Site pictogram Movie Addicts

Interview Tamar Bosschaart aka Tamar Spook

940-x-520-Event(2)

Het Halloweenfeest in Amsterdam georganiseerd door Amsterdam Spook heeft door de jaren heen een vaste plek gevonden in de festiviteiten in de hoofdstad. Met de 15de editie in zicht vonden wij het tijd worden voor een interview met de vrouw achter dit feest welke ondertussen is uitgegroeid tot een festival, Tamar Spook. Ik kan jullie vertellen deze vrouw is een echte liefhebber van deze feestdag en naast dat ik mijn ogen uitkeek op de werkplek hebben we ook veel gelachen. Ik kan nu al zeggen dat wanneer je nog nooit naar een van deze feesten geweest dat je dat absoluut moet gaan doen. Want deze vrouw is zo creatief dat ik in ieder geval niet kan wachten wat zij dit jaar allemaal voor ons in petto heeft tijdens de Halloween Monster Bash.

Het is nu de 15de editie?

Ja, de 15de editie alweer en zelfs na al die jaren blijft het leuk, mede omdat we het thema elk jaar weer veranderen en nooit iets twee keer doen

Met het veranderen van de thema’s wil je ervoor zorgen dat mensen niet elk jaar naar hetzelfde feest gaan?

Nee, het houdt het spannend voor de gasten wat ze volgend jaar voorgeschoteld krijgen, maar ook voor mij om er elk jaar weer iets nieuws van te maken. Ik doe het uit liefde voor Halloween en om me creativiteit kwijt te kunnen, niet zozeer dat ik er mijn brood mee verdien.

Hoe is het begonnen?

De eerste was met en voor Boom Chicago (Tegenwoordig aan de Rozengracht). Toen ik in Nederland kwam wonen had ik daar mijn eerste baantje. Daar kreeg ik te horen dat de persoon die elk jaar het Halloween feest organiseerde wegging. Ik vroeg meteen of ik dat mocht doen, waarop de eigenaar meteen positief reageerde. Maar ik wilde buiten eigen personeel ook gasten erbij hebben. Dat mocht ook en vanaf toen ging ik het ieder jaar organiseren en werd het steeds groter. Dit jaar kunnen er 1200 gasten komen, maar dat is ook wel de max, het hoeft niet groter dan dat het nu is.

Het hoeft voor jou niet meer groter?

Nee, ik houd zelf niet zo van het massale. En met Panama hebben we een hele mooie locatie dit jaar waar we met 1200 gasten hoe vreemd het ook klinkt toch een intiem sfeertje kunnen bouwen. Het is moeilijk uit leggen maar….

Bedoel je misschien; dat Panama wat dat betreft een grote ruimte is welke overzichtelijk is, waardoor je vanuit elke plek onderdeel bent van het feest en het geheel kan overzien?

Dat klopt, er zijn wel wat blind spots, maar daar kunnen we weer thema’s in kwijt 4 of 5 ….. Nee 5 toch wel denk ik zo.

Dit jaar is het in Panama vorig jaar was het in Hotel Arena.

Hotel Arena was wel een fantastische locatie om mee te werken, maar dat kon niet vanwege de renovatie dit jaar. Helemaal met het thema van vorig jaar, the Underworld, was het lekker duister om in een oude kerk zo een feest geven.

Welke locaties hebben jullie nog meer aangedaan de afgelopen jaren?

Odeon een aantal jaar en dat was ook een mooie locatie met dezelfde capaciteit. Maar het lastige daar was dat je daar wel veel losse ruimtes had. Elk jaar maken we een floorplan, dit jaar hebben we 7 area’s, maar bij Odeon hadden we er wel 19 met thema’s. Het had enerzijds wel echt wat, maar het feest werd altijd een beetje uit elkaar getrokken. Ook onderling (de Crew) raakte we elkaar kwijt, zelfs met gebruik van walkietalkies. En dat gebeurde ook vaak genoeg de gasten.

Dus ondanks dat je er veel kon bracht het ook problemen met zich mee?

Ja, maar het was ook moeilijk te pijlen hoe de sfeer was, omdat alles op verschillende verdiepingen afspeelde. En die trappen, o mijn god, de dag erna kon ik altijd amper nog lopen. Zo een nacht was een feest en een work-out in één.

Heb je een favoriete thema tussen de 14 welke je al gedaan hebt en deze die er nu aan komt?

Tja, het klinkt misschien afgezaagd, maar het zijn allemaal favoriete thema’s. Elk jaar ga ik volledig op in het thema van dat jaar waar ik ook elk jaar volledig achter sta en eigenlijk ook verliefd op ben.

Vorig jaar was het thema echt duister met het Underworld thema, mijn vriendin bijvoorbeeld die had echt zoiets van als ik daarheen moet slaap ik voorlopig niet meer. Nu met The Monster Bash is er een veel lichter thema.

Ik heb dat wel vaker gehoord dat het vorig jaar heel duister was. Sterker nog ik heb van verschillende mensen gehoord dat er klachten waren over de posters, dat ze te eng waren en dat ze op sommige plekken weggehaald moesten worden. Ik heb dan zelf zoiets van yes geslaagd! dit was ook de bedoeling.

Dit jaar hebben jullie gekozen voor een meer feestelijk thema?

Ja dat klopt, wel met creepy monsters maar ook met een 50’s thema erin verwerkt. Dat geeft wel een leuk contrast. Vorig jaar was het algeheel duister. Het jaar daarvoor met scary fairytales was ook met leuke contrasten van kleurrijk en vrolijk naar duister en luguber en dat vind ik wel iets extra’s toevoegen.

Je hebt al 15 thema’s gehad, zijn er ook al ideeën voor volgend jaar?

Jazeker, (vol overtuiging) en zelfs voor daarna. Het is alleen altijd kijken of het thema voor elk jaar uit gaat komen. Het thema wat ik nu in mijn hoofd heb voor volgend jaar was het thema wat het uiteindelijk niet werd dit jaar. Het idee is een ding, maar ook de invalshoek hoe het thema benaderd wordt moet uitgewerkt worden en daar ben ik nog niet helemaal uit. Ik heb wel al een balletje opgegooid bij de rest van het team en zij waren al meteen enthousiast. En mocht het onverhoopt niet lukken komend jaar komt het een jaar later.

Je maakt me wel heel nieuwsgierig zo, maar we zullen het komend jaar wel zien.

In de loop der jaren is er niet alleen een feest, maar zijn er een reeks van activiteiten omheen gekomen van overnachtingen tot workshops, van Halloween diners tot kinderhalloween. Hoe is dat zo gekomen?

Het hele jaar werk ik naar het feest toe en dan is het voorbij en dat is zonde. Ik zou liever willen dat het allemaal langer duurt. Er is echter zoveel te doen rondom het thema, helemaal omdat het nog steeds redelijk nieuw is in Nederland. En ik ga daarbij niet voor het commerciële en oppervlakkige, hoewel dat er ook wel bij hoort, is dat niet mijn ding. Vooral voor kinderen zijn er zoveel leuke dingen te doen met knutselen en zo. Sterker nog, dat is iets wat wij als volwassenen de afgelopen maanden elke zondag doen voor alle attributen.

Vorig jaar ben ik zelf bij de workshop geweest en dat was inderdaad fantastisch gedaan met een team wat heel ervaren was.

Dit jaar zijn er zelfs drie sessies, vanwege de grote vraag hiervoor, waarbij iedere sessie een andere thema kreeg.

Je werkt met een vast team elk jaar?

Het zijn deels vaste mensen die elk jaar weer mee doen en deels elk jaar weer nieuwe vrijwilligers, waarbij iedereen wat doet van het bouwen van dingen, tot het maken van kostuums. Elk jaar weer plaatsen we oproepen voor vrijwilligers en elk jaar krijgen we weer aanmeldingen en het maakt niet uit of iemand ergens echt heel goed in is, maar het is vooral de passie voor Halloween wat belangrijk is. Het mooie is ook dat er altijd veel mensen van verschillende culturen meedoen.

Dit geeft volgens mij ook veel inspiratie en ideeën voor een thema, zoveel verschillende culturele achtergronden?

Ja, maar je ziet daardoor ook de verschillen. Zoals laatst kwamen we tot de conclusie dat 4 van de vaste vrijwilligers die er elk jaar bij zijn eigenlijk geen echt teamplayers zijn. Dat blijken meer einzelgänger te zijn die gewoon een taak uitvoeren en dat het liefst alleen doen, omdat het dan hun ding is. En het mooie is dat dat ook kan binnen alles wat we doen.

Het leuke van het werken met de mensen is, dat het ook een sociaal gebeuren is waarbij er altijd over één onderwerp gesproken wordt en dat zijn horrorfilms. Ik ben er zo ook achter gekomen dat ik wat dat betreft geen echte horrorgeek ben, want wat ik gedurende dagen voorbij hoor komen heb ik het gevoel dat sommige echt alle horrorfilms gezien hebben die er zijn.

Ik kan me wel daarin vinden, maar zelfs met onze movie-pagina zijn er nog genoeg (horror)films welke ik in eerste instantie mis om ze soms pas jaren later pas mee te pakken.

Waar haal je de inspiratie vandaan behalve van Ed (partner van Tamar)?

Om heel eerlijk te zijn haal ik overal wel inspiratie vandaan, maar alles wordt wel eerst met Ed overlegd. Elke thema en alle ideeën daaromheen zijn allemaal eerst via Ed gegaan. Ik doe dat expres niet altijd in de groep, omdat mensen dan verliefd op een idee kunnen worden wat het uiteindelijk niet wordt en het nieuwe idee wat het wel wordt, wordt dan maar lauw ontvangen. Met Ed kan ik lekker sparren voor ideeën en hersenspinsels voordat het wat wordt en daarna gooi ik het wel in de groep.

Heb je ook een thema welke nog steeds door je hoofd speelt, maar wat nog steeds niets geworden is?

Ja, namelijk Rocky Horror Picture Show. Dat is een feest wat ik absoluut een keer ga organiseren, ook al komen daar misschien maar 10 mensen op af.

Ik vermoed dat je dan zelfs uitverkoopt, vanwege het uitzinnige thema en een behoorlijk aantal cult fans. Want die film heeft wel een aardige aanhang in de loop der jaren opgebouwd..

Ja, dat denk ik ook wel. Maar zelfs klein zou ik het doen, omdat het iets is waar ik achter sta. Ik zie mezelf niet zozeer als een party organiser, maar meer als een thema bedenker. En om die ideeën tot leven te laten komen heb ik stiekem wel 1000-1200 bezoekers nodig om het betaalbaar te houden met alles wat we doen, qua aankleding en dergelijke. Wil ik alles doen voor ‘slechts’ 200 man moet ik 150 euro gaan rekenen per kaartje, want al mijn ideeën moeten wel uitkomen natuurlijk. Gelukkig heb ik naast mijn team ook een goede rechterhand, welke me al een paar jaar goed bijstaat en het budget beheert (want dat is niet mijn sterke punt). Zij zorgt er wel voor dat ik niet altijd doorsla, omdat zij ook kijkt of het financieel haalbaar is.

Er zijn weer veel acts dit jaar op het feest?

Klopt, ik heb altijd veel ideeën over wat ik op het feest wil laten gebeuren en dit jaar is er helaas geen poppenspeler, omdat deze helaas een ongeluk heeft gehad en niet kan, maar er is genoeg te zien. Ik verklap veel van dit jaar, maar een paar jaar geleden hebben we iets waanzinnigs gedaan dat er een taart van een opengesneden wolf was, waarbij er stukjes werden uitgeserveerd door drie kleine biggetjes en dit jaar doen we zombie serveersters op rolschaatsen in petticoats. Ook zullen we een foto hoek hebben met een green screen, waarbij je foto’s kan laten maken waarbij je in een 50’s filmposter verwerkt wordt.

Waarom moeten wij echt naar dit feest gaan?

Als mensen van Halloween houden zullen ze de arbeid en de liefde die we in alles rondom het feest gestopt hebben kunnen waarderen. Ook het publiek is heel divers van jong en oud en ook mensen die van buiten Nederland komen om hier Halloween te vieren. Ik denk dat we een leuke ervaring bieden die je gewoon een keer meegemaakt moet hebben, waarbij het vooral gaat om het plezier van Halloween.

Tamar Spook door de jaren heen: The Underworld 2014

 

Tamar Spook @ Scare Con

 

Tamar Spook als Tooth Fairy in 2013

 

 

 

The Monster Bash Halloween kostuumfeest 
Panama Amsterdam 31 oktober 2015
voor kaarten kijk op http://halloweenamsterdam.com/nl/home/monster-bash-feest/

 

 

 

 

 

 

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar