Site pictogram Movie Addicts

In-Edit International Music Documentary Film Festival (4-7 april Westergasterrein Amsterdam)

Tweede Nederlandse editie IN-EDIT van 4 t/m 7 april op het Westergasterrein Amsterdam Het internationaal muziekdocumentaire festival presenteert haar programma onder het overkoepelende thema: Shine on you, crazy diamonds!

 

Na de succesvolle eerste Nederlandse editie van het internationale muziekdocumentaire festival IN-EDIT in mei vorig jaar wordt in 2019 de tweede editie georganiseerd van 4 tot en met 7 april. Opnieuw worden op het Westergasterrein in Bioscoop Het Ketelhuis nieuwe en spraakmakende nationale en internationale muziekdocumentaires vertoond met panels en Q&A’s en zijn er live optredens in Pacific Parc en Bioscoop Het Ketelhuis. Het overkoepelende thema dit jaar is Shine on you, crazy diamonds! naar het nummer van Pink Floyd dat verwijst naar de films in het programma over muzikale genieën die kampen met psychische stoornissen.

Het afwijkende en uitzinnige is vaak een bron van creativiteit en genialiteit. In de tweede editie laat IN-EDIT – binnen het filmprogramma dat bestaat uit circa 15 internationale en nationale muziekdocumentaires – het licht schijnen op mensen en artiesten die een strijd leveren met hun gekte of waanzin. Bevestigde titels binnen het thema zijn:  I USED TO BE NORMAL: A BOYBAND FANGIRL STORY (2018) die de irrationale obsessie voor boybands als thema heeft, THE DEVIL AND DANIEL JOHNSTON (2005) waarbij de Daniel Johnston lijdt aan een bipolaire stoornis, PERET, YO SOY LA RUMBA (2018), MATANGI / MAYA / M.I.A. (2018) en RUBEN BLADES IS NOT MY NAME (2018). Meer informatie over de bevestigde films onderaan dit persbericht. Het volledige programma van IN-EDIT wordt in maart bekend gemaakt.

IN-EDIT is een internationaal muziekdocumentaire festival dat in 2003 in Barcelona werd gelanceerd. Sindsdien werden wereldwijd edities georganiseerd met meer dan 100.000 bezoekers per jaar. Dit tweede hoofdstuk van IN-EDIT in Amsterdam is een unieke gelegenheid om de nieuwste en meest spraakmakende Nederlandse en internationale muziekdocumentaires te zien in een omgeving die bruist van de liefde voor film én muziek.

IN-EDIT programmeert zowel internationale als Nederlandse muziekdocumentaires waaronder een aantal premières. Daarnaast zijn er optredens van bands en artiesten, discussies en Q&A’s en wordt een educatieprogramma georganiseerd. Het festival is tevens een netwerkevenement voor de film- en muziekindustrie om een brug te slaan tussen beide branches.

BEVESTIGDE FILMS

MATANGI / MAYA / M.I.A.
VK/VS I 2018 I Steve Loveridge I 96 min
Mathangi Maya Arulpragasam (1975) is een Sri Lankaans-Britse multitalent en politiek activist. Als M.I.A. creëert ze muziek met elementen van hiphop, reggae, dancehall, electro en baile funk. In deze Sundance winnaar put regisseur Steve Loveridge uit een persoonlijk videoarchief van 22 jaar. Een portret van een vrouw die haar leven begon als politiek vluchteling en een wereldberoemd popster werd.

 

RUBEN BLADES IS NOT MY NAME – Nederlandse première
Argentinië/Colombia/Panama I 2018 I Abner Benaim I 85 min
Latijns-Amerikaans zanger Ruben Blades (1948) was in de jaren ’70 het centrum van de New Yorkse Salsa revolutie. Zijn sociaal bewogen teksten en explosieve ritmes maakten de Salsa wereldwijd bekend. Blades won 17 Grammy’s, voltooide een rechtenstudie en deed een gooi naar het presidentschap van zijn geboorteland Panama. Een viering van deze levende legende en zijn nalatenschap.

 

I USED TO BE NORMAL: A BOYBAND FANGIRL STORY 
Australië/VS I 2018 I Jessica Leski I 93 min
Een verrassend coming of age verhaal van vier vrouwen uit drie generaties waarvan het persoonlijke leven drastisch veranderde vanwege hun liefde/obsessie voor boybands Backstreet Boys, One Direction, Take That en de Beatles. Deze docu neemt je mee terug naar het plezier, de fantasieën en gevoelens van je tienerjaren.

THE DEVIL AND DANIEL JOHNSTON

VS I 2005 I Jeff Feuerzeig I 106 min
Een portret van de Amerikaanse singer-songwriter en illustrator Daniel Johnston (1961). Zijn muziek is eenvoudig, direct, eerlijk, soms zelfs omschreven als kinderlijk. Johnston lijdt aan een bipolaire stoornis die grote invloed heeft op zijn leven en carrière. Hij vergaarde een schare fans door cassettebandjes uit te brengen en kreeg een cultstatus toen Kurt Cobain een t-shirt droeg met een afbeelding van zijn hand. Film kreeg Sundance Award voor Best Director (2005)

 

PERET, YO SOY LA RUMBA  – Nederlandse première in aanwezigheid van regisseur + Rumba afterparty
Spanje I 2018 I Paloma Zapata I 94 min
De Catalaanse zanger/gitarist Peret (1935-2014) – koning van de Gypsy Rumba – had in 1971 met Borriquito een Europese zomerhit. Met een beetje Mambo, een krachtige dosis Tanguillo (flamenco zang) en een vleugje Rock creëerde hij dit unieke genre. Zijn kleinzoon schittert in een intiem portret van dit muzikale icoon.

 

IN-EDIT NL 4 t/m 7 april I Bioscoop Het Ketelhuis en Pacific Parc Amsterdam  I www.in-edit.nl

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar