Site pictogram Movie Addicts

Interview Chris Oosterom, Artistiek Directeur Imagine Film Festival

Het Imagine Film Festival start over ruim twee weken, wij vonden het dit jaar weer belangrijk om weer een kort interview te doen met Chris Oosterom Artistiek Directeur van het Festival over het thema van het festival, de invulling en de verschillen in vergelijking met voorgaande edities want ja die zijn er natuurlijk ook weer.

Hoi Chris, mijn eerste vraag is natuurlijk het thema Fashion dit jaar, hoe zijn jullie daarop gekomen?

Het is net als vorig jaar met het architectuur thema een onderdeel van de fantastische films welke vaak toch onderbelicht blijft terwijl het toch vaak een belangrijke rol speelt in deze films. Het aankleden en stileren heeft bij drama vaak als doel om een zo groot mogelijke herkenbaarheid te creëren. In de fantastische films zitten hier ook veel uitdagingen, want hoe kleed je een karakter die van een andere planeet komt die we niet kennen of hoe kleed een superheld zich. Met dat uitgangspunt zijn we gaan doordenken wat er zoal is in de fantastische films qua stilering. En net als vorig jaar bij architectuur kom dan op de ene na de andere titel en blijkt dat het een heel belangrijk onderdeel van het film maken is. Het leuke ervan is dat de filmwereld heel erg een mannenwereld is, terwijl in het stileren een aankleden bij uitstek een vrouwending is waarbij ze toch een grote stempel drukken op de fantastische film.

Jullie hebben ook een bijzondere special guest dit jaar (een van de vele trouwens).

Lindy Hemming inderdaad, dat is echt een gast van de allerhoogste kaliber. Zij heeft meerdere James Bond films aangekleed, de Dark Knight Trilogie en ze heeft ook een van de Harry Potter films gedaan. Ze heeft daarbij de Wonder Woman film die deze zomer uitkomt aangekleed en ze heeft een Oscar gewonnen in 2000 voor de aankleding van Topsy Turvy. Zij is een gast die je niet zomaar binnenkrijgt. Hierbij geeft ze ook nog een Masterclass, iets wat ze maar 1x eerder ooit gedaan heeft. Het is wat dat betreft een unieke kans om zo iemand aan het woord te horen en aan het werk te zien.

Jullie hebben dit jaar sowieso veel gasten eigenlijk, buiten Linda ook Ben Wheatley.

Ja, die heeft dit jaar weer een film die aansluit op het fantastische thema net als vorig jaar met High Rise. En waar we hem vorig jaar al uitgenodigd hadden is hij er dit jaar wel bij om over zijn film en carrière te praten. En ja, we hebben dit jaar Dario Argento te gast wat natuurlijk een fantastische gast is om te hebben. We hebben hem in 2001 ook te gast gehad waarbij hij geëerd werd met een Lifetime Career Achievement award het is dan ook fantastisch dat we hem weer mogen verwelkomen en daarbij vertonen we de klassieker Susperie in 4K gerestaureerde staat met hem erbij wat het natuurlijk nog veel bijzonderder maakt. Naast het vertonen van twee van zijn films (Opera is de andere) gaan Phil van Tongeren en ik een uur met hem praten over zijn carrière met clips uit zijn films, dus dat wordt gewoon een avond smullen voor de liefhebbers.

De vraag welke gast vind je het bijzonderst om binnengehaald te hebben dit jaar lijkt niet te beantwoorden met zulke namen?

Nee, het zijn alle drie hele bijzondere gasten, maar het zijn bij lange na ook niet de enige. Natuurlijk snap ik wel dat voor heel veel bezoekers de drie eerder genoemde namen het meest tot de verbeelding spreken en waar ze reikhalzend naar uitkijken. Maar dit jaar hebben we ook een heleboel debutanten die met hun films komen en die over hun films komen vertellen en regelmatig beschikbaar zijn voor Q&A’s

Het is weer een heel divers programma waarbij er inderdaad ook weer veel ruimte is voor

debutanten. Bij welke titel(s) ben je het meest benieuwd hoe de reacties van het publiek zal zijn. Nou waar ik heel erg benieuwd naar ben is de avond die we gaan doen rondom exorcisme met twee documentaires in het bijzijn van een echte exorcist. Iemand die echt in Nederland duivelsuitdrijvingen uitvoert namens de katholieke kerk en ik heb het gevoel dat het een hele bijzondere avond gaat worden. Het leuke is, ik heb met veel mensen gesproken hierover en vele zeiden ook dat dit onderwerp een ver van je bed show wordt. Die hadden zoiets van je maakt mij niet wijs dat iemand hier in het bisdom Amsterdam bijvoorbeeld duivelsuitdrijvingen doet en dat is dus gewoon wel het geval. Dit zal zeker vragen oproepen welke niet allemaal beantwoord zullen worden maar ik ben ervan overtuigd dat het wel een hele bijzondere avond zal gaan worden.

Wat mij opviel is dat dit jaar er geen Night of Terror op het programma staat?

De Night of Terror hebben we een nieuwe naam gegeven en een nieuwe aanpak, dit is Imagine Fright Night geworden. Hierbij hebben we alle NoT vaste gasten ook al over geïnformeerd. Doel is dit een goede doorstart te geven waardoor het nachtprogramma waaruit Imagine toch ontsprongen is behouden blijft.

Inmiddels is hier al een persbericht over geweest en is het bekend hoe de invulling van deze“nieuwe” avond eruit komt te zien.

Er zijn dit jaar ook veel Double Bills.

We benoemden eerder al Cinema Egzotic en de Exorcisme avond. Buiten de live action films hebben we zoals elke jaar ook weer goede  animatiefilms, weliswaar geen anime, maar wel hele mooie animatie waar ook nog een double bill van is. In samenwerking met de Haarlemse Stripdagen. We hebben veel Australische film. De film uit Australië zijn vaak hele harde, gemene en meedogenloze horrorfilms, en daarom hebben we gekozen om hier een double bill van te maken. Er is veel horror die probeert met humor dingen te doen, slim te zijn of post modern. Ik hou van horror die gewoon gemeen is, die beklemmend en onbehagelijk is. Hier hebben we twee mooie voorbeelden van en hebben die voor de echte liefhebber dan ook achter elkaar gezet.

Er is sowieso een uitgebreid randprogramma met workshops, masterclasses en andere bezienswaardigheden. En er is dit jaar ook een feest bij Imagine?

Ja, dat is eigenlijk ingegeven door het Fashion thema. Hierdoor zijn we gewoon een beetje gaan rond kijken in het circuit dat dichtbij ligt bij Imagine. Zo doet Amsterdam Spook elk jaar rond Halloween een feest en dat leek de ideale partner om nu een feest mee te organiseren dat in het verlengde ligt van het surrealistische. Dit feest zal dus plaats vinden in de Tolhuistuinen op zaterdagavond 15 april.

Ik heb zelf veel contact gehad met de vrouw achter Amsterdam Spook de afgelopen jaren, die liet al het een en ander doorschemeren dat er iets heel leuks op de planning stond.

Ja, het gaat ook echt heel leuk worden en heb er dan ook enorm zin in.

Ik wil nog 2 dingen uitlichten waar we het niet over gehad hebben. We hebben behoorlijk wat documentaires in het programma, maar ik heb er 2 die wel heel bijzonder zijn. For the Love of Spock is een documentaire over Leonard Nimoy gemaakt door zijn zoon. Echt een liefdevolle hommage over zijn vader. Niet alleen voor de Trekkies maar voor iedereen die een warm gevoel heeft bij Spock is deze film gewoon een must. We hebben ook de film 78/52, dit is een documentaire over Alexandre Philippe. Het is een documentaire over de douche scene uit Psycho welke bestond uit 78 set ups en 52 cuts. Hierbij komen ook vermaarde filmmakers aan het woord waardoor de blijvende invloed van Psycho duidelijk wordt op de hedendaagse horrorscene.

Ik weet niet hoe het met jullie lezers zit, maar ik heb in ieder geval nog meer zin gekregen in het festival en ik hoop jullie dan ook daar te zien samen met Chris Oosterom

 

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar