Site pictogram Movie Addicts

Jurassic World: Fallen Kingdom Review en premièreverslag

Jurassic World: Fallen Kingdom Review en premièreverslag

Gisterenavond was het zover en kregen wij samen met een berg BN’ers, Pers en Influencers het vervolg op de gigahit Jurassic World te zien. Uiteraard voorafgegaan door een rode loper aankomst waarbij te zien was dat er een hoop BN’ers wel zeer geïnteresseerd waren in dit vervolg waarbij meerdere ook nog in Jungle thema waren verschenen. Het was zelfs zo druk dat de laatste BN’ers letterlijk over de rode loper moesten rennen om op tijd binnen te zijn voor het begin van de film. Voor de verandering was niet een Pathé, Vue of Kinepolis locatie het toneel voor de première maar het Theater Amsterdam. Een mooie locatie waarbij de zaal eerst doet vermoeden dat de film zich op een heel groot curved scherm af zal spelen. dit is (helaas) niet het geval want uiteindelijk wordt de film vertoond op een gewoon scherm in 3D uiteraard. Voordeel van deze zaal is ook dat de voorste plekken, welke vaak het minst populair zijn, in deze zaal  voor een betere ervaring zorgen aangezien je minder last hebt van de omgeving in deze grote zaal. Na afloop was er nog een heuse afterparty aangezien deze première ook diende als afsluiting van de Meimaand Filmmaand van Veronica. Een punt van kritiek die ik wel kwijt moet over de youtubers en influencers in de zaal. Wees in het vervolg graag wat stiller als jullie naar de film gaan en ga niet continue beschrijven wat je ziet. Het is bloed irritant voor mensen welke gewoon willen genieten van de film en zonder een camera of mobiel in je gezicht hoef je niet alles te vertellen wat je ziet, dan kan namelijk gewoon na de film.

Het is ondertussen alweer een tijd geleden dat het gruwelijk mis ging op het park Jurassic World. De vulkaan op het eiland Isla Nubar is weer actief en dusdanig instabiel dat een eruptie het einde van het eiland en alle achtergebleven dino’s zou betekenen. Regeringen blijven echter discussiëren of men de dino’s nu moeten redden of opnieuw moeten laten uitsterven. Claire weet Owen over te halen om op een gewaagde reddingsmissie te gaan en zo de dinosaurussen inclusief Blue, de laatste van de raptors, te redden. Eenmaal op het eiland blijkt dat er dubbelspel gespeeld wordt en dat de mensen achter de reddingsmissie hele andere plannen hebben. Claire en Owen moeten alles op alles zetten om heelhuids van het eiland te komen en de dino’s te redden van een gruwelijk lot.

Bij de aankondiging werd verteld dat de regisseur dit misschien we de beste Jurassic film zou vinden. Een gewaagde uitspraak aangezien de meester Spielberg himself het eerste deel gemaakt had. Wat betreft spektakel zorgt de opening direct voor herkenning en werpt meteen wat suspense op over motieven van een aantal figuren. Naast het spektakel en spanning is er vanaf het begin ook genoeg ruimte voor humor. Hierbij valt op dat Chris Pratt nog beter in zijn rol zit welke wat losser is dan in het eerste deel. Ook de combi met Bryce Dallas Howard werkt beter, waarbij haar aangepaste garderobe haar vooral wat menselijker maakt. De toevoeging van Daniela Pineda als Zia en Justice Smith als Franklin zorgen voor wat extra girlpower en humor. Justice Smith vertolkt hierbij misschien wel de stem van de gewone mens gezien zijn reacties in de omgeving van de dino’s. Isabella Sermon debuteert als de jonge Maisie Lockwood en komt heel sterk en natuurlijk over gezien het mysterie wat om haar hangt en hoe zij handelt wanneer er gevaar dreigt. Uiteraard zitten er ook genoeg karikaturen in de film en het is jammer dat acteurs als Ted Levine en Toby Jones niet meer van hun rol mochten maken. Het valt wel op dat er qua personages wat meer ontwikkeling zit in vergelijking met het vorige deel/delen, daarbij worden de dino’s meer een personage dan voorheen. Door deze ontwikkeling ga je nog meer met de dino’s meeleven en zorgt daarbij voor een van de meest tragische scénes in de franchise. Wat wel opvalt is dat het verhaal een hele andere wending neemt in vergelijking met de eerdere delen. Zo is er behoorlijk wat focus op het vraagstuk moeten we de Dino’s opnieuw laten uitsterven of moeten we ze toch redden (fantastisch verwoord door Jeff Goldblum als Ian Malcolm) en in hoeverre is het verantwoord om met genetica te klooien zonder zwaarwegende gevolgen. Voor de fans van spektakelfilm wees gerust want ondanks deze vraagstukken is Jurassic World: Fallen Kingdom absoluut geen zware film. Daarbij hebben de makers genoeg referenties in de film gestopt welke terug doen denken aan de eerdere films. Wat de regisseur en de schrijvers wel hebben gedaan is een oud boek afgesloten en een nieuwe weg zijn ingeslagen met de franchise en er is uiteraard een opening voor een derde deel maar hoe die eruit zou komen te zien? De makers hebben het heerlijk open gehouden en dit deel toch mooi afgesloten. Tuurlijk valt er wel het een en ander aan te merken op de film, maar in zijn opzet zijn de makers ruimschoots geslaagd waardoor de film werkt en redelijk fris overkomt ondanks dat dit alweer de 5de film is in de reeks. Is dit de beste film in de reeks? Actie, avontuur, humor en ook emotie gaan hand in hand waarbij het publiek ook nog eens wat vraagstukken krijgt voorgeschoteld, maar de beste? Nee, die titel blijft toebehoren aan het eerste deel van Spielberg.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar