Site pictogram Movie Addicts

Island of the Hungry Ghosts wint Amsterdam Human Rights Award 2018

Vandaag heeft de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink de Amsterdam Human Rights Award 2018 uitgereikt aan Island Of The Hungry Ghosts van Gabrielle Brady. De beelden van de krabbentrek op het in de Indische Oceaan gelegen Christmas Island hadden in een natuurfilm niet misstaan. Maar Gabrielle Brady contrasteert dit fenomeen in haar eerste lange documentaire met een heel andere vorm van migratie. De idealistische traumatherapeut Poh Lin bezoekt daar het zwaarbewaakte Australische detentiecentrum voor illegale immigranten, die er vaak jarenlang zonder enig perspectief worden vastgehouden. De kalme registraties van de gesprekken die Poh Lin met hen heeft vormen samen met andere observaties op het tropische eiland een intuïtief gecomponeerd, metaforisch mozaïek. Natuurbeschermers schieten de krabben te hulp en de plaatselijke Chinese gemeenschap bekommert zich om de nog rondzwervende geesten van arbeiders die er zo’n honderd jaar geleden omkwamen.

Met de instelling van de Amsterdam Human Rights Award in 2017 beoogt de gemeente de internationale bekendheid van Amsterdam als mensenrechtenstad te vergroten. De prijs draagt ook bij aan de bewustwording van het belang van mensenrechten, onder Amsterdammers en buiten Amsterdam. De Amsterdam Human Rights Award bestaat uit € 25.000 en eert de filmmaker en de producent die het thema mensenrechten op een cinematografisch indringende wijze invoelbaar maakt. Dit jaar zijn voor de Amsterdam Human Rights Award genomineerd: Wang Bing, Dead Souls; Gabrielle Brady, Island of the Hungry Ghosts; Leonard Cohen, Flavours of Iraq; Sarah Fattahi, Chaos; Sahra Mani, A Thousand Girls Like Me; Natasha Neri & Lula Carvalho, Police Killing; Dalia Kury, Privacy of Wounds; Anand Padwardhan, Reason; Arthur Pratt, Survivors en Nebosja Slijepcevic, Srbenka.

Overwegingen van de jury
“Het was een grote eer om deel uit te maken van de jury van de Amsterdam Human Rights Award. De genomineerde films in deze categorie hebben allemaal cruciale verhalen om te delen. De filmmakers tonen unieke toegang tot hun personages en persoonlijke betrokkenheid bij hun onderwerpen en verhalen. De films die we hebben gezien zijn spraakmakend en emotioneel verontrustend, ze brengen inzicht en kennis. We hebben sterke getuigenissen, moedige documentaires, krachtige confrontaties en nieuwe menselijke perspectieven gezien – films die onze perceptie van de geschiedenis kunnen beïnvloeden.”

Over Island of the Hungry Ghosts
“De Amsterdam Human Rights Award gaat naar Gabrielle Brady, een kunstenaar die via de filmtaal een bijzondere manier voorstelt om de werkelijkheid niet alleen als een verhaal te zien. Ook maakt ze op een krachtige wijze gebruik maakt van metaforen in een filmische allegorie van hedendaagse migratieproblemen. We kennen honderden films over vluchtelingen, maar deze film brengt ons iets bijzonders. Deze film verklaart dat iedereen die betrokken is bij deze crisis lijdt.  Het creëert een zeer gevoelige en verontrustende wereld waarin we kunnen voelen (fysiek) hoe wreed wij, mensen, tegenover elkaar kunnen zijn. Brady geeft ons het gevoel dat we allemaal verloren zielen zijn die op zoek zijn naar een thuis. Wanneer mensen die zich inzetten om mensen in nood te helpen, moeten toegeven aan een gebrek aan hoop, verbeeldt het een ernstige situatie voor ons als mens.”

De jury bestaat uit
Darya Bassel, programmeur en coördinator van het industrieplatform bij het Docudays UA International Human Rights Documentary Film Festival in Kiev, Oekraïne.
Bruno Jorge, een filmmaker die zijn eigen projecten produceert via het productiebedrijf João de Barro, opgericht in São Paulo in 2003.
Kristine Ann Skaret is medeoprichter en producent bij het Noors-Deense productiebedrijf Stray Dog Productions, vertegenwoordigd op IDFA 2017 met Aleppo’s Fall.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar