben.

Vandaag staan voor mij een aantal films op het programma, welke? Dat weet ik nog niet. De afgelopen weken waren voor mij zo hectisch dat een echte planning ontbreekt. Het leuke daarvan is dat het festival nu meer op mij af ga laten komen en kijk per dag wat ik mee kan pakken.

#2 Abrakadabra

Mijn tweede film, een echte giallo, ben ik maar weinig bekend mee. Maar daar draait het voor mij bij Imagine vaak om nieuw ervaringen op doen. Deze film draait om een goochelaar wiens vader ooit bij een truc om het leven is gekomen. Wanneer er op het podium een dode vrouw wordt gevonden is hij verdachte #1. Hij heeft echter zijn eigen theorie en gaat op onderzoek uit.

Abrakadabra moest een mooie eerbetoon aan het Giallo genre vormen. Qua vormgeving komt deze film zeker in de buurt qua aankleding en karakters. Wat verhaal en uitvoering betreft missen de makers net die ervaring die er voor zorgde dat de meesters in het genre van die klassiekers afleverde. De moordscenes zijn niet uitgebreid genoeg, de spanning wordt te weinig vastgehouden en richting het einde wordt het raar (zoals wel vaker het geval is), maar bovenal zo goed als onverklaarbaar. De Onetti broers zijn duidelijk fans van het genre, maar vergaten een aantal essentiele facetten van het genre genoeg naar voren te laten komen. Abrakadabra kan ik dus helaas niet zozeer aanraden, misschien als instap in het genre om daarna een klassieker van bijvoorbeeld Argento te kijken hoe het echt moet. Een 5

#3 Shorts: The Future

7 korte films met als thema Future. Dit houd niet in dat het allemaal futuristische science fiction verhalen zijn. het zijn verhalen waarbij de makers spelen met het toekomstbeeld. hieronder een korte samenvatting.

CC: Er is iets mis gegaan met de oppasrobot CC. En dat terwijl er duidelijke regels zijn voor robots en hoe zij met mensen omgaan. Of heeft CC zich toch aan haar opdracht gehouden? Hierbij wordt slim omgegaan met de interpretatie van de regels en hoe je tegen de situatie aan moet kijken.

Avarya: Zoekend naar een planeet om zijn laatste dagen door te brengen, blijkt zijn robot metgezel een lastige reispartner. Wederom spelen de regels rondom gedrag van robots een cruciale rol in dit ruimte avontuur. Nog zo’n dwarse film die de kijker laat nadenken over wat er nu precies aan de hand is.

The Blizzard: deze short speelt zich in de 19de eeuw waar een gewonde vrouw haar kind zoekt. In een ondergesneeuwd woud vindt ze haar dochter met een groep anderen. Ze moeten al snel op de vlucht, maar wat er dan gebeurd verandert hun gehele toekomstbeeld. Hoewel het verhaal zich in het verleden afspeelt is dit toch een verhaal welke in dit thema past.

Facelift: Hoe een hoofd een eigen leven gaat leiden kan heel lastig zijn. Facelift schiet dit onderwerp op een geestige manier aan. Jammer dat het geluid niet helemaal lekker liep, terwijl de acteur een zeer vermakelijke monoloog houdt.

God’s Library: Een jonge man zijn leven wordt door een hogere macht als niets zeggend beschouwd en dit bevalt hem niets. Samen met een vriend doet hij zijn best om god het tegendeel te bewijzen. Een komische en zeker leukste short binnen deze serie

Girlfriend Deluxe: Wederom speelt artificial intelligence een grote rol bij deze short waarin een man een zeer aparte girlfriend experience beleefd, Deze komische en absurde short eindigt meet een fantastische twist

The Forbidden Man: Ruimtereizen is een ding maar wat zijn de gevolgen voor de astronauten met gezin? The Forbidden Man concentreert zich wat dat betreft op het gezin wanneer de astronaut in quarantaine moet blijven. Een verhaal met een ontknoping die je in het hart raakt

 

#4 The Fathers Shadow

Een jong meisje leeft samen met haar vader en tante in huis na het overlijden van haar moeder. Wanneer haar tante ook vertrekt zijn vader en dochter op elkaar aangewezen. Het ontsnappen in de kunst van magie en achtervolgd worden door geesten zorgt ervoor dat dat deze combinatie voor beide niet werkt en lijkt te leiden tot groter leed.

Tigers are not Affraid, een van de toppers van afgelopen jaar werd even genoemd, maar eerlijk is eerlijk daar kan deze film niet bij in de schaduw staan. Uiteraard is het verhaal wezenlijk anders. Ook het tempo welke zeer traag is, ondanks zijn speelduur van net 90 minuten voelde het geheel langdradig aan. Een van de pluspunten is echter het mooie en gevoelige spel van de jonge Nina Medeiros, welke overtuigd als de jonge Dalva welke op haar jonge leeftijd de zorg van haar vader heeft. De opbouw van het verhaal is goed en sfeervol echter had het tempo allemaal net iets hoger mogen liggen. The Fathers Shadow overtuigd als familiedrama met een bovennatuurlijk thema, maar een iets strakker tempo had de film goed gedaan. Een 7

#5 The Pledge

3 echte nerds en buitenbeentjes zijn op zoek om zich aan te sluiten bij een studentenvereniging. De drie behoren echter niet tot de types welke populaire huizen graag binnen willen halen. Wanneer zij een uitnodiging krijgen van een knappe meid gaan zij tegen beter weten in op zoek naar het opgegeven adres. Daar beleven ze een onvergetelijke avond en een uitnodiging voor een ontgroening. Een ontgroening welke een duistere wending krijgt.

The Pledge is wat je noemt een echt standaard werkje welke het Skulls gegeven naar het horrorniveau trekt. Grootste probleem is dat het verhaal voorspelbaar is, de karakters van bordkarton, het wat gore betreft allemaal redelijk meevalt (de eetscene is misschien het ergst) en er laks is omgesprongen met het einde. Ondanks dat de nerds een hoge gunfactor hebben door het natuurlijke spel is de Pledge een gevalletje net niet. Een 5

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar